De la 31 ianuarie este activ noul sistem de urmărire a trasabilităţii lemnului, SUMAL 2.0. Aşa a susţinut ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, în videoconferinţa cu prefecţii organizată săptămâna trecută, mnţionând că sistemul ,,funcţionează foarte bine”. Mai mult, ministrul a anunţat că  va fi disponibilă din nou şi aplicaţia „Inspectorul Pădurilor”, iar până atunci cetăţenii care au de semnalat cazuri suspecte de ilegalităţi în domeniu pot apela serviciul de urgenţă 112. SUMAL este un sistem electronic  prin care se poate urmări ce se taie din păduri,  unde se taie,  unde pleacă lemnul, cine îl depozitează şi cum este comercializat.  Prefectul  Braşovului, Cătălin Văsii a anunţat că, la sediul Gărzii Forestiere Braşov, va fi organizată în perioada următoare o întâlnire cu reprezentanţi ai tuturor instituţiilor cu atribuţii în domeniul combaterii tăierilor, transportului şi procesării ilegale de masă lemnoasă. Şefii de ocol din Ţara Făgăraşului spun însă că sistemul este greoi din punct de vedere tehnic.

Prima acţiune în judeţ

Poliţişti din cadrul Serviciului Ordine Publică au organizat în 2 februarie a.c., o acţiune pe linia prevenirii şi combaterii deţinerii, transportului şi comercializării ilegale de material lemnos. „Actiunea a urmărit, în principal, prevenirea şi combaterea transporturilor ilegale de materiale lemnoase, verificarea autovehiculelor care transportă materiale lemnoase, verificarea respectării legislaţiei din domeniul prevenirii şi combaterii delictelor silvice, în special pe linia transportului de material lemnos pe drumurile publice, existenţa şi legalitatea întocmirii şi eliberării documentelor de provenienţă şi transport a materialelor lemnoase”, a precizat  comisar de poliţie Alina Ivan, purtător de cuvânt IPJ Braşov.  Au fost  efectuate 12 controale la societăţi comerciale de profil situate pe raza judeţului Braşov, au verificat aproximativ 390 de mijloace de transport şi au aplicat 124 de sancţiuni contravenţionale în valoare de aproximativ 67.000 lei. Totodată a fost confiscat peste 45 metri cubi de material lemnos, acesta fiind predat în custodia reprezentanţilor ocoalelor silvice competente.

Control la Buneşti

O altă acţiune pe linie silvică a poliţiştilor s-a derulat la Buneşti când  au fost legitimate 10 persoane, s-au verificat două autovehicule și două căruțe, iar pentru neregulile identificate a fost aplicată o sancțiune contravențională la Legea 171/2010, în valoare de 3.000 lei unui tânăr de 35 de ani și a fost  întocmit un dosar penal unui bărbat de 54 de ani sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „tăiere fără drept de arbori” și „furt de arbori

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here