Obturarea dentară sau plomba dentară  este cea mai frecventă intervenţie în cabinetul stomatologic.  Este metoda de reconstrucţie a unui dinte sau măsea. Rolul plombei  sau obturării este de a reda forma şi funcţia normală a unui dinte sau măsea. Pe piaţă există o gamă largă de materiale de obturaţie care au indicaţii multiple.  La obturaţiile  provizorii se folosesc materiale pe bază de eugenol, hidroxid de calciu. Cele mai frecvente materiale pentru plombe sunt:

  •  Material glass ionomer: este folosit ca bază pentru un material compozit sau este folosit ca obturaţie definitivă la pacienţii la care fluidul salivar este abundent şi izolarea este  deficitară. Este indicat şi datorită faptului că eliberează în continuu flor, florul are rol de  a crea o peliculă la nivelul dinţilor.
  •  Răşinile  compozite: sunt cele mai utilizate  materiale, au priză rapidă, estetică crescută, variante de nunaţe şi luminozităţi diferite.
  • Amalgamul dentar: în compoziţia lui intră aliaje de metal, staniu, mercur. Este unul  din cele mai bune materiale pentru plombe din cauza adaptării marginale şi rezistenţei , dar din cauza compoziţiei a fost înlocuit cu materiale estetice.

O plombă se schimbă dacă medicul stomatolog descoperă fisuri, adaptarea la marginile cavităţii nu mai e bună şi astfel se poate expune dentina.  Dinţii care au fost trataţi prin plombe nu necesită o îngrijire specială, igiena orală corespunzătoare este suficientă. În  prezent plombele reprezintă cea mai sigură metodă de refacere a dinţilor cariaţi. Controlul la medicul stomatolog făcut anual ne ajută să ne ferim de problemele dentare. (Dr. Dan Gavrilă)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here