Monitorul de Făgăraş vă propune o călătorie imaginară prin toate colţurile lumii pentru a cunoaşte frumuseţiile şi culturile altor popoare. Ghidul nostru este făgărăşeanul Alexandru Radu Popescu, stabilit de mulţi ani la Londra, şi care cutreieră lumea ori de cîte ori îi permite timpul.  A vizitat Europa, Asia, cele mai îndepărtate insule, poate locuri în care  majoritatea făgărăşenilor nu vor ajunge niciodată. Serialul intitulat ,,Jurnal de călătorie by Alex” ne va purta  pe întreg mapamondul, iar pas cu pas vom face cunoştinţă cu ţări, popoare şi culturi.  Alex a ales pentru început Singapore, oraşul-stat din sudul Asiei, un tărâm al contrastelor, un loc în care trecutul se împleteşte cu prezentul şi cu viitorul. O ţară-oraş cu o diversitate etnică incredibilă, cu o viaţă de noapte colorată şi cu o gastronomie fabuloasă. Singapore a fost fondat în 1819 drept colonie britanică, iar de la cucerirea independenţei (9 august 1965) a devenit unul dintre cele mai prospere state din lume. Opulenţa elegantă a Marina Bay Sands exemplifică stilul Singapore şi statutul de oraş important internaţional din Asia de Sud-Est.

Oraşul -stat Singapore

Sngapore, oficial Republica Singapore, este un oraş-stat insular, cea mai mică ţară din Asia de Sud-Est. Este situat în sudul Peninsulei Malay şi a statului malaysian Johor, aflat la 137 km nord de la ecuator. Are o suprafaţă de 728,6 km², populaţia stabilită la recensământul din 2020 numără  5,686 milioane de persoane. Moneda este dolarul singaporez, iar  limba oficială  este engleza, malaieza şi mandarina.

  Legi stricte şi dure

Singapore  este o  ţară  foarte sigură pentru călătorii şi oferă o varietate de activităţi, obiective turistice gratuite şi un amestec de culturi. Oraşul-stat  este cunoscut pentru rata scăzută a criminalităţii şi  pentru curăţenia impecabilă. Dacă vă gândiţi să vizitaţi  Singapore, ar trebui să ştiţi că legile din Singapore sunt aplicate cu stricteţe.  În Singapore este interzis să cântaţi, să recitaţi sau să rostiţi balade sau cântece obscene în public, gesturi pedepsite cu 3 luni de închisoare sau cu amendă, sau ambele.  Dacă folosiţi Wi-Fi de la altă persoană se consideră că comiteţi o „fraudă prin internet”, pedeapsa este  o amendă de 10.000 de dolari sau 3 ani de închisoare.  În cazul în care sunteţi prins că daţi resturile dumneavoastră  la păsări, porumbei, veţi plăti amendă de 500 de dolari. Relaţiile între persoane de acelaşi sex sunt interzise în Singapore, 2 ani închisoare.   Dacă nu trageţi apa la toaleta publică după utilizare, puteţi primi o amendă de 150 dolari.   Cu toate că nu este ilegal să cumpăraţi ţigări sau să fumaţi în propria casă, este ilegal să fumaţi în public, amenda fiind de 152-760 de dolari. Infracţiune este şi dacă intraţi în ţară cu ţigări. Dacă arunci  mucuri de ţigară sau ambalaje de la dulciuri pe stradă primeşti o amendă de 300 de dolari, iar pentru o sticlă de plastic, amenda va fi de 1.000 de dolari. Guma de mestecat nu este o problemă, dar comercializarea ei este interzisă. Pedeapsa pentru contrabandă cu gumi este de până la 2 ani de închisoare sau amendă de 100.000 de dolari. A fost primul lucru care mi s-a spus când am urcat în taxi pentru a ajunge de la aeroport în centrul oraşului. Este ilegal să scuipaţi în magazine sau pieţe,  pe drumurile publice, trotuare, amenda este de cel puţin  1.000 de dolari.

