De când a început mandatul 2020-2024, la Făgăraș scandalurile politice se țin lanț. Făgărășenii au asistat la prestațiile aleșilor locali ca la un teatru de slabă calitate, dar plătit scump din banii lor. Întreg circul a fost orchestrat de nimeni altul decât primarul municipiului, care a dezbinat clasa politică locală în dorința surdă de a o controla și de a impune ,,o democrație“ cu forța. Făgărășenii vor vedea astăzi, 11 martie a.c.,  o ultimă răbufnire a edilului catapultat la PSD, unde și-a tras organizația Făgăraș pe persoană fizică. În ședința de îndată programată pentru ora 15.00 va fi anunțată demisia din Legislativ a consilierului local Corina Polmolea. Proiectul de hotărâre inițiat de edil prevede și vacantarea funcției ocupate de Corina Polmolea și ocuparea ei cu un supleant. Numai că, legal, nu mai există niciun supleant. De ce? După validarea consilierilor locali PSD de către instanță, în 2020, au urmat demisiile și  dizolvarea organizației de către președintele PSD Brașov. Prin urmare lista cu care PSD a participat la alegerile locale din 2020 nu mai există.  Dar să prezentăm situația din PSD Făgăraș din 2020 la zi. (vezi Documente)

Interesele au măcinat organizația PSD Făgăraș

Scandalul a început în octombrie 2020 când instanța a validat mandatele de consilieri locali pentru Legislativul de la Făgăraș.  Prin decizia Judecătoriei Făgăraș din data de 31 octombrie 2020, (Dosar civil nr. 3287/22672020) au fost  validate 18 mandate de consilieri locali, de la PSD patru. Au urmat jocurile politice. Cei din conducerea PSD au uitat rapid de lista întocmită pentru alegerile locale 2020 și, după validare, i-au iubit pe supleanții care le făceau jocurile, astfel că  au încercat înlocuirea consilierilor validați. Dar instanța s-a opus. Atunci, PSD   a recurs la excluderea unor candidaţi pentru a ajunge la cei din lista de candidați care au fost de acord să le facă jocurile și interesele de partid. De pe lista candidaţilor  PSD  au fost excluşi Ion Negrilă, Butunoiu Nicolae şi Ludu Cristian. Un joc murdar, au spus atunci cei vizați, care au depus întâmpinare. Astfel, la Judecătoria Făgăraș a fost înregistrat Dosarul civil nr. 3287/226/2020  prin care cei trei au contestat decizia organizaţiei judeţene Braşov a PSD de a-i exclude. Instanța le-a dat câștig de cauză, iar cei trei consilieri validați au rămas în CL Făgăraș, respectiv Negrilă Ion, Ludu Aurel, Butunoiu Nicolae. N-a fost propus pentru excludere atunci Știrbu Cosmin și vom vedea de ce. În plus, instanţa a considerat  ca fiind

  • ,,Prematură cererea privind validarea mandatului de consilier local pentru supleanţii Trâmbiţaş Silviu, Modorcea Corneliu Olimpiu şi Ursu Ioan“ şi a respins-o.

Erau persoanele care acceptase negocierile și jocurile celor din conducerea PSD de la județ. Astfel că de la PSD au fost validate mandatele pentru Negrilă Ion, Ştirbu Cosmin Gheorghe, Ludu Aurel Cristian și  Butunoiu Nicolae.

Negrilă a fost demis de la șefia PSD Făgăraș

Numai că lucrurile n-au rămas așa. Ion Negrilă, preşedintele PSD Făgăraş  şi candidatul la Primăria Făgăraş,  a fost demis din funcţie şi exclus din partid de Marius Dunca, președintele organizației județene Brașov a PSD. A fost momentul care a declanșat mişcările în organizaţia de la Făgăraş. S-a pus de un puci pentru a determina conducerea judeţeană a PSD să valideze mandatele de consilier în ordinea listei. Ion Negrilă şi-a luat oamenii şi a lăsat organizaţia fără membri, iar mandatele din legislativul de la Făgăraş fără reprezentanţi. PSD nu mai avea oficial consilieri locali, o parte fiind excluși din partid, iar restul și-au dat demisia, urmându-l pe Negrilă. O situație fără precedent. Dar doi dintre  demisionari s-au întors în PSD, Știrbu și Butunoiu, dar nu s-a făcut publică modalitatea legală a revenirii lor. Se știe însă că Știrbu a ajuns viceprimar la Făgăraș, iar Butunoiu a primit un loc în  CA de la Fabrica de Pulberi. În timp, au mai urmat și alte avantaje, cei doi devenind parte în mașina de vot a primarului. În spatele tuturor acestor manevre, dar și a altora care au urmat s-a aflat  primarul Făgărașului și pofta lui de a avea totul sub control în administrația publică locală și o majoritate în Legislativ.  Opinia publică a aflat despre aceste acțiuni ,,neortodoxe“ din ședințele CL Făgăraș transmise online.

,,Cozi înnodate“ la PSD Făgăraș

Dacă ne întoarcem în toamna lui 2020, când urmau alegerile parlamentare,  atunci a fost numit președinte interimar la PSD Făgăraș av. Marius Toanchină, dar numai verbal. Fără știrea lui însă, conducerea organizației județene a intervenit din nou în organizația PSD Făgăraș și a decis excluderea din partid a consilierilor locali PSD validați, Polmolea Corina, care a luat locul lui Ion Negrilă, cel demis,  și Ludu Cristian. Senatorul Marius Gheorghe Toanchină, președintele interimar al organizației PSD Făgăraș, a prezentat într-un interviu acordat ziarului Monitorul de Făgăraș  adevăratul motiv pentru care Corina Polmolea și Cristian Ludu au fost excluși din PSD. Senatorul Marius Toanchină vorbea atunci  despre ,,cozi înnodate“ între Marius Dunca, Marian Rasaliu, Ioan Suciu și primarul Făgărașului, cei care au pus la cale sancțiunea pentru cei doi consilieri locali, care s-au opus votării unor proiecte inițiate de primar pentru că  nu respectau voința făgărășenilor.

