Man and women on on street. Isolated silhouette on a white background
  • Ianuarie 2021. Primarul Ploieștiului, Andrei Volosevici, anunță că are nou consilier pe probleme de sănătate, în persoana Marianei Câju (Foto în articol). Fost consilier județean, vicepreședinte și președinte interimar al Consiliului Județean Brașov, Câju a părăsit PNL în urma unui scandal.
  • Prezență discretă pe holurile UAT Ploiești, Mariana Câju s-a remarcat o singură dată, în poziția de susținător deschis al proiectului eșuat pentru finanțarea construirii unui spital la Ploiești, printr-un consultant intermediar, în numele blazonului Băncii Mondiale. Din proiect au rămas imagini din timpul conferințelor de presă în care primarul Volosevici părea a fi purtător de cuvânt al consultanților și o gaură de 100 de mii de euro plătiți din bani publici în buzunarul societății în cauză.
  • Februarie 2024. Mariana Câju demisionează din Primăria Ploiești, instituția nefăcând public acest fapt.

Program încărcat, cumul de funcții între spitale și minister

Ianuarie 2021 – Consilierul enigmatic intră în scenă. Anunțul angajării Marianei Câju a surprins într-o oarecare măsură. Până în momentul venirii în Ploiești, aceasta își desfășurase activitatea în județul Brașov și nu era cunoscută în mediul politic și administrativ din Prahova.

Tot în ianuarie 2021, Mariana Câju a devenit membru în Consiliile de Administrație de la Spitalul de Pediatrie Ploiești și de la Spitalul Municipal Ploiești. În paralel, Mariana Câju era președinte al Consiliului de Administrație al Spitalului Municipal Făgăraș. Ulterior, în martie 2021, consilierul personal al primarului Volosevici a fost numit și consilier pe probleme de sănătate al ministrului de Interne din acea perioadă, Lucian Bode.

Din funcțiile amintite, Mariana Câju s-a remarcat și cu o declarație bizară pentru un consilier aflat, teoretic, în subordinea primarului municipiului Ploiești, Andrei Liviu Volosevici: „Făgăraşul rămâne principala mea preocupare”.

mariana ciju

Recapitulare

Consilier al ministrului de Interne, consilier al primarului Ploieștiului, membru în două CA-uri ploieștene, președinte de CA la Făgăraș. Bonus, Mariana Câju este administrator la două societăți comerciale înregistrate în județul Brașov, conform declarației de avere depusă în 2023.

Venituri și proprietăți

Conform propriilor declarații de avere, Mariana Câju, în ciuda unei activități extrem de puțin vizibile, a încasat de la Primăria Ploiești, pe parcursul unui an fiscal, 56.805 lei, ceva mai mult decât de la Ministerul de Interne, care a plătit pentru consilierea ministrului doar 40.281 lei.  Mariana Câju deține mai multe proprietăți imobiliare: două terenuri intravilane în Hărman, județul Brașov, o casă de locuit în aceeași localitate, un apartament în Mamaia și două case și un apartament în două localități din Italia.

Discreție totală

Presa prahoveană a solicitat primarului Andrei Volosevici publicarea pe site-ul Primăriei Ploiești a persoanelor care dețin în prezent funcția de „consilier personal” al primarului, precum și a persoanelor care au deținut această funcție de la începutul mandatului, dar, cel puțin până în prezent, cererea jurnaliștilor a fost ignorată.

Lunga listă scurtă

Prin biroul edilului-șef al municipiului Ploiești s-au perindat, în ultimii trei ani și jumătate de activitate, diverse persoane provenite din diverse domenii de activitate sau aterizate direct din șomaj. Cabinetul primarului s-a remarcat printr-o efervescență a deciziilor de detașare de pe cabinet în diferite funcții de conducere în instituțiile subordonate UAT Ploiești sau Consiliului Local Ploiești. De cele mai multe ori, personajele aterizate în cabinet pe poziția de „consilier” nu au nici o legătură, din perspectiva profesională, cu domeniul de activitate unde sunt numite direct în poziții decizionale. Vom reveni.  (Sebastian Ivan)

(Preluat activitateaprahoveană.ro)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here