Lux şi perfecţiune

Când am coborât din avion, am făcut cunoştinţă cu luxul oraşului. Aeroportul este o adevărată operă de artă. Ştiam că Singapore este asimilat cu luxul, dar m-a impresionat totul, curăţenie şi perfecţiune, totul este nou.  Am plecat din Londra cu avionul spre Qatar, un zbor de vreo 7 ore. Alte 7 ore până la HongKong, iar de aici în cel mult 4 ore aterizam pe aeroportul din Singapore. Temperaturi de  30 grade Celsius şi multă umiditate. Am preferat să iau un taxi în loc de tren, plătind vreo 20 dolari faţă de tren care era mult mai scump.  M-am cazat la un hotel modest, cu 35 dolari/noapte.  În călătoriile mele aleg întotdeana ofertele mai ieftine pentru a putea călători cât mai mult şi cu cât mai puţini bani.

Experienţa de la Marina Bay

Am ales Singapore pentru a vedea construcţia unică în lume, un hotel cu piscină suspendată.  Faimosul  Marina Bay! Dacă vă întrebaţi de ce nu m-am cazat la acest hotel, aflaţi că o cameră costă aici cel puţin 600 dolari/noapte. Dar tot am reuşit să fac un raid pe la piscina suspendată. De la recepţie se urcă cu 3 lifturi până la piscină, accesul fiind pe baza cardului obţinut la cazare. Nu aveam card, dar am reuşit să urc totuşi. Impresionant! Din piscina în care apa este la nivelul construcţiei, nu e bordură, ţi se înfăţişează întreg oraşul Singapore. Trebuie să fii şi norocos câteodată, nu?  Am intrat şi în restaurantul hotelului, dar preţurile ridicate m-au ricat de la masă, 100 dolari o porţie de paste, de exemplu, iar un hahar de băutură minim 35 dolari. Clubul hotelului mi-a oferit ocazia să cunosc un şeic, care auzind că sunt român stablit în Londra m-a invitat să-i fiu oaspete. Curgeau şampaniile cu artificii, ca pe litoralul românesc în cluburile de fitze. În Singapore, localnicii sunt retraşi, nu la fel de prietenoşi ca şi asiaticii, dar sunt foarte bogaţi. În cele 3 zile în care am rămas în Singapore, am vizitat o serie de obiective, am mâncat pe stradă şi la terase, am colindat străzile, am făcut turul oraşului cu barca.  Am gustat crocodilul, carnea se asemănă cu puiul, carne albă, dar mult mai bun, nu am mâncat supele cu insecte. O porţie de mâncare pe stradă costă 5-8  dolari. Mulţi nu cunosc România, dar ştiu de Hagi, Nadia şi de Dracula. Am cumpărat o croazieră cu 25 de dolari şi astfel am văzut oraşul.  Sunt multe obiective turistice, clădiri în sticlă, zgârâie nori, o grădină botanică în care te simţi ca în Avatar. Noptea, întreg oraşul este o feerie.  Este oraşul fără cerşetori sau oameni ai străzii. Singapore este un oraş foarte scump, preţurile  sunt cu mult mai mari decât cele practicate în Europa. Iar pe străzi este o adevărată expoziţie de maşini luxoase, de ultimă generaţie.  Vă prezint câteva dintre cele mai spectaculoase atracţii turistice din Singapore.

