Aproape 50.000 de  făgărăşeni au trecut anul trecut pe la Biblioteca Municipală ,,Octavian Paler”. Unii au împrumutat cărţi, iar alţii au participat la acţiunile organizate de instituţie. Aşa cum explică Raluca Bucur, coordonatorul bibliotecii, au fost împrumutate pe parcursul anului 2018  un număr de 62.683 volume, dintre care 62.448 cărţi şi  235 periodice.  Biblioteca deţine un fond de carte  format din  85.196 de volume.  Numai anul trecut  au fost achiziţionate 1066 de volume, dintre care 818 au fost donaţii.  ,,În bibliotecă avem  20.515 de cărţi şi documente cu acces liber la raft. Înregistrările catalografice în sistem automatizat numără 37933 de documente” a explicat Raluca Bucur. Biblioteca derulează şi o serie de programe  şi proiecte  educative pentru populaţie.  Pe parcursul anului trecut au fost organizate 35 de proiecte   care s-au bucurat de audienţă mai ales în rîndul elevilor.   Pe segmente de vîrstă la aceste programe au participat:  449 de persoane cu vîrste cuprinse între 7-14 ani, 613 pe segmentul de vîrstă 15-24 de ani, 42 pentru segmentul de vîrstă 25-64 de ani şi 30 de persoane peste 65 de ani.

Peste 3300 cititori fideli

,,Caietul de evidenţă al Bibliotecii noastre se completează zilnic şi deţine 12 seturi de pagini care corespund fiecărei luni a anului. Caietul este un instrument important de lucru, iar completarea acestuia ajută la adunarea datelor statistice în ceea ce priveşte utilizarea zilnică a colecţiilor, utilizatorii fideli şi cei nou-înscrişi ai bibliotecii, frecvenţa zilnică şi a diferitelor activităţi ale bibliotecii: împrumutul de carte la domiciliu sau la sala de lectură şi marcarea evenimentelor importante desfăşurate la bibliotecă“ a spus Raluca Bucur.  În evidenţele unităţii figurează  3328    dintre care 2559 sînt activi.

 

O bibliotecă modernă

Instituţia este dotată cu 10 calculatoare (PC) pentru utilizatori şi personalul bibliotecii, toate conectate la internet, un scanner şi o imprimantă. La dispoziţia cititorilor  este o sală de lectură cu 20 de locuri.   ,,Instituţia bibliotecii a fost întotdeauna asociată cu educaţia, instruirea şi învăţarea oferind o paletă largă de aptitudini informale (cărţi, reviste, tratate , etc) şi nonformale (programe instructiv-educative iniţiate de personalul bibliotecii). Pe lîngă faptul că oferă acces la lectura ,,loisir“ (pentru ocuparea timpului), la informare şi la diverse acţiuni culturale, deţine un rol important în promovarea educaţiei permanente, în combaterea analfabetismului digital sau a excluderii sociale“ a spus Raluca Bucur.  Biblioteca a avut anul trecut un buget în valoare de 217.110 lei,   dintre care 200.110 lei au reprezentat  cheltuielile  cu personalul,  7.930 lei  pentru achiziţii şi abonamente, iar 9.070 lei  cheltuieli curente.  Aici sînt încadrate patru persoane, două cu studii superioare. (Ştefan BOTORAN)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here