FOTO Fanatik

Lipsa părintelui Arsenie Boca din lista celor 15 cuvioși și mărturisitori români propuși de BOR spre canonizare, în anul 2025, naște noi controverse.

La începutul lunii martie, Patriarhia Română a anunțat că 15 cuvioși și mărturisitori români ”a căror viață pământească s-a desfășurat (până) în secolul 21”, au fost propuși de sinoadele mitropolitane spre canonizare.

”Sfântul Ardealului” lipsește din lista BOR

Proclamarea lor în rândul sfinților va avea loc, în anul 2025, atunci când Biserica Ortodoxă Română (BOR) marchează un secol de la recunoașterea statutului de Patriarhie.

Lista propunerilor sinoadelor mitropolitane cuprinde nume ale unor personalități marcante ale Bisericii Ortodoxe Române precum: Arhim. Sofian Boghiu, Părintele Dumitru Stăniloae, Părintele Dionisie Ignat de la Colciu, Părintele Petroniu Tănase, Arhim. Cleopa Ilie, Ieroschim. Paisie Olaru, Părintele Dometie Manolache, Arhim. Serafim Popescu, Părintele Liviu Galaction Munteanu, Arhimandritul Gherasim Iscu, Protos. Visarion Toia, Protos. Calistrat Bobu, Părintele Ilarion Felea, Preotul mărturisitor Alexandru Baltaga, Protos. Iraclie Flocea, potrivit Basilica.ro.

Cu toate acestea, românii au remarcat că din lista celor 15 cuvioși și mărturisitori româniilipsește părintele Arsenie Boca, considerat deja sfânt.

Însă, procesul de canonizare a început în anul 2016, la 27 de ani de la trecerea la cele veșnice a marelui duhovnic de la Mănăstirea Prislop.

Doi ani mai târziu, trecerea în rândul sfinților a părintelui Arsenie Boca, programată să aibă loc pe data de 28 noiembrie, a fost amânată.

 ”E o analiză amănunțită, care e departe de a se fi terminat”, a declarat atunci purtătorul de cuvânt al BOR.

În cele din urmă, dosarul de canonizare al ”Sfântului Ardealului” a fost depus, în anul 2019, și așteaptă și astăzi verdictul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

”Nu a fost un troglodit pe care babele îl văd acum ca pe o minune”

Atunci când a fost publicată lista celor 15 cuvioși și mărturisitori propuși spre canonizare, Patriarhia Română nu a făcut nicio precizare cu privire la dosarul părintelui Arsenie Boca.

Acest lucru a alimentat din nou teoriile conform cărora, nu se vrea canonizarea marelui duhovnic, iar BOR amână pe cât de mult posibil procesul.

Istoricul și teologul Florian Bichir a afirmat că ”există gelozie pentru că Boca are șanse mari să fie canonizat, chiar dacă a fost scos din Biserică”.

”Nu a fost un troglodit pe care babele îl văd acum ca pe o minune. Omul știa teologie pe pâine, a descoperit filocalia și o aduce în România din Muntele Athos, loc unde a și stat o vreme.

Filocalia a fost pusă în circulație de către Arsenie Boca printr-un grup de la Sâmbăta de Sus. Vorbim despre ceva peste capacitățile noastre de gândire.

Oamenii din biserică îl critică din orgoliu…Mulți oameni din Biserică au fost colaboratori ai Securității, iar Arsenie Boca a ales să stea departe. Adorația pe care românii îl au pentru el este un fapt de neatacat”, a declarat Florian Bichir, conform cotidianul.ro.

Florian Bichir este de părere că deși Biserica nu se grăbește să îl canonizeze pe Arsenie Boca acest lucru se va întâmpla într-o bună zi, iar procesul va fi doar un act formal și asta pentru că ”în concepția populară, este deja considerat un sfânt al României”.

Care sunt criteriile de canonizare

Afirmațiile sale sunt susținute și alți teologi și preoți care consideră că părintele Arsenie Boca îndeplinește principalele criterii de canonizare.

Potrivit lor, primul și cel mai important criteriu pentru canonizare este evlavia populară, iar duhovnicul de la Sâmbăta este văzut de mii de credincioșii ca fiind un adevărat sfânt.

Al doilea criteriu extrem de important este săvârșirea minunilor, spun specialiștii. Despre părintele Arsenie Boca există numeroase mărturii ale românilor și rapoarte care atestă acest lucru.

”Viața într-un Hristos” este un alt criteriu care cântărește mult în procesul de canonizare. Oamenii Bisericii cunosc istoria părintelui Arsenie și știu foarte bine câte a pătimit în lagărele comuniste și cât a fost de prigonit de Securitate.

Totodată, existența moaștelor este foarte importantă în procesul de canonizare, iar de-a lungul timpului, au apărut mai multe informații despre trupul neputrezit al părintelui Aresnie Boca care împrășitie o bună mireasmă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here