După arestarea membrilor Grupului Gavrilă, în 1955, cei care au mai rămas în viaţă, prin trădarea lui Grovu, Jean Pop  şi Ion Gavrilă Ogoranu au plecat pe Ardeal. La un moment dat s-au despărţit fiecare urmând alt drum. Jean Pop a fost găsit şi arestat în 1956, iar Ion Gavrilă Ogoranu a purtat securitatea pe urmele lui până în 1976, când a fost arestat. Familia lui Ion Gavrilă Ogoranu a fost în tot acest timp ţinta securiştilor. Ana Gavrilă, mama eroului,  şi cele două surori, Eugenia şi Elena, au suportat chinurile securităţii, au fost urmărite și  casa lor supravegheată. Ana Gavrilă a fost cea mai persecutată femeie din Țara Făgărașului.

A fost bătută de fiecare dată când securiștii veneau în gospodăria ei din Gura Văii. De cele mai multe ori era lăsată leșinată în curte în urma bătăilor. Trebuie menționat episodul în care Ana Gavrilă a fost luată din casă și dusă în afara satului, lângă pădure, legată de un copac,  bătută  până la leșin și abandonată. Cu greu a reușit să revină acasă după ce și-a revenit în simțiri, așa cum a relatat de fiica ei, Eugenia. Ana Gavrilã a fost condamnatã la 3 ani de închisoare și a fost încarceratã la Mislea. Pentru că Securitatea n-a reușit să obțină informații de la mama eroului sau de la fiicele ei  s-a folosit de preoţii şi călugării care au consimţit să fie informatori. La Mănăstirea Brâncoveanu călugărul ,,Timaru Gică” era informator şi a divulgat la Securitate din taina spovedaniei Anei Gavrilă.  Sub numele de ,,Tatiana” şi ,,Teodora”, două călugăriţe au transmis securităţii informaţiile obţinute de la Ana Gavrilă şi surorile lui Ion Gavrilă, după ce le-au câştigat încrederea. Notele informative semnate de aceste informatoare au dus la arestarea  lui Ion Gavrilă Ogoranu, la Cluj, în 29 iunie 1976. Redăm câteva din aceste documente obținute din arhivele CNSAS.

 

23.03.1974

Rep. din limba română nr. 0032564

Acţiunea ,,Negoiul”

Vol 108, fila 89

Strict secret

,,Anchetarea bătrânei Gavrilă şi a fiicei sale Eugenia zisă Geana

– Au  venit şi m-au dus să mă împuşte, şi m-o bătut şi m-o lăsat ca moartă pe marginea drumului.

Plânge…

Eu: Lasă, nu-ţi mai aduce aminte de treburile astea.

-Le-a luat şi pe fete şi le bătea, dar ele nu ştiau nimic. Eu dacă vine, nu-l cunosc. Îs 20 de ani de când nu l-am văzut.

Intră o doctoriţă chemată de anchetator şi îi dă bătrânei medicamente pentru inimă. I se arată poze dacă cunoaşte pe cineva. (n.r. În realitate erau droguri).

-Nu cunosc pe nimeni, răspunde bătrâna, fără a se uita prea mult.

Eu: – Dar dacă vine acasă?

-De unde să vie? Dar poate să vie?

Geana: Nici eu nu cunosc pozele. Că acasă n-am avut nici o poză, de când eram ca ăsta mic (copilul ei de 4 ani), că au venit atunci şi au luat toate pozele, şi ale tatii.

Eu:- Eu vă iau depoziţia sub jurământ, că nu cunoaşteţi pe nimeni. Nu te juca cu asemenea chestiuni, ai familie, copil.

-Nu, domnule, nu cunosc pe nimeni. Acesta ar putea fi Şimonică, fierarul care a murit de 3-4 ani.

Intervine tov. Faur: – Nu seamănă cu fratele dumitale?

-Eu aveam 8 ani când l-am văzut ultima dată.

Petrişor: Eu nu l-a cunoscut pe Gavrilă  Ion.

Intră un bătrân: E anchetat şi el. Nu cunosc pe nimeni din fotografie, să mă omori!

Înregistrarea s-a întrerupt că s-a luat 2 zile curentul. Ulterior nu s-a mai discutat despre fotografii.

Pentru conformitate anchetator Cpt. Averbuch Izu

29.05. 1971

Notă Informativă

Informatorul ,,Dragoş” din Caraş-Severin

,,…Am ajuns astfel să stau de vorbă cu Lazea Elena, sora fugarului Gavrilă Ion. Eu am citat din Biblie, texte mişcătoare, şi am cântat ,,Donul iubirii”, după aceea Lazea Elena şi-a spus necazul ei, că are un frate partizan, de care nu ştie nimic. Mama ei a făcut 3 ani puşcărie şi ea 15 ani a fost bătută să spună de fratele ei. El poate mai trăieşte, a spus lucrul acesta de 3 ori. Numita Lazea mergea la biserică în fiecare seară. Mi-a spus că-i plac cântările din Oastea Domnului”.

