Oamenii de știință de la ETH Zurich (Elveția) au creat un gel pe bază de lapte care poate descompune alcoolul în sistemul gastrointestinal. Acest lucru înseamnă mai puține daune pentru corp și efecte secundare minime asociate consumului de alcool, arată descopera.ro.

Alcoolul trece printr-o serie de reacții chimice în organism. Acetaldehida este primul produs format în timpul metabolizării alcoolului. Produsă în principal în ficat, aceasta este toxică și poate duce la probleme de sănătate grave, cum ar fi leziunile hepatice.

Acum, datorită acestui gel pe bază de lapte, acest proces poate fi sărit, ceea ce înseamnă că alcoolul este transformat direct în acizi acetici inofensivi. „Gelul mută descompunerea alcoolului din ficat în tractul digestiv. Spre deosebire de metabolizarea alcoolului în ficat, nu se produce acetaldehidă ca produs intermediar”, a spus Raffaele Mezzenga, de la Laboratorul de Alimente și Materiale Moi din cadrul ETH Zurich.

Cercetătorii au creat mai întâi un gel folosind proteine din lapte. Au fiert proteina timp de câteva ore pentru a forma fibrile, care oferă un fel de cadru structural pentru gel. Lucrul crucial în proces este adăugarea de sare și apă pentru ca fibrilele menționate anterior să se conecteze. Astfel se formează un gel care poate fi ușor digerat.

Dar, în acest caz, pentru descompunerea alcoolului, gelul necesită prezența mai multor catalizatori.

Cercetătorii au folosit atomi de fier drept catalizatori, pe care i-au distribuit uniform pe suprafața proteinelor lungi. „Am scufundat fibrilele într-o baie de fier astfel încât să poată reacționa eficient cu alcoolul și să-l convertească în acid acetic”, a spus Jiaqi Su, autoare a studiului.

Cu toate acestea, pentru a începe reacția, este necesar peroxid de hidrogen. Acest peroxid de hidrogen se formează în reacția dintre glucoză și o mică cantitate de nanoparticule de aur.

Gelul a fost testat până acum doar pe șoareci. La șoareci, gelul a dus la o scădere a nivelului de alcool cu aproximativ 56% și, de asemenea, a redus acumularea de acetaldehidă, notează Interesting Engineering.

Rezultatele experimentelor pe șoareci au arătat că gelul protejează ficatul, ceea ce înseamnă că este atât eficient, cât și sigur. Este important de menționat că sunt necesare mai multe teste clinice înainte de a putea fi autorizat pentru utilizarea la oameni.

Oamenii de știință au mari speranțe pentru acest gel și ar putea fi luat înainte sau în timpul consumului de alcool. Cu toate acestea, ei subliniază că poate ajuta foarte puțin în cazurile de intoxicație alcoolică. De asemenea, nu ajută la reducerea consumului.

După cum subliniază cercetătorii, este mai sănătos să nu consumi alcool deloc. Gelul ar putea fi de interes pentru persoanele care nu vor să renunțe complet la alcool.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here