La Veneția de Jos va fi mare sărbătoare de praznicul ,,Schimbarea la față a Mântuitorului“, sâmbătă,  6 august a.c.  Comunitatea locală împreună cu familia Nicoleta și Alexandru Grancea vor organiza un eveniment special intitulat ,,Brunch în Veneția Făgărașului“ pentru  promovarea gastronomică, dar și cultural-turistică a satului.

  • ,,Un nou trend în Trasilvania este descoperirea satelor la pas, în ritm domol, fără grabă, cu degustarea mâncărurilor locale, făcute cu ingredientele curat-sănătoase din grădinile localnicilor. Haideți și voi la Brunch în Veneția Făgărașului pe 6 august!“  spun organizatorii evenimentului.

Brunch-ul  va fi organizat în gospodăria tradițională a familiei Grancea, o locație special aleasă în ton cu tema evenimentului.

Un sat al personalităților

,,Satul făgărășan trebuie promovat pentru că tradițiile locului sunt unice, iar Veneția de Jos este reprezentativă prin ceea ce a fost și este. Brunch-ul organizat de comunitatea locală va aduce în fața publicului obiceiurile și tradițiile culinare ale satului Veneția de Jos. Astfel, invităm iubitorii de tradiții în satul lui Ioan Cavaler de Puşcariu, jurist, om politic, istoric, memorialist, filolog şi poet, al Elvirei Cioran, mama scriitorului și filozofului Emil Cioran, al profesorului George Ardeleanu, unul dintre întemeietorii învăţământului modern din Valahia  alături de George Lazăr,  al  legendarei Lidia Jiga, îmblânzitoarea de tigrii“ a declarat Ovidiu Ovesea, primarul comunei Părău.

Programul evenimentului

  • 11:00 – 13:00 Brunch cu bufet și specialități locale de sezon
    13:00 – 15:00 Plimbare prin sat
    15:00 – 16:00 Ateliere pentru copii și adulți
  •   vizită la Muzeul Satului și Biserica Monument Istoric, unde vom descoperi povestea satului Veneția de Jos
  •   vizită la Muzeul Boierilor Veneției Făgărașului unde ne vom bucura privilegiat cu o expoziție de icoane pe sticlă de sec. XIX,
  • Drumeție cu „titi-car-ul” la ceea ce au fost odată Băile Veneției.
  •  Participanții se vor bucura de recitalul susținut de  familia Petrișor din Ucea

Meniul    

  •  supă de chimen cu crutoane
  •  ciorbă de rosii cu găluște
  •  ceaun
  •  balmoș (talmeș-balmeș)
  •  fasole frecată
  •  creste de slanină
  •  fasole cu maioneză de picioci sau barabule
  •  vinete și dovlecei pane
  •  caș pane
  •  chifteluțe și șnitele cu dovlecei
  •  salată de vinete și ardei copt
  •  rondele de branză cu mărar, pătrunjel, boia
  •  roșii și telemea
  •  iaurt de bivoliță
  •  soiuri alese de prăjituri (tort de clătite, pandișpan cu fructe, plăcinți de fel de fel), ceaiuri reci și suc de mentă.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here