Clădirea Școlii Generale nr. 3 din cartierul Combinat este în paragină. Acoperișul este degradat, zidurile se dezvelesc de tencuială,  iar curtea este o groapă de gunoi. De câțiva ani elevii nu mai învață în această școală, iar de atunci imobilul a fost uitat de autorități. Clădirea este în proprietatea Primăriei Făgăraș, cea care are obligația să o întrețină și să-i dea o destinație. Deși au existat oferte din mediul privat pentru această clădire, acestea au fost respinse. Este încă un obiectiv local care este lăsat de izbeliște de Primăria Făgăraș.

Nici clădirea vecină cu această școală nu arată mai bine. Clădirea Colegiului ,,Aurel Vijoli“, că despre ea este vorba, nu pare întreținută. Și aici  tencuiala a părăsit zidurile exterioare, iar acoperișul dă semne vizibile de degradare. Asta în condițiile în care această unitate școlară a organizat o serie de șantiere însă pentru alte clădiri conexe. Mulți bani publici au golit bugetul local pentru astfel de lucrări încredințate acelorași firme de casă ale Primăriei Făgăraș.

Dacă aruncăm o privire, chiar și fugară, pe Legea 273/2006 cu modificările survenite, la articolul 20, alin (1), (e) se stipulează ,,administrarea eficientă a bunurilor din proprietatea publică şi privată a unităţilor administrativ-teritoriale“, iar la punctual (h)  ,,administrarea fondurilor publice locale pe parcursul execuţiei bugetare, în condiţii de eficienţă“. La Făgăraș numai de eficiență nu poate fi vorba.

Liber la cheltuirea banilor publici, dar cu direcție

Vorbind despre bugetul local și modul ,,eficient“ în care edilul administează banii contribuabililor făgărășeni, se evidențiază pentru orice contribuabil un ,,tun“ de 260.000 euro dat de primarul PSD.  Edilul a închiriat spații de pe piața privată pentru elevii de la Școala Generală nr. 7 în loc să reloce, pe perioada șantierului,  clasele în clădirea proprie care stă goală, clădirea Școlii Generale nr. 3. Mașina lui de vot din CL Făgăraș a fost și în acest caz promptă, astfel că proiectul primarului s-a legiferat.  Din 2018  a fost aprobat proiectul de modernizare la Școala Gimnazială nr. 7, iar   lucrările au început, teoretic, în iunie 2019. În 36 de luni Școala Gimnazială nr. 7 trebuia să aibă o față nouă, iar elevii să se bucure de condiții foarte bune. Au trecut déjà  cinci ani, cu doi ani în plus  față de durata de implementare prevăzută în proiect (3 ani), iar șantierul bate pasul pe loc.  Primarul și mașina lui de vot din Legislativ au decis să plătească   unor firme private pentru închirierea de pe piața liberă și amenajarea clădirilor închiriate unde să învețe elevii. Dintr-un pix au zburat din contul primăriei peste 260.000 euro.

Povestea chiriilor

Contractele de închiriere ale Primăriei Făgăraș cu agenți economici privați pentru spațiile în care să învețe acești elevi ai școlii aflate în șantier au  prins vechime. Inițial s-a semnat un contract pe 18 luni (februarie 2022-august 2023), iar  Primăria Făgăraș a decis să prelungească aceste contracte cu încă un an, fără să explice de ce constructorul n-a respectat termenul. 18 clase de elevi învață  în alte spații care nu dețin  aviz ISU.   Proprietarii  au pus la dispoziție doar spațiile, iar primăria le-a amenajat și dotat. Astfel de lucrări de amenajare și dotare se puteau realiza și la clădirea  Școlii Generale nr. 3, scutindu-se  bugetul local de sumele de bani care se duc pe chirii, 260.000 euro. 

Chirie prelungită după 18 luni

Când trebuia să elibereze clădirea Școlii Gimnaziale nr. 7 pentru a se deschide șantierul, Municipiul Făgăraş a cerut două oferte, de la  Isoplus Special SRL pentru imobilul situat în Făgăraş, str. Inocenţiu Micu Klein, nr. 21, imobil P+2 şi curte și de la   Biserica Evanghelică C.A. Făgăraş, pentru imobilul situat în Str. Inocenţiu Micu Klein, nr. 8.  Dar proiectul de modernizare pentru Școala nr. 7 exista din 2018, iar Primăria Făgăraș   putea să amenajeze spații în clădirile proprii.  Dar, primarul PSD al urbei a prezentat în CL Făgăraș  proiectul de închiriere cu o lună înaintea deschiderii șantierului. Așa s-a conturat ,,tunul“ de care aminteam. Isoplus Special SRL prin Ion Curiman a cerut pentru imobilul din strada I.M. Klein nr. 21 o chirie de 111.002 euro pentru18 luni, iar Biserica Evanghelică a cerut, pentru fosta grădiniță germană din strada I.K.Klein nr. 8, o chirie de 21.000 euro/18 luni. Așa se face că din banii contribuabililor făgărășeni s-au plătit chirii de 130.000 euro. După cele 18 luni, contractele s-au prelungit la aceleași prețuri, încă 130.000 euro.

Asocieri de firme și subcontractări

Pentru lucrările de la Generală nr. 7 a fost agreată aceeaşi asociere de firme, SC Europan Prod SA- SC Route Concept SRL- SC Kranz Eurocenter SRL- SC Top Europroiect SRL, care a închis și groapa de gunoi de pe Dealul Galațiului. Proiectul aparține însă firmei Road Construct SRL, acel ,,Meșter Manole“ al Făgărașului. Pe panoul montat la șantier apare ca dată de începere a lucrărilor 1.03. 2022, iar la data de 1.03 2023 finalizarea lucrărilor, conform autorizației de construire nr. 86 eliberată la data de 16.12.2021. Constructorul este însă, așa cum arată panoul montat la școlaă,  Atlant Building SRL din Brașov, iar proiectant SC Rozini SRL, tot din Brașov.  Valoarea totală a proiectului este de 21.174.097,23 lei. (Lucia BAKI)   

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here