• ,,Dacă iubeșți poezia, ascultă-ți chemarea interioară și vino, Miercuri, 14 februarie 2024, la Casa de Cultură a Orașului Victoria, la ora 16.30, la lansarea cărții de poezie ,,Undeva…la pas cu Timpul”, autor Camelia B. Streza. Simte fiecare vers ca pe o călătorie în timp și spațiu! Fii acolo pentru a descoperi povestea! Lasă-te purtat de valul emoțiilor și trăiește clipa! Te invit să fii parte din magie!

Aceasta  era invitația de a participa la lansarea  volumului ,,Undeva…la pas cu Timpul“. Nu aveai cum să nu participi la  evenimenul organizat de Camelia Boldu Streza, inginerul chimist de la Victoria, care a surprins publicul printr-un nou volum de versuri. La Biblioteca de la Casa de Cultură din Victoria, într-o atmosferă plăcută, intimă, s-a vorbit despre poezie, despre rimă, despre iubire și despre rostul nostru văruit parcă în tonuri de albastru și alb. Publicul a fost întâmpinat cu versurile autoarei recitate de Alina Arbajter, o localnică stabilită în Germania.

Poeta Camelia B. Streza a deschis evenimentul citându-l pe Goethe: „ Cuvintele sunt imaginea sufletului“. A vorbit apoi în cuvinte puține despre volumul ieșit de sub tipar, invitând publicul să-l ,,frunzărească“ pentru a o cunoaște altfel decât în viața cotidiană, pentru a afla că ,,sunt doar o pată de culoare, undeva în străfundul inimii tale, ce te caută și te așteaptă“.  

  • Profesoara Angela Dorotici a adus în fața publicului prezent câteva idei despre talentul autoarei și despre poeziile cuprinse în volumul editat într-un format deosebit.

  • Recenzia cărții, una completă de altfel, a fost prezentată de prof. Mariana Ciuculescu,  care a împărțit imaginar volumul în capitole, scoțând în evidență tot ceea ce autoarea a vrut să transmită cititorului, totul fiind completat cu cele mai semnificative versuri din volum. ,,Putem spune  despre autor că volumul este regăsirea după o lungă căutare sau, poate, aceasta chiar este dorința autoarei“ a conchis prof. Mariana Ciuculescu.

Camelia B. Streza a participat apoi la o sesiune de autografe pentru cei prezenți la eveniment

Interviu cu inginerul și poetul Camelia Boldu Streza   

Reporter: Cine este Camelia Boldu Streza?

Camelia Boldu Streza: M-am născut în Victoria, un orășel de la poalele Munților Făgăraș, județul Brașov. Am absolvit Facultatea de Chimie din cadrul Universității Politehnică București, de profesie ingineră.

R.: Când v-ați descoprit talentul de a descrie în versuri viața, gândurile, visele, speranțele  și cotidianul?

 C.B.S.: Am cochetat de mică cu poezia, prin care am încercat să redau  și să colorez ceva din gândurile și trăirile mele, căci sunt doar o particulă de praf care îți mângâie sufletul cititorule.

R.: Ce vă inspiră cel mai mult pentru a găsi rima din poeziile pe care le scrieți?

C.B.S.: Imaginea sufletului, ceva din sufletul meu, vreau să colorez ceva din trăirile mele. Inspirația a venit pe moment, poate de la o idée, o fotografie, o amintire. Au fost momente în care nu am putut să scriu, am crezut că mi-am pierdut muza, dar nu…am continuat.

 R.: Ce este mai ușor, să trăiți poezia sau să așezați alene vesurile pe coala albă?

