Piața Agroalimentară din Făgăraș este bogată în această perioadă. Tarabele abundă cu legume de sezon și cu verdețuri. Dar cumpărătorii caută acele produse care au gust, sunt proaspete și sănătoase. Singurul producător autohton care respectă aceste cerințe ale clienților este Florin Iacob de la Sere Șercaia. Localnicii cunosc déjà producția de la Sere  Șercaia și preferă legumele scoase zilnic pe piață de acest producător în detrimentul SRL-urilor care domină piața, dar  care se aprovizionează de pe piețele en-gross din orașele mari. Sere  Șercaia oferă în această perioadă ceapă verde, usturoi verde, ridichi, salată, lobodă, spanac și verdeață: pătrunjel, mărar și leuștean. Orice localnic ajuns în Piața Agroalimentară Făgăraș se duce la mesele  6 și 7 unde sunt puse în vânzare legumele de la Sere Șercaia.

  • ,,Au gust, sunt proaspete și le putem cumpăra cu încredere. Ce bună este o salată făcută cu legume proaspete și crescute ca pe vremuri“ spun cumpărătorii.

Recoltează în fiecare dimineață legumele

Am vizitat zilele trecute afacerea ,,Sere Șercaia“ și am stat de orbă cu Florin Iacob. Nu ai cum să nu apreciezi și să admiri munca acestei familii de legumicultori, care zi lumină, indiferent de sezon, este în sere unde întreține și pregătește producția de legume. Iar în fiecare dimineață recoltează, în această perioadă, salata, ceapa, ridichii, usturoi, spanac și verdeața pentru a le transporta la piață pentru vânzare.  O muncă deloc ușoară, dar, așa cum explică Florin Iacob, ,,dacă faci cu pasiune și ai rezultatul dorit, totul pare normal. Când lumea este mulțumită, atunci și noi suntem mulțumiți. Chiar le-am spus clienților atunci când întreabă dacă legumele sunt proaspete,  să le aducă înapoi pe cele care nu sunt proaspete și le dau dublu banii plătiți. N-a revenit niciunul pentru că eu știu ce produse am. Mai mult, suntem toți de aici din zonă și ne întâlnim unul cu celălalt, iar să-mi bată obrazul înseamnă mai mult decât prețul mărfii. Cei care vin din alte zone nu gândesc așa“ explică Florin Iacob.

Producție bună, dar și cheltuieli pe măsură

Familia Iacob are 12 sere în care produce legume de primăvara devreme până toamna târziu. Sunt câte trei cicluri de produse pe an la care soții Florin și Maria Iacob depun eforturi pentru a obține producții eficiente. Dar cheltuielile sunt pe măsură.

  • ,,Clima nu ne ajută, la noi temperaturile sunt scăzute în mare parte din an. În lunile ianuarie, februarie, martie, dar și după noi folosim încălzirea pentru a avea produse pe piață. Folosim tunurile de căldură pe care le alimentăm cu motorină. La 8 lei/litru este mult, mai ales că un tun consumă 6 l motorină/oră. La cele 12 sere, 24 ore/zi când este rece este o cheltuială mare. Dar nu ne putem bate joc de munca noastră. Fără o temperatură optimă nu avem producție. Vă dau un exemplu, am pus varza de primăvară din ianuarie. O vom scoate la vânzare înainte de Paști. S-a cheltuit mult cu încălzirea serei. O altă problemă este forța de muncă, foarte greu găsim oameni care să muncească în sere la plantat sau la recoltat. Dacă lucrează de mântuială mai bine ne lipsim. Ne ajutăm cu neamurile când avem de plantat, în rest doar noi, familia. Fertilizăm terenul cu gunoi de grajd pe care-l aducem de la Poiana Mărului, un transport costisitor, dar fără gunoi  producția nu este mare“ explică Florin Iacob.

Legumicultorii de la Sere Șercaia se bucură și la subvențiile primite de la stat, deși sunt mici.

  • ,,Este un ajutor, mic, dar noi ne bazăm pe el. Ne-am înscris în programul ,,Tomata“ și cel pentru castraveți. Anul trecut le-am primit, dar pentru acest an încă nu am fost anunțați. Fiind prinși la aceste programe producția este analizată și controlată de Direcția Agricolă Brașov. În fiecare an am fost lăudați, având analizele bune la produse“ a mai spus Florin Iacob.

În curând, varză și fasole la vânzare

 

Munca în familia Iacob este cumva împărțită, Maria vinde la piață, iar Florin pregătește produsele. Când este însă vremea plantării sau a recoltei, toată familia este în sere. Încă din martie mesele din piața din Făgăraș deținute de Sere Șercaia au fost pline cu produse proaspete de sezon. În paralel cu aceste verdețuri, Florin Iacob a pregătit răsadurile pentru următoarea serie de legume, castraveți și varză de primăvară, roșii și fasole, urmând ardeii de toate tipurile. Răsadurile de castraveți și roșii sunt déjà mari tocmai bune de plantat. Fasolea însă este aproape de floare, iar în scurt timp va rodi.

  • ,,Pentru răsaduri am făcut instalații de încălzit prin pământ. Răsadurile sunt déjà mari“ a mai spus Florin Iacob.

Pe tot parcursul anului însă, verdeața proaspătă (mărar, pătrunjel și leuștean) este nelipsită de pe mesele din piață deținute de Sere Șercaia.

Afacere locală cu vechime

Localnicii care cunosc această frumosă afacere locală caută legumele de la Sere Șercaia și le preferă în locul celor aduse de la km distanță de Țara Făgărașului sau cele aduse de la piața en-gross din Brașov.  Afacerea familiei Iacob a început în urmă cu 18 ani, prin  2006, când a început cu 2 sere construite din munca lor.

  • ,,În 2006 am început cu 2 sere și am construit altele pe parcurs ajungând la 12. Am ocupat 5000 mp cu serele la care adaugăm și grădina de zarzavat, în total 8.000 mp. Am învățat din greșeli, din experiență.   De 18 ani ne-am perfecționat și acum lucrăm industrial. Lumea ne cunoaște déjà și ne caută. Sunt firme care comandă marfa la Sere, iar cetățenii vin direct la mesele noastre din piață. Nici nu știți ce satisfacție avem că lumea apreciază munca noastră și produsele naturale și gustoase“ a explicat Florin Iacob.

Pentru a susține o afacere locală, dar și pentru a avea pe masă legume proaspete și cu gustul de altădată, Serele Șercaia vă așteaptă în Piața Agroalimentară din Făgăraș, mesele 6 și 7, sau la Șercaia, lângă linia ferată. Pentru comenzi tel. 0740535968 (Lucia BAKI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here