De cum se topeşte zăpada şi apar primele semne ale  primăverii, te gândeşti la grădina ta, la lucrările ce trebuie să le faci pentru a avea pe tot parcursul anului un loc plin de culoare, dar şi de produse naturale îngrijite cu mâna ta. Luna martie  dă startul îngrijirii grădinii de legume şi flori. În ajutorul tău vine AGRO CS România cu cele mai bune sfaturi şi produse care pot transforma grădina ta într-o oază de frumuseţe şi abundenţă.

Pregătirea pământului de însămânţare

Substratul de  însămânţare pentru legume şi flori are un rol important pentru că el ajută sămânţa sau răsadul să crească repede, granulaţia lui nu trebuie să fie mai mare de 0,10.   Se poate însămânţa în lădiţe, ghivece mici, tăviţe, iar când plăntuţa are  6-10 cm, răsadul  se poate transplanta în grădină.  Este important  ca temperatura pământului să fie în mod constant de 10-12 grade Celsius, aceasta însemnând că temperatura de afară să fie undeva la 20 grade Celsius ziua, iar noaptea 10-12 grade Celsius. Transplantarea se poate face cu un aparat  numit plantator de bulbi. După plantarea răsadului, în funcţie de cultura pe care o vrei, se aplică un fertilizant. Pentru o cultură bio se foloseşte fertilizantul organic (natural), gunoiul de grajd. Poate fi de găină, de vacă şi de cal. Cel mai bogat în nutrienţi este îngrăşământul natural de cal, iar cel mai sărac este cel de găină. Acest fertilizant natural  este peletizat şi se pune în jurul plantei, 10 grame/plantă, după care se udă. Fertilizantul chimic este granulat şi se pun 2-3 grame la fiecare plăntuţă, după care se udă.   Toate aceste produse se pot procura de la AGRO CS România, sediul din Mândra.

Pregătirea gazonului

Prima intervenţie constă în scarificarea suprafeţei, însemnând scoaterea gazonului mort şi spargerea pământului pentru a permite apei şi aerul să pătrundă. Lucrarea se execută cu un aparat numit scarificator care se găseşte în magazinele de profil.  Se greblează apoi locul pentru a se îndepărta materialul mort.   Dacă  locul prezintă muşchi se foloseşte un fertilizant din gama Floria care are adaos  de 27% fertilizant, care  omoară muşchiul. După 2 săptămâni se greblează şi se scoate muşchiul uscat. Apoi se începe programul anual de fertilizare.

  •   Fertilizare cu fertilizant cu eliberare rapidă care se aplică la 3 săptămâni. Produsul este din  gama AGRO CS România.
  •   Fertilizare cu fertilizant cu eliberare controlată care durează 3 luni. Se alege un fertilizant specific primăverii din gama Garden Boom.
  •   Un fertilizant, tot din gama Garden Boom, dar cu eliberare controlată la 9 luni.

Trebuie să ştiţi că fertilizantul este specific fiecărui sezon, primăvară, vară, toamnă.  Fertilizantul se împrăştie cu un dozator pentru ca fertilizarea să fie uniformă. După fertilizare se irigă terenul. Este foarte  important să se menţină doza de fertilizare recomandată de producător. Pentru suprafeţele existente de gazon în care există locuri cu lipsuri se foloseşte produsul numit plasture  de gazon  (Gazon Plast), care conţine seminţe de gazon cu creştere rapidă, fertilizant cu azot şi substrat de gazon. Acesta se împrăştie în zonele lipsă, se irigă, iar în  2-3 săptămâni locurile lipsă se astupă cu gazon. Este recomandat un sac pentru o suprafaţă de 3 mp.

Înfiinţarea unei suprafeţe de gazon

Primul pas constă în  erbicidarea suprafaţei alese. Se aşteaptă  2 săptămâni după care se sapă suprafaţa la minim 10 cm, se mărunţeşte pământul la granulaţie foarte  mică, se adaugă un strat de nisip de 3-4 cm şi se încorporează. După pregătirea solului, se împrăştie sămânţa cu dozatorul şi se aplică un fertilizant de gazon de start. Se greblează deasupra seminţelor de gazon şi fertilizant, se astupă cu 1-2 cm, apoi se irigă zilnic în cantităţi normale.  În 2-3 săptămâni iese gazonul.

  •  Informaţii furnizate de AGRO CS România.

 

Produsele care se folosesc la lucrările din grădina ta se pot achiziţiona de la sediul AGRO CS România, Mândra, nr. 57B, judeţul Braşov.

Tel: 031/7800117/116

e-mail: agrocs@agrocs.ro

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here