•  

    Sînt de părere făărăşenii care susţin că îi afectează la buzunare această normă UE

 

Deschizi televizorul, abundă reclamele la medicamente. Pe stradă auzi în stîmga şi în dreapta vorbindu-se de medicamente şi tratamente.  Pe fiecare stradă oricît de mică ar fi cu siguranţă găseşti o farmacie. Mergi în spitale, dai de reprezentanţii firmelor farmaceutice care prezintă oferte pentru medicamente sau aparate medicale. Îi găseşti şi în şcoli prezentînd dascălilor oferte la medicamente. Iar revistele pentru promovarea medicamentelor le întîlneşti şi în bănci sau în instituţiile publice. O concluzie ar fi la îndemînă: sîntem o ţară bolnavă sau farmaciile şi fabricile de medicamente au un mareting foarte bine dezvoltat.  Oricare ar fi concluzia, cozile din farmacii sînt cele mai lungi şi permanente. Fie cumperi aspirină ori vreun medicament din lista celor gratuite sau compensate, stai la coadă în farmacie. Şi medicii prescriu reţete stufoase pe care pacienţii şi le însuşesc  cumpîndu-le pînă la ultima, indiferent de cantitate şi de preţ.  Cînd este vorba despre tratamente, făgărăşenii şi în general românii nu se uită la preţul medicamentului şi scot din buzunare atît cît arată bonul emis de casa de marcat a farmaciei. În condiţiile în care există şi medicamente mai ieftine care conţin aceeaşi substanţă activă.  De pildă,  nurofenul a devenit medicamentul la modă deşi este mai scump decît paracetamolul. De nici o săptămînă o normă UE interzice farmaciştilor să mai vîndă medicamente la bucată. Ceea ce înseamnă că pacientul trebuie să cumpere o cutie sigilată deşi ar avea nevoie  doar de o pastilă.  Făgărăşenii spun că foarte des apelează la farmacişti pentru stările de disconfort ivite pe moment, iar farmacistul de serviciu le oferea pe lîngă pastila ,,minune” şi un pahar cu apă. Această obişnuinţă este acum interzisă. Este o măsură venită în ajutorul fabricilor de medicamente cărora le vor spori încasările, dar care goleşte buzunarul românului şi aşa sărac.  O altă măsură care a şocat românii se referă la medicamentul Eurospal care a fost declarat periculos pentru pacienţii care-l folosesc, acesta afectînd inima. De ani de zile medicii prescriu pentru tuse Eurospal, înlocuind obişnuitul sirop de patlagină. Să fie tot o manevră de marketing sau chiar avea rezultate? Oricum astăzi este interzis Eurospalul, iar medicii trebuie să se orienteze spre alt tratament pentru tuse atît la copii cît şi la adulţi. Fără să vremînsă  ne ducem cu gîndul la un medicament mai scump.  Făgărăşenii critică aceste măsuri de ultimă oră şi spun că nu pot fi de acord cu modul în care UE îşi impune normele. Monitorul de Făgăraş a stat de vorbă cu făgărăşenii, iar opiniile lor sînt redate în rubrica ,,Vocile Ţării Făgăraşului”.

Vasilica Marcea, 78 ani, pensionară, Făgăraş

  • ,,În ţară este  harababură. Avem medici falşi,  medicamente care ne afectează inima, ne tratăm de o boală şi dăm de alta. Am auzit de Eurespal, dar nu am folosit niciodată. Cred că francezi au dreptate, iar decizia pentru retragerea medicamentului din farmacii a fost bună. Nu sînt de acord cu regula impusă de UE de a interzice  vînzarea medicamentelor la bucată.  De ce să cumpăr o cutie de medicamente, dacă eu am nevoie doar de cîteva tablete?”

Leonora Barbăndeal, 54 ani, Făgăraş

  • ,,Nu am folosit acest medicament Eurespal. Dacă substanţa activă afectează inima acest medicament trebuie retras imediat de la vînzare. Zilele trecute a intrat în vigoare o directivă europeană care interzice  vînzarea de  medicamente la bucată. De cîţiva ani beneficiez de o pensie de boală,  iar această decizie mă afectează.  Lună de lună, medicul de familie îmi prescrie reţetă pentru că sînt bolnavă cronică, iar unele medicamente sînt compensate, altele, nu. De multe ori îmi  cumpăr doar cîteva tablete pînă îmi vine pensia. Pentru mie această decizie va fi dură. România nu poate ţine pasul cu celelalte ţări din UE pentru că sîntem săraci şi am ajuns de rîsul Europei. Mai bine spus sîntem groapa de gunoi a Europei”

Constantin Ghiocea, 69 ani, pensionar, Făgăraş

  • ,,Am auzit de acest medicament, dar nu l-am folosit. Probabil că francezii au dreptate şi mă bucur că ne-am conformat. Referitor la regulile noi din farmacii, eu personal  nu sînt de acord cu interzicerea medicamentelor la bucată.  Nu cumpăr medicamente să le ţin pînă îmi expiră şi apoi să le arunc.  Nu sînt bolnav cronic, dar mai cumpăr calmante atunci cînd am dureri. Nu sînt de acord cu această decizie şi sper să se ţină cont de părerile noastre”

