Monitorul Expres

Autor: Andra Odiru

Comisarul șef Emanoil Mirică, fost șef al Brigăzii de Operațiuni Speciale Brașov a fost trimis în judecată vineri, de Direcția Națională Anticorupție. Procurorii au probe că polițistul e vinovat pentru luare de mită, trafic de influență, divulgarea de informații secrete și compromiterea intereselor justiției. Ancheta a scos la iveală faptul că Mirică a primit mită inclusiv mâncare și lucrări stomatologice, pentru a-i divulga medicului Doru Bertea informații despre proceduri judiciare la care Brigada de Operațiuni Speciale asigura sprijin tehnic.

Un comisar acuzat

Patru acte materiale de luare de mită și cinci acte materiale de trafic de influență au probat procurorii Serviciului Teritorial Brașov, al DNA. Se adaugă, la rechizitoriu probe care îl încriminează pe comisarul șef  Mirică pentru compromiterea intereselor justiției și folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității. În ce-l privește pe polițist, bănuielile anchetatorilor s-au născut în timp ce investigau modul în care mai multe spitale din Brașov și Harghita au atribuit firmei controlate de Doru Bertea contracte pentru cumpărarea de echipamente și produse medicale. În această anchetă, Brigada comisarului șef Mirică a primit de la procurorii anticorupție sarcina desfășurării unor măsuri de supraveghere operativă, începând cu data de 10 aprilie, a anului trecut. Timp de mai bine de jumătate de an – spun procorurii anticorupție, „Mirică Emanoil (…) a aflat cu exactitate aspectele cercetate și persoanele vizate de anchetă, ar fi comunicat aceste informații omului de afaceri, îngreunând urmărirea penală care se desfășura în cauză. Pentru a conferi o anumită greutate celor transmise, ofițerul de poliție i-ar fi pus la dispoziție omului de afaceri un înscris ce conținea un rezumat fidel al unei încheieri de ședință, în care erau prezentate informațiile de mai sus”.

Circuitul informației

Procurorii au aflat, investigând loialitatea comisarului șef Mirică, faptul că informațiile primite de la polițist de Doru Bertea au ajuns la Cristian Popa, consilier local la Săcele. Iar rezultatul a fost că persoanele cercetate pentru fraudele de la spitale și-au schimbat modalittea de comunicare ­­și și-au luat măsuri pentru ca frauda să nu poată fi descoperită. Prețul „trădării” polițistului? „Pentru aceste „servicii”, dar și în schimbul promisiunii de a-și folosi influența pe care a pretins că o are pe lângă ofițeri de poliție și procurori din cadrul D.N.A. – Serviciul Teritorial Brașov, pentru a afla mai multe detalii despre mersul anchetei și pentru a influența cursul acesteia în direcția unei soluții de clasare, inculpatul Mirică Emanoil ar fi primit de la omul de afaceri mai multe foloase necuvenite – bani, produse alimentare și intervenții stomatologice”, susțin procurorii DNA.
Comisarul șef Mirică a ajuns după gratii la începutul lunii decembrie, a anului trecut. Este trimis în judecată tot în stare de arest preventiv. Dosarul lui a fost „rupt” din investigația fraudelor de la spitalele din Brașov și Harghita. În același dosar, medicul Doru Bertea a fost trimis în judecată pentru patru acte materiale de dare de mită, cinci de cumpărare de influență și pentru favorizarea făptuitorului

Ochii și urechile anchetatorilor

Brigada de Operațiuni Speciale (BOS) Brașov este una din cele 14 structuri de acest gen din compunerea Direcției de Operațiuni Speciale, a Poliției Române. Lucrătorii Brigăzii sunt „ochii” și „urechile” investigațiilor judiciare. Asigură suport informativ, tactic-operational și tehnico-operativ specializat polițiștilor și procurorilor implicați în instrumentarea dosarelor penale. Polițiștii BOS participă la anchete în special în situații urgente sau cu grad ridicat de risc. Direcția de Operațiuni Speciale a fost înființată în 2005 și e una din instituțiile care poate pune în executare un mandat judecătoresc de supraveghere operativă. Brigăzile regionale ale Direcției sunt repartizate după principiul Curților de Apel.

Prejudiciu de aproape 1,7 milioane de lei

12 persoane au fost reținute, pe 3 decembrie 2020, în dosarul fraudelor de la spitale. Pe lângă comisarul șef Emanoil Mirică și medicul Doru Bertea, după gratii au ajuns fostul consilier județean Marius Kadas, medicul Ramona Ionescu – fost director al Spitalului de Boli Infecțioase, Cristian Popa – fost consilier local în Săcele, directorul spitalului din Odorheiu Secuiesc, funcționari ai acestor unități medicale și reprezentanți ai societăților implicate în lanțul de fraude.
Miza întregii afaceri era atribuirea frauduloasă a contractelor prin care Spitalul de Boli Infecțioase sau Spitalul Odorheiu Secuiesc au cumpărat la prețuri supraevaluate echipamente și produse medicale neconforme sau de care spitalele pur și simplu nu aveau nevoie . Vorbim, de exemplu, de robotul pentru dezinfecția cu ultraviolete, pe care Spitalul de Boli Infecțioase l-a cumpărat cu aproape 950 de mii de lei, în condițiile în care prețul de piață al echipamentului era de cel mult 380 de mii de lei. Mita oferită de medicul Bertea în acest caz, prin Marius Kadas și Cristian Popa a fost, potrivit DNA, de 25 de mii de euro. Anchetatorii au calculat că prejudiciul total adus spitalelor a fost de aproape 1,7 milioane de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here