 C.B.S.: Poezia e sufletul meu, care mă ajută să-mi echilibrez trăirile sufletești. Căci sunt doar o pată de culoare, undeva în străfundul inimii tale, ce te caută și te așteaptă. Pictăm și adunăm în cămara sufletului nostru gânduri, iubiri, speranțe și vise, creionând puțin câte puțin din tine, din mine… din noi. Cântăm și încântăm suflete cu arii de suflet, care fac să vibreze la rându-i alte inimi, dăruind mereu din comorile sufletului nostru…  Pe o coală goală de suflet am creat și creionat puțin din mine, din tine… din noi, undeva…  la pas cu Timpul. Am rupt bucăți de inimă, prețuind iubirea! Căci suntem creații divine și ne tulburăm sufletul undeva pe drum…

R.:  Recentul volum, ,,Undeva… la pas cu timpul“, completează seria  publicată de Camelia Boldu Streza.  Când a fost primul volum?

C.B.S.: Am editat la Cluj-Napoca, primul meu  volum de poezie,,Praf de stele pentru inimi rebele”, în 2015, în care mi-am lăsat gândurile să vibreze și într-un amalgam de cuvinte am zugrăvit ceva din trăirile, dorul și sufletul meu, încărcat de iubire. În volumul de poezie -,,Praf de stele pentru inimi rebele” am răscolit în tăcere paginile sufletului meu în căutarea dorului de tine, de mine… de noi și am îmbrăcat iubirea în pulbere de stele, creionând ceva din frumusețea sufletului, presărând puțin din nemărginirea unui gând… a unui rând…a unei zbateri.

 

R.: Acest al doilea volum este generos, peste 200 de poezii, de trăiri, emoții, dar și tristeți, toate au necesitat timp până au fost aduse în fața cititorului în această formă și grafică deosebite.

C.B.S.: Explozii de culoare nasc emoții, trăirii și  zbateri ale sufletelor! Așa s-a născut și cel de al doilea volum „Undeva… la pas cu Timpul”, pe care l-am editat la Brăila în 2023; o nouă rază de soare, o altă strălucire a unui rând, a unui gând. Căci emoțiile și trăiriile vin și trec, răscolind și atingând inimi, iar ceea ce rămâne în adâncul ființei noastre este pacea, încrederea și liniștea… atunci când știm să echilibrăm balanța trăirilor noastre, dăruind un gram de iubire și speranța în Dumnezeu.

R.: Urmând firul volumului, ne ducem cu gândul spre Labiș, spre Coșbuc și chiar  spre Eminescu. Care este poetul pe care-l îndrăgiți cel  mai mult și care v-a croit drum spre tărâmul rimei?

C.B.S.: Inspirația mea a venit de la un rând, un gând, chiar și de la o fotografie. Poetul meu de suflet este Mihai Eminescu și marea lui iubire. Un vers, un rând din „Lacul, Glossa și Scrisoare” de Mihai Eminescu m-au inspirat și au dus la crearea poeziilor mele „Lacul”, „Vreme trece, vreme vine”, „Eu, te-am ales pe tine”.

Eu, te-am ales pe tine:

”Când cu gene ostenite sara suflu-n lumânare”

Și eu te pictez albastru în culori imaginare

Nasc în mine doruri grele, că-ntr-o zi de primăvară

Și m-ascund doar pe cărări, ce mă duc spre tine, iară.

 

Ochi în cer îmi oglindesc cu sclipirea stelelor,

Ce îmi cer necontenit visul albastru al ploilor,

Doar Luceafărul privește rece și puțin stingher,

Minunându-se în secret, de tot ce e efemer…“

R.: În poezia dumneavoastră cu versuri scurte se cântă  dorul și iubirea cel mai mult. ,,Mai trece un tren, mai vine un tren…“ poate fi poezia simbol a volumului de față…

C.B.S.: Așternem ceva din lumina noastră în întuneric, căutând și renăscând cu iubire… odată cu fiecare clipă… clipă pe care o colorăm odată cu trecerea noastră, odată cu puterea, dragostea și esența noastră de “A fi”. Adunăm cioburi de vise și în zborul nostru creăm și dăm speranțe… căci sufletele noastre se regăsesc în cuvinte și în furtuna de culori a sufletului … printre vise și speranțe.

R.: Când va fi următorul volum?

C.B.S.: Poate va urma și un al treilea volum, vom vedea. (Lucia BAKI)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here