•  Angajaţii din Primăria Făgăraş riscă să rămînă fără salarii în luna decembrie
  •  ,,Deficitul este de 5 milioane de lei şi  nu avem cum să-l acoperim decît la rectificarea promisă de Guvern” spune Gheorghe Sucaciu, primarul Făgăraşului
  • Rectificarea bugetară din luna noiembrie este aşteptată de toate primăriile din ţară

Fiecare bugetar angajat la UAT Făgăraş va aştepta  leafa şi în ultima lună din acest an. Numai că luna cadourilor poate fi o surpriză pentru bugeTARI întrucît fondul  de salarii nu poate fi acoperit. Deficitul bugetar este de 5 milioane de lei după cum explică primarul Gheorghe Sucaciu care speră să-l acopere la rectificarea  de la sfîrşitul lunii noiembrie  pe care Guvernul României ar trebui să o realizeze. Toate primăriile din teritoriu stau cu emoţii pînă la sfîrşitul lunii noiembrie  pentru a afla dacă Guvernul României le va mai da o gură de oxigen la ultima rectificare bugetară pe acest an. În caz contrar multe dintre UAT-uri nu vor mai avea bani pentru plata salariilor funcţionarilor publici şi pentru funcţionare.    ,,Nu vom acoperi necesarul pentru trimestrul IV din acest an dacă nu va fi rectificare bugetară.  Deficitul este de 5 milioane de lei şi  nu avem cum să-l acoperim” a explicat primarul Făgăraşului,Gheorghe Sucaciu. Edilul şef al Făgăraşului aminteşte şi situaţia creată la aprobarea bugetului din 2018 cînd bugetul Făgăraşului  a fost afectat cu cel puţin 100 milioane de lei. ,,Pentru a acoperi utilităţile pînă la sfîrşitul acestui an  avem nevoie de bani. De asemenea, pentru plata arieratelor,  însemnînd lucrările de întreţinere drumuri, nu vom avea fonduri. Mai avem de achitat şi o parte din sumele stabilite prin sentinţele judecătoreşti aferente proceselor vechi ale Primăriei Făgăraş. Vorbim de suma de 2,1 milioane de lei din care mai avem de achitat 830.000 de lei. (n.r. Monitorul de Făgăraş a prezentat pe larg procesele pierdute de avocaţii angajaţi de Primăria Făgăraş pînă în 2016).  Pentru a acoperi salariile pînă la sfîrşitul anului mai avem nevoie de încă 200.000 de lei” a spus primarul Făgăraşului.

Investiţiile Municipalităţii, 12,8 milioane de lei

Primarul Gheorghe Sucaciu spune că Făgăraşul a avut la dispoziţie în 2018 un buget de austeritate care a fost repartizat pe trei mari capitole. ,,22% din buget a însemnat salarii, 40% funcţionarea UAT, iar restul investiţii” a explicat Gheorghe Sucaciu. Conform HCL 222/23 august 2018, investiţiile din municipiu au fost în valoare de 12.806.260 lei din care achiziţii imobile- 2.705.410 lei, studii de fezabilitate – 999.500 lei şi alte cheltuieli- 7.916.350 lei. O investiţie importantă a municipalităţii a fost în domeniul imobiliar care a cheltuit de la buget suma de 2.705.410 lei. Aici au fost cuprinse şi despăgubirile aferente proiectului privind Planul de mobilitate (obiectivele din centrul oraşului), dar şi locuinţele achiziţionate de municipalitate.  A mai fost achiziţionat şi un sistem video, bugetul alocat fiind de 250.000 de lei.

Investiţii la spital de 6,3milioane de lei

 

Pentru Spitalul Municipal Făgăraş a fost repartizată din bugetul local suma de 3.561.000 de lei din care ecograful a costat 221.000 lei, turnul  laparoscopie HD- 308.000 lei, rezervorul de apă potabilă, investiţie absolut necesară unităţii spitaliceşti- 200.000 de lei. Studiile de fezabilitate şi documetaţiile tehnice aferente proiectelor demarate la spitalul municipal au costat 479.000 d elei, aici intrînd: studii tehnice amenajare Secţie pediatrie, documentaţie DALI pentru Reabilitarea energetică a spitalului, SF bloc funcţional nou, consultanţă  şi Dali POR pentru Reabilitare Ambulatoriu. Pentru mutarea Secţiei Pediatrie s-a alocat suma de 1.800.000 lei, pentru   sistem informatic (3 bucăţi) – 486.000 lei , iar consultanţa CNI – 67.000 lei.

Lucrări de cadastru şi reparaţii străzi

Investiţii s-au realizat şi la Cetatea Făgăraş – 56.000 lei constînd în achiziţia de vitralii la Sala Tronului. Studiile pentru bazinul de înot acoperit- 120.000 lei, lucrările la părculeţul din zona centrală -20.000 lei, amenajarea terenului de tenis- 40.000 lei. O sumă de 355.000 lei s-a plătit pentru alte studii şi expertize tehnice la obiectivele: Cinema Transivania, imobilul nr 53 de pe N. Bălcescu, sediul fostei UM pentru mutarea sediului primăriei. Lucrările la extinderea Pieţei Agroalimentare au costat 262.000 lei, studiile topografice şi serviciile de cadastru contractate de primărie – 300.000 lei. În acest an, Primăria Făgăraş a reuşit să intabuleze o serie de imobile de pe raza municipiului, acţiuni care nu s-au realizat de 30 de ani. O serie de cheltuieli au fost înregistrate pentru demararea proiectelor cu finanţare europeană,   sume ce completează costurile amintite mai sus pînă la limita sumei de 1.578.480 lei. O investiţie amînată an de an a fost canalizarea şi amenajarea străzii Salcîmului, lucrări în valoare de 120.000 lei care au fost deja finalizate, la fel ca şi extinderea canalizării în zonă, lucrări în valoare de 100.000 de lei.  Platformele de gunoi îngropate au costat 85.000 de lei. Reabilitarea străzilor din municipiu a însemnat un buget de 1.800.000 de lei din care s-a realizat strada D-na Stanca cu 119.020 lei. (Lucia BAKI)

2 COMENTARII

  1. Mai dati afara din „madamele” angajate pe banda rulanta cu „concursuri corecte” – in care se cunostea castigatorul dinainte de concurs- atat in perioada anterioara, cat si in mandatul dvs. Stau catre 4 sau 5 intr-un birou si se scobesc in nas, sau mananca mere in timp ce vorbesc cu cetatenii. Te sfideaza pur si simplu”septelul” din primarie si, mai ales cele de la starea civila .
    D-le primar, ati profitat de lege si v-ati marit salariile, fara discernamant dupa parerea mea, asa ca, acum suportati consecintele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here