Reporter: Sunt opinii diferite  legate de proiectul înfiinţării unei creşe în oraşul Victoria. Nu aţi semnat contractul pentru acest obiectiv, care ar fi argumentele dumneavoastră?

Primar Cameia Bertea: La acest proiect am renunţat din motive bine argumentate. A existat un consultant al proiectului şi urma să semnăm contractul. Dar am vrut să analizez  contractul întrucât  cota de participare a oraşului era enormă, s-a plecat de la o sumă de 18-20.000 euro după care  cheltuielile  totale au ajuns la vreo 300.000 euro. Consultantul nu  a luat în calcul foarte multe lucruri. Cum poţi să scrii un proiect de creşă fără să vizitezi o creşă, să vezi care sunt condiţiile minime pe care trebuie să le îndeplineşti pentru a obţine avizele necesare. De semenea,  nu se ştia că angajaţii creşei vor intra pe organigrama primăriei, unde să creăm un sector special. Iniţial erau nişte cheltuieli eligibile, dar apoi toate acestea trebuiau preluate de noi. Cea  mai mare problemă a fost însă spaţiul în care se amenaja creşa, era clădirea internatului de la colegiul tehnic.  Aici funcţionează 2 instituţii, scoala specială şi laboratoarele colegiului. Propunerea era ca şcoala specială să se mute într-o clădire de lângă primărie, unde sunt 4 apartamente, un spaţiu insuficient pentru activitatea copiilor cu nevoi speciale, 70 de persoane în 4 încăperi. După discuţiile pe care le-am avut la Direcţia creşelor, discuţii la care am invitat şi consilierii locali, inclusiv pe cei care susţin acest proiect, am aflat ce condiţii se impun.  Nu obţineam avizarea la câte modificări trebuia să aducem clădirii. Acest proiect a fost POCU,  însemnând că majoritatea banilor care veneau se duceau în pregătirea şi formarea personalului, a părinţilor, în diferite  pachete sociale pe care le primeau copiii, în anumite tabere, iar  foarte puţini bani mergeau la partea de investiţii, caz în care suma  trebuia să o aducă primăria. Era un proiect nepotrivit pentru a înfiinţa  o creşă care să funcţioneze. Am făcut un calcul, cu acea sumă de 300.000 de euro, cota noastră, şi fără să ştim ce se va întâmpla cu copiii de la scoala specială, am constatat , conform ofertelor primite, că o creşă de mărimea celei prevăzute în proiect, cu 54 de locuri, ne-ar f costat, să o construim de la zero, cu posibilitate de creştere a numărului de locuri la 70 copii,  350.000-400.000 euro. Atunci am pus în balanţă toate aceste elemente  şi am renunţat.

R.: Aţi renunat la proiectul înfiinţării unei creşe?

C.B.: Nu am abandonat  ideea şi am găsit  posibilitatea finanţării unei creşe noi, pe PNRR, iar în august,  la rectificare, voi veni cu documentaţiile în faţa CL. Vom avea un proiect de construcţie creşă de nivel  mic şi mediu. Mai mult, actualul proiect  era condiţionat să existe locuri pentru  copiii de etnie rromă,  pentru minim 12 copii din localităţile rurale, nu erau decât condiţii asumate pentru obţinerea de punctaj.  Mă întreb,  cum transportam copii de 3 luni în microbuz? Aveam nevoie şi de supraveghetori angajaţi, alte cheltuieli.   A fost un proiect făcut din birou. Am făcut un sondaj în care am obţinut 30 cereri pentru  copii între 2-3 ani, iar între  0 şi 2 ani am avut doar 4 solicitări.  Practic nu erau solicitări pentru creşă. Pentru a rezolva problema copiilor de  2-3 ani, am cerut IŞJ Braşov o clasă pentru această vârstă  în cadrul grădiniţei şi am primit post de educatoare, care va mege la concurs. Deja au fost făcute înscrieri pentru această clasă.  N-am lăsat copiii descoperiţi şi  vor avea program prelungit.  Nu am considerat viabil acest proiect, la fel ca şi mulţi consilieri locali, cursurile de formare nu erau în oraş, taberele nu se organizau  la Victora ci în alte localităţi, banii nu se  întorceau în Victoria, se întorceau doar banii   investiţi în clădire.   Am studiat 3 luni acest proiect, am discutat cu cei de la Direcţia creşelor, cu IŞJ Braşov, am vizitat creşe, ne-am documentat şi am decis că este convenabil din toate punctele de vedere să construim o clădire nouă pentru creşă.  (Lucia BAKI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here