Informatoarea ,,Tatiana“, o călugăriță

Intră în scenă informatoarea ,,Tatiana”, o călugăriţă. ,,Tatiana” a fost stareţă la  Mănăstirea Gurasada din Botoşani. S-a vândut securităţii şi a acţionat pe lângă familia lui Ion Gavrilă Ogoranu, câştigând încrederea Anei Gavrilă.  ,,Ce n-a spus, bătută şi schingiuită, la securitate, a mărturisit ,,călugăriţei” Tatiana  explica Ion Gavrilă Ogoranu.  Redăm câteva Note informative semnante de acești informatori.

15.11.1975

Notă informativă

Informatoarea ,,Tatiana”

Primită de Lt.col. Vladimirescu Tudor (n.r. acelaşi Averbuch Izu)

,,M-au chemat în camera lor, Gavrilă Ana şi fiica ei Eugenia. Au plâns de bucurie că suntem maici. Gavrilă Ana a zis: ,,domnitorii din trecut, după fiecare luptă  construiau o mănăstire. Ăştia dărâmă bisericile şi închid preoţii. Copiii cresc fără Dumnezeu şi religie. Cum îi rabdă Dumnezeu că au făcut atâtea nelegiuiri?

Am cântat cântece religioase: ,,Isus cu ucenicii”, iar ele ,,Cina cea de taină”. Aveau la ele Psaltirea, în care bătrâna citeşte. Eu am adus picturile mele. I-a spus să-şi prezinte un pomelnic. La sfârşit a spus că are un băiat Ion, pe care îl trece la vii. De-o fi viu, Dumnezeu să-l aibă-n pază, de-o fi mort, să-l ierte. Menţionez că nu arăta tristă, când zicea că e mort. Am sfătuit-o să dea slujbe cât ce aude de el. Am îndrumat-o la Mănăstirea Cozia, şi în 40 dezile se alege într-un fel. Mi-a promis că se duce. La plecare ne-a dat adresele şi m-au invitat la ele în Gura Văii. M-au întrebat unde locuiesc. Le-am spus că stau singură, am casa mea cu multe camere, mi-ar place să stau cu cineva, înainte am stat cu o altă călugăriţă. Le-am spus că mă ocup cu pictura şi flori artificiale.

Menţiuni: informatoarea ,,Tatiana” să continue, tot aşa.  Să nu insiste de Ion, să-i câştige încrederea treptat sub acoperirea religiei, să afle prin pomelnice, dacă fiul ei trăieşte.  Să identifice persoanele cu care bătrâna are legături.

Lt. Col. Tudor Vladimirescu (Averbuch Izu)

 

MAI Inspectoratul Judeţean Braşov

06.06.1975

Notă informativă

Vol 107, fila 214

În 05.06.1975, am vizitat fam. Gavrilă, am făcut feştanie. Pe fiul ei  Ion l-a trecut la vii. Am întrebat-o dacă-i bine să fie la vii, şi poate el e mort. A zis că e bine să fie pus la vii că Domnul Dumnezeu le ştie pe toate. Am observat că fam. e mai deschisă ca altădată.

Infiormator ,,Timaru Gică

Căciulata, camera 221

22.11.1975

Notă informativă

,,Măicuţă, îmi deschid inima şi sufletul către dumneata. Văd că eşti credincioasă, m-ai învăţat să fac slujbe pentru băiat, mi dor să-l văd, dar dacă ar veni, l-ar lua comuniştii. Aşa mai bine, poarte-i Dumnezeu de grijă pe unde va fi.

Eu: Nu i-am mai făcut rugăciuni să vină acasă. A cântat cântece din Oastea Domnului.

Informatoarea ,,Tatiana”

 

MAI Inspectoratul judeţean Braşov de securitate

29.04 1976

Notă informativă

Vol. 107, fila 166

,,140.01/6476/0020 Duminică 18 aprilie 1976, a fost la mănăstire Elena Lazea, sora fugarului Gavrilă Ion. În discuţii purtate la spovedania şi cancelarie, sursa a încercat să afle, dacă fratele ei trăieşte sau e mort.  Elena a răspuns că nu ştie, că n-a primit nici o veste dacă este viu sau mort. De aceea ei îl pun pe pomelnic la morţi, pentru iertarea păcatelor lui. I s-a sugerat să o aducă şi pe bătrână la mănăstire. Elena a răspuns că mama ei e bolnavă. Sursa i-a promis că-i va face maslu acasă. Cu acest prilej o să transmit că ,,Ion Gavrilă” se poate întoarce acasă, că există o lege, care prescrie orice culpă după 20 de ani. În 30 aprilie informatorul ,,Timaru Gică” i-a transmis Elenei problema prescripţiei. Elena a dat un pomelnic, trecându-l pe Ion la vii.Vor merge preoţi instruiţi la Gura Văii. Lt.col. Olariu“ (Lucia BAKI)

 

 

 

 

 

 

2 COMENTARII

  1. Ana Gavrila a fost intr-adevar un exemplu de curaj si rezistenta in fata Securitatii comuniste, care a persecutat-o fara mila pentru a obtine informatii despre fiul sau si grupul de rezistenta in care era implicat. Povestea ei impresionanta este doar una dintre multele tragedii ale acelor vremuri intunecate in care libertatea si demnitatea umana erau calcate in picioare. Multumim pentru documentele obtinute din arhivele CNSAS, care ne ajuta sa intelegem mai bine trecutul si sa onoram memoria acestor eroi neinfricati.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here