  •  Marina Bay este locul în care trebuie să ajungi pentru a vedea care sunt cele mai spectaculoase lucruri de descoperit în Singapore. Odată cu dezvoltarea cosmopolită a oraşului, zona Marina Bay a cunoscut o transformare incredibilă, începând cu obiectivul care domină peisajul: hotelul Marina Bay Sands, o investiţie de 5,5 miliarde de dolari şi continuând cu clădirile ce-l înconjoară: Muzeul de Știinţă în formă de nufăr, Cazinoul, restaurantele, cluburile şi magazinele diverse.
  • Una dintre cele mai recente atracţii turistice din Singapore (2012), Garden by the Bay   a fost amenajată pe un teren din zona centrală a oraşului şi constă în trei parcuri promovate drept un sanctuar pentru iubitorii de natură: Bay Central – un parc cu o zonă pietonală de faleză, conectat cu celelalte două parcuri, Bay East şi Bay South, acesta din urmă fiind şi cel mai mare, cu exponate de horticultură tropicală şi cu structuri înalte de 50 de metri care imită copacii şi care noaptea se aprind, creând o atmosferă feerică. Aci te simţi ca în Avatar. Gardens by the Bay este Flower Dome (aflat în Bay Suth Gardens), ce se întinde pe 1,28 hectare de teren şi care a intrat în 2015 în Cartea Recordurilor drept cea mai mare seră de sticlă din lume.
  •  Singapore Flyer  e o roată gigantică, în care dacă te urci ai parte de privelişti incredibile. Cabinele au o capacitate de până la 28 de persoane, iar în momentul în care roata a fost inaugurată (în 2008) era cea mai înaltă din lume, cu ai săi 165 metri. Singapore Flyer se află în Marina Bay şi terminalul ei dispune de trei etaje de restaurante, magazine şi alte servicii.
  • Night Safari Singapore introduce vizitatorii în viaţa nocturnă a locuitorilor. Habitatele parcului sunt împărţite în patru secţiuni: traseul Leopard are  leoparzi, precum şi lei, vulpi care zboară, civets şi porcupines printre alte animale; traseul Pisica Pescuitului traversează habitatul animalelor originare din Singapore, inclusiv felinele pinguinare, pangolinul, binturong-ul şi alte specii atât comune, cât şi pe cale de dispariţie. East Lodge Trail oferă tigrii malayani şi hiene, iar traseul Wallaby introduce  marsupialele din Australia.
  •  Empress Place Building a fost construită în 1865  în stil neoclasic şi a fost numită în onoarea reginei Victoria. Acesta găzduieşte acum Muzeul civilizaţiilor asiatice, care se înmulţeşte în multe culturi asiatice care au ajutat la formarea Singapore. Colecţiile muzeului se concentrează pe temele comerţului şi spiritualităţii.
  • Parcul Merlion Bernard   este   figura unei creaturi mitice care are capul unui leu şi corpul şi coada unui peşte. Merlion reprezintã începutul umil al oraşului ca un sat de pescuit combinat cu numele sãu tradiţional malay Singapura – „oraş leu”. Structura, care a fost relocatã la Merlion Park în 2002,   cântãreşte 70 de tone şi are o înãlţime de 8,6 metri, apãrând apã din gurã într-o fântânã. În oraş existã cinci statui oficiale Merlion.
  •  Dacă iubeşti shopping-ul, atunci trebuie să ştii că Orchard Road e principala stradă din Singapore pe care poţi face cumpărături, una frecventată de mulţi localnici, dar şi de numeroşi turişti. Denumită după livezile de fructe spre care duce, Orchard Road e ticsit de mall-uri, restaurante de clasă, lanţuri de cafenele, cluburi de noapte şi hoteluri. Aici se află şi Istana (palat, în imba malay), reşedinţa oficială a Preşedintelui statului Singapore. Decoraţiunile care se montează de Crăciun pe Orchard Road sunt celebre în întreaga lume, cu ai lor reni ce zboară printre palmieri şi cu casele de turtă dulce acoperite cu zăpadă falsă
  •   Sentosa e o insulă artificială, construită în partea de sud a oraşului, în ideea de a se constitui într-un refugiu relaxant pentru locuitorii acestuia. Pe Sentosa găseşti o adevărată colecţie de plaje, parcuri de distracţii, terenuri de golf, magazine, restaurante, cluburi, toate accesibile prin intermediul maşinii sau al telefericului. Pe Sentosa se află inclusiv o altă atracţie turistică foarte populară din Singapore: Studiourile Universal. Poţi ajunge foarte uşor aici (în 15 minute) luând trenul rapid din centrul oraşului. (Alexandru Radu Popescu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here