În etapa a doua  de vaccinare anti-COVID -19 cabinetele medicilor de familie și telefoanele acestora au fost luate cu asalt de bolnavii cronici şi de vârstnicii care doreau să se vaccineze.  Dar nu toţi au putut fi programaţi pentru vaccinare întrucât nu figurau în sistem ca ,,eligbili” deşi sunt bolnavi cronici. Nici locuitorii din sate nu reuşesc să se vaccineze pentru că unii nu se pot deplasa, iar alţii nu au bani pentru a plăti transportul până la Făgăraş.  ,,Unii pacienţi cronici nu s-au putut imuniza pentru că nu figurează în sistem ca fiind eligibili. Mulţi pacienţi din mediul rural renunţă la vaccinare pentru că nu se pot deplasa fiind  bolnavi cronici şi bătrâni, iar alţii nu au bani să se deplaseze la Făgăraş având o pensie de CAP sau ajutor social.  Pacienţii din Ticuşul Vechi trebuie să parcurgă 49 de km până la Făgăraş, iar costul biletului de transport pe ruta respectivă, tur  – retur, este 80 de lei. Când au aflat că trebuie să ajungă la Făgăraş de două ori au renunţat la vaccinare pentru că au o  pensie de CAP şi nu îşi permit această cheltuială.  Am avut câţiva bolnavi cronici din Cincu care au  insistat să-i programez, dar când au auzit că trebuie să se deplaseze la  Făgăraş au renunţat. Persoanele respective nu au cu ce se deplasa şi nu îşi permit să vină cu taxi-ul pentru că pensiile sunt mici. Alţi pacienţi din Cincu m-au rugat să le fac  programarea  după ora 17.00  când nepoţii îi pot aduce  la oraş. La aceste situaţii nu s-a gândit nimeni şi nu ştiu cum se vor vaccina aceşti bolnavi cronici.  În această situaţie sunt mulţi bătrâni din Ţara Făgăraşului care vor să fie vaccinaţi, dar  renunţă pentru că nu au bani de transport până la Făgăraş” a spus Anca Cârlan, medic de familie.

Persoanele vârstnice vor să se vaccineze 

Medicii de familie recomandă pacienţilor să se vaccineze. ,,Datoria noastră, a medicilor de familie, este să le explicăm pacienţilor cât de necesar este  acest vaccin, însă le vorbim şi despre  reacțiile adverse care sunt minime. În contextul în care un bolnav cronic se infectează cu COVID -19  se poate  ajunge şi la forme  grave chiar la deces.  Persoanele vârstnice  ne-au solicitat stringent vaccinarea, însă  tinerii sunt reticienți.  Vârstnicii vor să se imunizeze pentru că au văzut în jurul lor persoane  care au decedat, rude, vecini şi prieteni” a mai spus medicul de familie, Anca Cârlan.

 

Metode de programare

Pacienții care sunt eligibili în etapa a doua  de vaccinare sunt: personalul din învăţământ, centrele de vârstnici, centrele de plasament, lucrătorii din şcoli, dar şi bolnavii cronici şi persoanele care au împlinit vârsta de  65 de ani. Pacienţii eligibili pot opta pentru următoarele metode de programare:

  •  individual, direct pe platforma electronică
  • prin intermediul unui aparţinător
  • prin intermediul medicului de familie
  • prin direcţiile de asistenţă socială din primării
  • telefonic, în Call Center, la numărul 021.4144425.

 

 De cinci ani este bolnav cronic, dar nu se poate programa

,,Unii bolnavi cronici nu se pot programa singuri, pentru că programul nu-i acceptă, considerându-i neeligibili.  Am înregistrat astfel de situaţii în care pacienţii cronici sunt  în tratament de câţiva ani, însă programul nu îi vede şi nu se pot vaccina.  Am un pacient bolnav cronic, operat pe inimă din 2015,  are 58 de ani,  şi este des internat.  Acest pacient nu se poate vaccina pentru că nu este eligibil. În acest caz medicul curant trebuie să facă programarea, dar încă nu are posibilitatea, iar pacientul trebuie să aştepte până când se va rezolva problema” a mai spus medicul de familie.

La centrul din Făgăraş nu se mai fac programări   

În prima zi de vaccinare, medicul Anca Cârlan a reuşit să înscrie pe platformă 20 de pacienţi după care sistemul s-a  blocat. ,,Soţul este bolnav cronic şi am reuşit să-l programez în luna februarie 2021. Marţi,  2 februarie a.c., este programat la primul vaccin, iar rapel-ul în  23 februarie 2021.   Pentru că sistemul este blocat, la cabinet, am întocmit o  listă de aşteptare cu persoanele care doresc să se imunizeze. Pacienţii sună mereu şi ne roagă să-i programăm” a mai spus medicul de familie.

 

,,Centrele de vaccinare nu sunt dotate”

Unele centrele de vaccinare nu sunt dotate cu  aparatura necesară de urgenţă, în cazul în care un pacient intră în şoc anafilactic.  ,,Concetratorul de oxigen şi medicaţia de urgenţă sunt necesare în aceste centre.  Dacă un pacient face un şoc, o reacţie alergică, un puseu de tensiune sau o criză de epilepsoie din cauza fricii, medicii nu-l pot salva pentru că nu au dotarea necesară. Coordonatorii centrelor de vaccinare  trebuie să asigure medicaţia şi aparatura de urgenţă.  Când s-a discutat despre amenajarea acestor centre nu s-au gândit şi la dotarea  acestora cu aparatură medicală. În centrele de vaccinare nu există  fiole de adrenalină. Acestea  fiole nu se găsesc nici în farmacii, se procură doar  prin relaţii de la anumite depozite.  Dacă un pacient intră în şoc anafilactic, fără adrenalină pacientul moare în câteva secunde. Acest vaccin poate declanşa un şoc anafilactic, rar, dar se poate. Dacă se întâmplă acest lucru medicul şi asistenta trebuie să stabilizeze şi să salveze pacientul. În condiţiile în care nu au cu ce interveni, pacientul decedează” au explicat medicii de familie. (Carla TATU)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here