Mihai Ciobanu, 72 ani, Făgăraş

  • ,,Toate deciziile sînt politice, chiar dacă este vorba despre medicamente, medici, asistente sau farmacişti.  La noi în ţară este haos, nu mai ai încredere în nimeni, nici în medici şi nici în farmacişti. UE nu-mi poate impune 30 de tablete de aspirină, dacă eu am nevoie doar de 3 tablete. Aceste decizii afectează populaţia”

Alexandru Zăgan, 18 ani, Recea

  • ,,Nu ştiu ce să spun despre acest tratament de tuse.  Mulţi pacienţi s-au tratat cu Eurespal, acum după 100 de ani,  specialiştii au descorerit că pacienţii pot suferi de boli cardiace din cauza acestui medicament. Referitor la interzicerea medicamentelor la bucată conform UE,  nu sînt de acord ”

Aurelia Dumitru, 45 ani

  • ,,În 2015 băieţelul a răcit, iar medicul de familie ne-a prescris sirop de tuse Eurespal. După prima doză, la cîteva ore copilul a făcut alergie, tot corpul s-a înroşit şi a făcut febră 40 grade Celsius.  Am fugit disperaţi cu băiatul la spital şi ne-au internat zece zile, atunci am descoperit că băieţelul meu era alergic la mai multe medicamemnte printre care şi Eurespal.  Din ziua respectivă nu am mai folosit Eurespal, această decizie  nu ne afectează.  Farmaciştii nu trebuie să respecte decizia UE cu referire la vînzarea medicamentelor la bucată. Sîntem săraci şi nu ne permitem să cumpărăm cutii cu  medicamente. Dacă am 3 lei şi mă doare capul mă duc şi îmi cumpăr  cîteva tablete de agocalmin, dacă interzic vînzarea la bucăta atunci trebuie să suport durerea. Nu am 5.000 lei salariu să-mi permit să cumpăr cutii de medicamente”

Adela Matic, 51 ani, Făgăraş

  • ,,În urmă cu cîţiva ani, medicul de familie mi-a prescris tratament cu Eurespal şi am fost mulţumită. Niciodată nu m-am gîndit că acest medicament afectează inima. Zilele trecute am auzit că substanţa activă poate provoca probleme cardiace. Interzicerea medicamentelor la bucată este o mare prostie, nu toată lumea îşi permite să cumpere o cutie, pacientul cumpără atît cît are nevoie”

 

Lucreţia Pomaciu, 75 ani, Făgăraş

  • ,,În urmă cu 4 ani am fost internată la Spitalul Municipal Făgăraş, iar medicul mi-a tratat tusea cu  sirop Eurespal.  Am ajuns la concluzia, că tot cei bun şi ieftin scot din farmacii şi aduc alte medicamente cu alte denumiri care au aceleaşi substanţe, dar sînt mai scumpe de zeci de ori. Polidinul şi penicilina au fost scoase din farmacii, deşi erau cele mai renumite medicamente. Acum au scos şi siropul şi tabletele Eurespal, probabil că vor urma şi alte medicamente. Acum cîteva zile am fost la farmacie să-mi cumpăr cîteva tablete de aspirină, iar farmacista mi-a spus că nu mai vinde medicamente la bucată. M-am şocat, cînd mi-a spus, însă  m-am rugat de ea să-mi dea cîteva tablete pentru că nu am bani să cumpăr o cutie. La rînd, în spatele meu aştepta un bărbat care a auzit discuţia şi s-a oferit să-mi plătească cutia de aspirină. M-am bucurat de gestul lui şi i-am mulţumit, dar acest lucru nu este normal”

 

Viorica Cojocea, 61 ani, Făgăraş

  • ,,Nu am folosit Eurespal şi nu ştiu ce să spun, am auzit la TV  că producătorul medicamentului folosit împotriva tusei are o substanţă activă care provoacă probleme cardiace. Pînă se face reevaluarea medicamentului, acesta nu mai este scos la vînzare. UE nu trebuie să interzică vînzarea medicamentelor la bucată pentru că sîntem o ţară săracă şi fiecare îşi cumpără medicamente la bucată. Salariile din România nu se compară cu salariile din celelalte ţări europene, aşa că UE  nu trebuie să impună reguli care nu se pot respecta”

 

Pasăre Dan, 52 ani, Făgăraş

  • ,,În urmă cu cîteva luni, fiul meu a tuşit rău, iar medicul de familie ne-a prescris sirop Eurespal. Tratamentul a fost bun, iar copilul s-a vindecat.  Cred că sînt interese politice şi vor să scoată de pe piaţă acest medicament. Nu sînt de acord cu interzicerea vînzării de  medicamente la bucată.  UE vrea să ne impună unele reguli, dar la noi nu se vor respecta”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here