FOTO: Europa Liberă

Verdictul favorabil României în cazul Roșia Montană a fost o surpriză. Nu doar că veștile de acest gen sunt rare, dar terenul pregătit de politicieni nu făcea decât să sugereze un așteptat eșec, precum și că România va plăti pentru respingerea exploatării cu cianuri. Ce urmează?

Procesul Roșia Montană de la Washington a început în 2015, după cum explică Europa Liberă, iar o contestare a verdictului de vineri, favorabil României, nu este exclusă nici de avocații care au reprezentat România.

„Legal, există posibilitatea formulării unei căi de atac în oricare dintre dosarele guvernate de procedura în care ne-am aflat noi – că investitorul o va urma sau nu rămâne de văzut”, a spus, la Digi24, Crenguța Leaua, avocata care a condus echipa de avocați care a reprezentat România în procesul cu Gabriel Resources la tribunalul de arbitraj de la Washington.

Dacă dezbaterea juridică este în așteptare, cea politică a înflorit în România în ultimele zile.

Înaintea verdictului: premierul Marcel Ciolacu (PSD) și ministrul Finanțelor, Marcel Boloș (PNL) avansau sume de miliarde de euro, care le provocau „fiori”, potrivit propriilor declarații, și care ar fi urmat, cel mai probabil, să fie plătite de România. O cronologie a declarațiilor apocaliptice, pe G4Media.

Premierul Ciolacu invoca chiar organizarea unui referendum pe tema exploatării aurului la Roșia Montană și pregătise și un vinovat – Dacian Cioloș, pe care îl chema deja să dea explicații.

Marcel Ciolacu a mers chiar mai departe, la Antena 3, sugerând că a existat un plan de transformare a mișcării civice pentru protejarea Roșiei Montane în partid (USR), potrivit Euronews România. (Potrivit Europa Liberă, presiunea societății a contat în decizia de la Washington, a explicat avocata Crenguța Leaua).

După verdict: Uniunea Salvați România (USR) a sesizat Bursa din Toronto și anunța că va sesiza și DNA, pentru că premierul Marcel Ciolacu ar fi manipulat piața de capital prin declarațiile sale. Acțiunile Gabriel Resources și-au dublat prețul începând cu 31 ianuarie. Fostul premier PNL, acum de la Forța Dreptei, Ludovic Orban a adăugat o acuzație publică de trădare. Marcel Ciolacu se declară nevinovat.

„E greu de spus dacă Marcel Ciolacu și Marcel Boloș au comis o manipulare a bursei prin isteria declanșată privind despăgubirile pe care le va plăti România. Cu siguranță însă a fost o încercare gravă de manipulare a bursei politice în an electoral”, scrie jurnalista Ioana Ene Dogioiu în Spotmedia, unde explică strategia politică a partidelor aflate la guvernare în cazul Roșia Montană.

Libertatea abordează unghiul concret al unei afaceri „pur românești”: administratorii Roșia Montană Gold Corporation SA sunt trei români: Dragoș Tănase, George Bogdan Petrescu și Nicolae Gruia Suciu. Libertatea explică cine sunt și ce afaceri au făcut de-a lungul anilor cu statul român.

În prezent, Roșia Montană Gold Corporation SA (RMGC) este deținută de Gabriel Resources Ltd din Jersey, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord (80.6858%) și Minvest Roșia Montană SA (deținută acum de Ministerul Economiei și înființată de statul romîn special pentru această afacere).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here