•   Cele mai multe investiţii vor ajunge în municipiile reşedinţă de judeţ prin   Programul Operational Regional Regio 2014-2020

  •   Şase judeţe sunt arondate Regiunii Centru: Braşov, Alba, Sibiu, Harghita, Covasna şi Mureş

 

Consiliile judeţene, primăriile de comune, oraşe, municipii, dar şi alte instituţii publice, universităţi, spitale, unităţi de cult, precum şi firmele private din cele şase judeţe ale Regiunii Centru, respectiv Alba,  Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu, au depus la Agentia pentru Dezvoltare Regională Centru 2.235 de proiecte pentru a primi finanţare nerambursabilă. Toate proiectele depuse pentru obţinerea de finanţare prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 au o valoare totală de peste 3,5 miliarde euro din care 2,66 miliarde euro sunt fonduri europene nerambursabile solicitate pentru realizarea de noi construcţii, lucrări de modernizare sau extindere a construcţiilor existente, investiţii în sisteme inteligente de iluminat public, reabilitare termică a clădirilor, crearea de piste de biciclete şi parcuri, restaurare obiective turistice, dezvoltare de afaceri şi achiziţia de echipamente.

 920 contracte de finanţare semnate pentru dezvoltare

După evaluarea cererilor de finanţare depuse,  peste 920 de contracte de finanţare au fost semnate, cu o valoare totală a bugetului alocat pentru investiţii de peste 1,6 miliarde euro, din care mai mult de 1,16 miliarde euro reprezinţă fondurile nerambursabile solicitate din Programul Operational Regional. Alte 94 de cereri de finanţare, având o valoare de peste 100 milioane euro, sunt în faza precontractuală, urmând să fie aprobate pentru finanţare de către Autoritatea de Management a Programului Operational Regional din cadrul MDLPA. ,,Programul Operational Regional 2014-2020, pe care il gestionam pentru dezvoltarea celor şase judeţe din regiune, a avut o evolutie foarte dinamică de la lansarea sa din 2016.   Primele proiecte au fost depuse în 2017. Avem alocat pentru Regiune un buget ceva mai mic de 800 milioane euro, inclusiv contribuţia naţională. Astfel, este semnificativ faptul că valoarea solicitată de beneficiarii de proiecte, prin contractele semnate, a depăşit un miliard de euro, iar la finalul anului 2023 vom depăşi un miliard euro atraşi efectiv pentru dezvoltare.” A spus  Simion Creţu, director general ADR Centru.

 Fonduri pentru cetăţi, staţiuni turistice şi şcoli

Prin contractele semnate, sunt alocate fonduri europene pentru lucrări de modernizare şi reabilitare a peste 420 km de drumuri judeţene din regiune,  pentru reabilitarea energetică a 58 de clădiri publice şi a peste 100 de blocuri pentru locuinţe,  pentru modernizarea şi gestionarea inteligentă a sistemului de iluminat public. Pe lista finanţărilor se află şi  32 de obiective de patrimoniu,   reprezentând cetăţi, muzee şi locaşuri de cult, precum şi modernizarea infrastructurii din 6 staţiuni turistice. Vor fi modernizate şi dotate, de   31 de unităţi medicale, iar 9 centre sociale de zi vor fi pregătite să ofere servicii specializate pentru cetateni. Un număr de 83 de unităţi de educaţie,  destinate învăţământului antepreşcolar, preşcolar, gimnazial şi tehnologic vor fi modernizate şi dotate   cu mobilier şcolar şi echipamente şcolare de ultimă generaţie.  .

 246 milioane de euro pentru investiţiile din reşedinţele de judeţ

Cele şase  municipii resedinţă de judeţ arondate Regiunii Centru  au semnat 56 de contracte de finanţare prin care sunt solicitate fonduri nerambursabile în valoare de peste 246 milioane euro, pentru modernizarea transportului public şi reducerea emisiilor de carbon prin reabilitarea infrastructurii rutiere, realizarea de piste de biciclete, parcuri, spaţii de recreere şi centre de agrement sau construire de creşe, gradiniţe, reabilitarea de licee şi colegii. Spre deosebire de precedenta ediţie a programului Regio 2007-2013,  au fost semnate  13 contracte de către oraşele mici din regiune, , care au solicitat mai mult de 43 de milioane euro,  urmând să asigure creşterea calităţii vieţii

600 de firme private au atras 160 milioane de euro

Mediul privat din Regiunea Centru beneficiază de un aport semnificativ de capital, peste 600 de firme private obţinând deja finanţare nerambursabilă în valoare de peste 160 milioane euro, iar alte câteva zeci de firme au încă şanse de a-şi vedea proiectele materializate. Practic,  mai mult de 3.000 de oameni vor beneficia de locuri de muncă moderne, din care cel puţin 1.000 vor fi noi posturi create prin investiţii europene. ,,Actuala perioada de finanţare are multe particularităţi care o diferentiaza de anii 2007-2015. Anul 2020, care trebuia să fie unul al implementării în forţă pentru proiecte, s-a dovedit a veni cu obstacolul adus de pandemie.   Proiectele cu valori mari de finanţare sunt prevăzute lucrări ample, cu multe proceduri de achiziţii, unde apar situaţii neprevăzute care tărăgănează  lucrurile. Vom analiza fiecare situaţie în parte si vom prelua toate exemplele pozitive in documentaţia pe care o pregătim pentru viitoarea perioadă de finanţare, 2021-2027, când Agentia pentru Dezvoltare Regională Centru va deveni Autoritate de Management care va gestiona noul Program Operaţional Regional. Astfel, vom aduce fondurile europene şi mai aproape de beneficiarii lor finali, cetăţenii Regiunii Centru”, a precizat domnul Simion Creţu, director general ADR Centru.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here