3.304 candidați sunt înscriși pentru a susține examenul național de bacalaureat în judeţul Brașov, în sesiunea iunie-iulie 2021, dintre care 2.840 sunt absolvenți din promoția curentă și 464 vin din promoții anterioare. Valentin Bucur, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar al Județului (IȘJ) Brașov, a precizat că, din 3.508 înscriși la începutul anului școlar în clasele XII/XIII, 2.987 au promovat. Cei mai mulți nepromovați sau promovați dar neînscriși provin din învățământul seral sau cu frecvență redusă.

16 centre de examen în judeţ
În județul Brașov au fost organizate 16 centre de examen, 12, în municipiul Brașov, două în municipiul Făgăraș, unul în orașul Râșnov și unul în orașul Rupea. Accesul candidaților în sălile de examen este permis, în zilele în care sunt programate probele scrise, începând cu ora 8.00 și până la ora 8.30. Examenul va începe la ora 9.00 și va dura 3 ore. Candidații vor fi dirijați de asistenți direct către locul destinat, în sala de examen, unde vor fi așezați câte unul în bancă, alfabetic. Ca și în anul precedent, nivelurile de competență din cadrul probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale au fost echivalate/recunoscute după o metodologie elaborată de Ministerul Educației și nu se mai dau examene la aceste materii. Examenul va debuta luni, 28 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română.

Încă două zile de foc

Celelalte probe scrise sunt programate în zilele următoare, astfel: 29 iunie – Proba obligatorie a profilului (proba E.c), 30 iunie – Proba la alegere a profilului și specializării (proba E.d) și 1 iulie – proba scrisă la Limba și literatura maternă (proba E.b). Primele rezultate vor fi comunicate în data 5 iulie, până la ora 12.00. Contestațiile vor putea fi depuse în aceeași zi, în intervalul orar 12.00 – 18.00. Acestea vor fi soluționate în perioada 6 – 9 iulie. În acest caz, al depunerii contestațiilor, candidații completează, semnează și depun și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Rezultatele finale vor fi anunțate vineri, 9 iulie.

Măsuri de siguranță

Ministerul Educației a transmis că la nivelul fiecărui centru de examinare, măsurile de siguranță trebuie să fie stricte: „Reamintim că, în acord cu prevederile legale în vigoare, în sălile de clasă trebuie asigurate următoarele măsuri de prevenire şi protecţie: fiecare centru de examen va dispune de de asistenţă medicală, echipamente şi materiale de protecţie (dezinfectanţi, măşti etc.), intrările/ieşirile, precum şi sensul de deplasare pe coridoare, vor fi semnalizate corespunzător şi dezinfectate în mod regulat, în sălile de clasă în care se desfăşoară probele, locurile se stabilesc astfel încât să existe între candidaţi o distanţă de 1 metru unul faţă de celălalt, pe rânduri şi între rânduri, în situaţia în care acest lucru nu se poate realiza, se va asigura distanţarea maximă posibilă, fiecare persoană care are drept de acces în şcoală va primi câte o mască la sosire şi, dacă solicită, şi la plecare, sălile de clasă vor avea dezinfectanţi pentru mâini, în incinta centrului de examen va fi purtată, obligatoriu, masca de protecţie, colectarea măştilor purtate se va face în locuri special amenajate şi semnalizate. În acelaşi timp, este interzis schimbul de obiecte personale”, mai spune ministerul. Potrivit comunicatului, este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete, manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, precum şi cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.). Candidaţilor le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul, iar cei surprinşi în aceste situaţii vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise.”, se arată în comunicarea transmisă centrelor de examinare de către Ministerul Educației.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here