29 aprilie, Ziua Veteranilor de Război. A fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/2007 în semn de recunoaştere a meritelor veteranilor pentru apărarea independenţei, suveranităţii, integrităţii teritoriale şi a intereselor României. Pe 29 aprilie 1902, regele Carol I a promulgat, la solicitarea supravieţuitorilor Războiului de Independenţă (1877-1878), Înaltul Decret prin care a fost instituit pentru prima dată titlul de ,,veteran de război”, în conformitate cu Convenţia Statelor Europene de la Geneva, în onoarea ostaşilor care au luptat în acest război.

 Gheorghe Prunduș, veteran de război  

Învățătorul, directorul de școală și generalul de brigadă Gheorghe Prunduș a împlinit vârsta de 103 ani.  A trecut prin anii dureroși ai războiului, a înfruntat cu curaj gloanțele pe front, a supraviețuit regimului comunist și anchetelor securității și a format zeci de generații de elevi. A ajuns la frumoasa vârstă de 103 ani trecuți, o viață pusă în slujba țării și a semenilor. Gheorghe Prunduș este astăzi un bun exemplu pentru făgărășeni și nu numai. A fost decorat cu  ,,Coroana României” şi ,,Steaua României”.   În geamul casei așează drapelul țării în fiecare zi care marchează un eveniment istoric, iar în casă are un colț amenajat dedicat  istoriei țării și credinței strămoșești. Președintele României a acordat veteranului de război Gheorghe Prunduș gradul de general de brigadă cu o stea, în retragere, la propunerea ministrului Apărării Naținale și a Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Decretul  a fost semnat de Președintele României la data de 26 noiembrie 2022. Prin HCL Făgăraș, generalul de brigadă cu o stea, în retragere, Prunduș Nicolae Gheorghe este cetățean de onoare al Făgărașului.

Pe front în Moldova

 ,,În anul 1941 am intrat în armată şi am fost repartizat la Batalionul 11 Vânători de Munte din Beiuş, care m-a trimis la Școala de Ofiţeri de Rezervă din Ploieşti, de unde am ajuns la Școala de Ofiţeri Activi din Bucureşti şi apoi la Centrul de Instrucţie al Infanteriei din Făgăraş. La această unitate am stat în perioada 1942-iunie 1944, dată la care, fiind avansat la gradul de sublocotenent de rezervă am fost trimis la batalionul de origine de la care s-a format unitatea ,,Batalionul 103 Munte“ comandat de maiorul Costin, unitate care a fost trimisă pe front în Moldova. Am găsit armata română în retragere, în urma armistiţiului. Eu am participat cu unitatea la luptele de rezistenţă până la primirea ordinului de retragere“ a relatat veteranul de război.

Prizonier la ruşi

       ,,Aflaţi în retragere, la Berzunţi, comună aflată în Munţii Berzunţi, la trecere către Târgu-Ocna, am fost făcuţi prizonieri de ruşi. În pădurea Berzunţiului am suferit nenumărate umilinţe din partea soldaţilor ruşi care ne-au luat bunurile: bani, ceasuri, tocuri şi tutun.   Ca prizonieri am fost cazaţi într-o curte din comuna Larga de lângă Târgu Ocna, aici maiorului Duvnicenko ne-a anunţat că Batalionul 103 Munte este autodizolvat, iar fiecare dintre noi să ne salvăm viaţa cum putem.  Generalul Creţulescu, împreună cu alţi ofiţeri superiori au luat hotărîrea să înfiinţeze o unitate care să lupte alături de ruşi pentru eliberarea Ardealului de Nord. M-am înrolat în această unitate unde am fost încadrat ca şi comandant de pluton la Compania 25-26 Schiori sub comanda căpitanului Damian. Cu această unitate am participat la lupte începând de la Chiherul de Sus până la Albeşti, lângă Sighişoara, când  unitatea  s-a autodizolvat. Adunarea de autodizolvare s-a ţinut în Sala Prefecturii din Sighişoara, ocazie cu care am fost decorat cu ,,Ordinul Coroana României în Grad de Cavaler cu frunze de stejar“a mai spus făgărășeanul Gheorghe Prunduș.

Dar a continuat să lupte pentru eliberarea ultimei palme de pământ românesc în cadrul Batalionului 11 Vânători de Munte care lupta în regiunea Careilor atât împotriva nemţilor cât şi împotriva ungurilor.  ,,Cu această divizie, comandată de generalul Mociulschi, am participat la luptele care s-au dat pentru eliberarea Ungariei şi Cehoslovaciei de sub horthysm şi hitlerism. Am fost rănit în urma luptelor groaznice care s-au dat în masivul Buc din Cehoslovacia din data de 6 ianuarie 1945. În urma rănilor primite, am fost spitalizat la Spitalul Militar de Companie-românesc din localitatea Jesbereni (Ungaria). Piciorul stîng mi s-a imflamat şi s-a instalat cangrena.  La data de 8 mai 1945 am fost trimis în ţară, iar la data de 25 mai 1945 am fost desconcentrat. Am efectuat stagiul militar în perioada octombrie 1941-21 mai 1945“ a mai relatat  învăţătorul Prunduş.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here