  • ,,Modul în care astfel de indivizi găsesc că ar trebui să fie respectată o funcție publică, aceea de a fi în slujba cetățenilor și nu invers,  este același cu cel practicat înainte de Decembrie 1989“ spunea atunci av. Marius Toanchină într-o conferință de presă.

De atunci au început procesele.

Instanța a dat dreptate lui Cristian Ludu

Consilierul local Cristian Ludu și-a căutat dreptatea în instanță și a câștigat lupta cu Instituția Prefectului și cu PSD, organizația județeană Brașov.  În Dosarul nr. 2937/62/2022 înregistrat la Tribunalul Brașov, în care părțile sunt Cristian  Ludu- reclamant,  pârât este  Instituția Prefectului Județului Brașov, iar intervenient PSD, magistrații au admis, la ultimul termen, cel din data de 7 februarie 2023, cererea lui Cristian Ludu.

  •  Solutia pe scurt: ,,Admite cererea reclamantului Ludu Aurel Cristian şi, în consecinţă: Suspendă judecata în prezenta cauză până la soluţionarea definitivă a dosarului nr. 3364/62/2022 al Tribunalului Braşov. Cu drept de recurs pe toată durata suspendării, ce se va depune de partea interesată la Tribunalul Braşov. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 07.02.2023. Document: Încheiere – Suspendare    07.02.2023“

Dosarul nr.  3364/62/2022 la care face referire instanța a fost deschis de Cristian Ludu împotriva PSD, organizația județeană Brașov. La 23 septembrie 2022 instanța s-a pronunțat în acest dosar.

  • Solutia pe scurt: ,,Trimite prezentul dosar la completul de judecată Civ D1, care a fost sesizat iniţial cu o cerere de chemare în judecată identică cu prezenta, dosar întegistrat sub nr. 2940/62/2022  Document: Rezoluție trimitere complet iniţial  235/2022  23.09.2022. Termen 27.02.2023“

 Un alt dosar deschis de consilierul  local Ludu Cristian, Dosar nr. 2765/62/2022, se referă la suspendarea Ordinului emis de Prefect privind suspendarea sa din funcție, la cererea PSD Brașov. Consilierul local Ludu Cristian a obținut la 24 octombrie 2022, câștig de cauză în procesul ajuns la Curtea de Apel Brașov unde a cerut suspendarea actului administrativ emis de Instituția Prefectului de Brașov, respectiv Ordinul  nr.718/26.07.2022. 

  • ,, Solutia pe scurt: ,,Respinge ca nefondat recursul formulat de recurentul pârât Instituția Prefectului Județului Brașov  împotriva sentinţei civile nr.768/CA/18.08.2022 pronunţată de Tribunalul Braşov, Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal, sentinţă pe care o menţine. Definitivă. Pronunţată astăzi, data de 24.10.2022, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei. Document: Hotarâre  608/2022  24.10.2022“.

Instituția Prefectului făcuse recurs la Decizia Tribunalului Brașov.

  • ,,Solutia pe scurt: Admite cererea formulată de reclamantul Ludu Aurel Cristian în contradictoriu cu pârâta Instituția Prefectului Județului Brașov. Dispune suspendarea executării Ordinului nr.718/26.07.2022 emis de Prefectul judeţului Braşov până la pronunţarea instanţei de fond. Cu drept de a formula recurs în termen de 5 zile de la comunicare care se depune la Tribunalul Braşov. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei azi, 18.08.2022. Document: Hotarâre  768/2022  18.08.2022“.  

Șefi noi la o organizație dizolvată

Din iulie 2022, primarul Făgărașului nu s-a mai declarat independent ci și-a luat organizația PSD Făgăraș pe persoană fizică, așa cum procedează și în administrația publică locală. Edilul își  adunase câțiva susținători, nu neapărat din PSD, a scos de la naftalină vreo doi membri și au pus de o ședință la care a sosit și președintele organizației Brașov, Dunca Marius. S-a înscăunat astfel în funcția de președinte al organizației PSD Făgăraș, iar ca secretar a fost numit Ioan Bogdan, un membru exclus din partid de vechiul președinte. Dunca spunea atunci, dar pe facebook, că la organizația de la Făgăraș este o conducere interimară, dar nu oricum ci  cu ,,o echipă câștigătoare“, numindu-i pe primar, viceprimar, iar ca secretar pe Ioan Bogdan. Un alt interimat. De câțiva ani însă șefia de la PSD Făgăraș este interimară, iar, prin 2021, același Dunca a și dizolvat organizația. Membrii organizației PSD Făgăraș s-au declarat însă șocați de acțiunea în forță a primarului Făgărașului la organizația lor.

  • ,,Nici nu am știut de ședință, nu ne-a invitat nimeni. Noi suntem vechi în organizație  și n-am mai întâlnit așa o atitudine. În sală n-au fost colegii noștri, erau oameni care n-au activat niciodată în organizația PSD Făgăraș“ au spus unii dintre vechii membri de la PSD Făgăraș.  (Lucia BAKI)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here