Funcția de secretar general al Municipiului Făgăraș este ocupată, la ora actuală, de    Marian Lavinia și este plătită cu  12.012 lei/lună, salariul de încadrare la care se adaugă sporuri. Numai că angajarea ca jurist la UAT Făgăraș a acesteia a însemnat un concurs cu bucluc orchestrat de primarul urbei.  Dovadă este Dosarul nr. 3570/62/2022 deschis la Tribunalul Brașov la data de 30 octombrie 2022 în care   părți sunt Marian Lavinia, UAT Făgăraș și primarul municipiului Făgăraș ca pârâți, iar Agenția Națională a Funcționarilor Publici ca reclamant. Le-a dat curaj primarului și acestei juriste să-și urmeze planul, sentința emisă de instanță la 5 aprilie 2023.

 Solutia pe scurt: ,,Respinge ca fiind neîntemeiată cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta Agenția Națională a Funcționarilor Publici, în contradictoriu cu pârâţii  UAT Făgăraș și primarul municipiului Făgăraș   şi Marian Levinia. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Cererea de recurs se va depune la Tribunalul Braşov. Pronunţată azi, 05.04.2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, conform art. 396 alin. 2 din Cpc. Document: Hotarâre  266/2023  05.04.2023

Procesul însă nu s-a încheiat întrucât Agenția Națională a Funcționarilor Publici a depus  recurs după aproape 8 luni, mai précis la data de 20 decembrie 2023.  Dosarul a fost înregistrat la Curtea de Apel Brașov la data de 8 ianuarie 2024 pentru anularea concursului organizat de Primăria Făgăraș. Recursul se bazeaz[, se pare, pe ne]ndeplinirea unei condiții impuse de legislație în cazul ocupării acesti funcții. Dovadă stă răspunsul ANFP remis consilierului local Lucian Cupu încă din 2022.

Concursul buclucaș

Concursul buclucaș în urma căruia a fost angajată Marian Lavinia a iscat multe controverse. A fost  finalizat   chiar în preajma sărbătorilor Crăciunului din 2021. Degrab jurista dorită de primar semna cu angajatorul contractul de muncă și se instala la biroul din compartimentul juridic, proaspăt renovat. Pentru decidenții din Primăria Făgăraș nu a contat la evaluarea probelor de concurs un mic detaliu cuprins în Codul administrativ. Mă refer la vechimea obligatorie pentru ocuparea funcției publice de consilier juridic de grad profesional superior, respectiv 7 ani în specialitate pe care Marian Lavinia nu o avea.  Bucuria angajatei, dar și a primarului au fost mari, dar de scurtă durată, aceasta fiind umbrită de forul tutelar al funcționarilor publici, ANFP. Reamintim că postul de consilier juridic   în cadrul aparatului de specialitate al primarului a fost declarat vacant imediat după eliminarea din primărie a secretarului general Laura Giunca și a juristului Adrian Gavrilă în urma unei parodii de evaluare realizată de primar și doi consilieri locali, Ovidiu Popa și Șuteu Magdalena, fără studii juridice niciunul dintre ei.  A fost un concurs anunţat de Primăria Făgăraş doar pe site-ul propriu, iar pentru acesta a fost admis un singur dosar, al Laviniei Marian. Aceasta s-a prezentat la proba scrisă şi a fost declarată ,,admisă“. Cel puţin aşa arată Procesul verbal nr. 62461 din 15 decembrie 2021. Nu se ştie cine a făcut parte din comisia de concurs, pentru că primăria n-a publicat componenţa acesteia, aşa cum cere legea. Dar a publicat condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească potenţialii candidaţi: studii superioare cu diplomă de licenţă în ştiinte juridice, perfecţionări, cunoştinţe de operare şi programare pe calculator, word, excell, power point, acces – nivel mediu, limbi străine (necesitate şi cunoaştere) nivel mediu, vechimea în specialitate de 7 ani. După proba scrisă, Lavinia Marian a și fost angajată. Bucurie mare pentru noul angajat, dar mai ales pentru edil, care şi-a completat organigrama chiar cu persoana dorită.

Lucian Cupu: ,,De mine nu scapă! Am fost ales să reprezint oamenii cinstiţi“

Consilierul local Lucian Cupu nu s-a rezumat la sesizarea autorităţilor pentru ilegalităţile din Primăria Făgăraş şi a informat  şi cetăţenii despre astfel de situaţii.

  • ,,Dacă primarul crede că intrarea în PSD îl scapă de prostiile pe care le face în plan administrativ, se înşală! De mine nu scapă! Am fost ales să reprezint oamenii cinstiţi, nu să închid ochii şi să ridic mâna orbeşte în Consiliul Local! O să arăt toate ilegalităţile. Am semnalat că primăria, prin acte emise de primar, a organizat un concurs şi că a angajat ilegal o persoană, ignorând legea.  O doamnă care întâmplător lucrase la cabinetul unui avocat cunoscut şi cu care primăria „independentului” a avut contracte. Ulterior, primarul a emis dispoziţia de angajare a persoanei care a luat concursul şi a angajat-o. Sunt cam 9 luni de atunci…Pentru că vocea mea a fost ignorată şi persiflată de alesul urbei, m-am adresat Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici. Aceasta a admis că persoana participantă la concurs nu a întrunit condiţiile legale. Membrii comisiei de concurs trebuie să ştie că instituţiile statului au fost sesizate“, a scris Lucian Cupu pe contul său de Facebook.

Iar sesizarea consilierului local a fost analizată, iar ANFP s-a adresat instanței.

 

 

2 COMENTARII

  1. Ceva nu este în regulă. Ori nu se respectă nici o lege, sau hotărâre judecătorească, ori este dezinformare în articol.
    Exemplu din articol: Cu drept de recurs în 15 zile de la data de 05.04.2023 și Agenția face recurs după 8 luni, păi mai poate fi luat în considerare acest recurs?
    Care este adevărul? Procesul poate continua astfel, sau în România totul este posibil?

    • Sigur că „ceva”este in neregula,dar de ce vă mirați?! în România totul este in neregula, … recunosc și eu am sesizat faptul că a depus recurs după 8luni,de ce nu a depus imediat? pentru că nu sunt interesați, așa lucrează instituțiile statului,pe bani multi și muncă putina , făcută în scârbă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here