Malaysia,  o lume cu totul specială, care merită să fie descoperită. M-a fascinat de cum am ajuns  în aeroportul din Kuala Lumpur, capitala ţării, în ianuarie 2017, cu puţin înainte  de Anul Nou chinezesc.  Aici, pasagerii se pot plimba printr-o adevărată pădure tropicală fără să părăsească incinta aeroportului. Malaysia este o țară în Asia de sud-est care cuprinde două teritorii distincte, partea de sud (Peninsula Malaysia și insulele adiacente) și partea de nord cu insula Borneo.  Peninsula Malaysia se învecinează la nord cu Thailanda, iar la est cu Marea Chinei de Sud, iar prin intermediul Strâmtorii Malaca,  are frontiere maritime cu Indonezia și Singapore, în sud și vest.  Când am avut eu programat sejurul de 5 zile, erau temperaturide 35 grade Celsius şi multă umiditate, dar pe tot parcursul anului se păstrează acest ambient. Ca şi România, are munte şi plajă, doar că aici, plajele  aurii laolată cu pădurile tropicale sunt mândria ţării. Cel mai înalt munte din Asia de Sus este în Malaysia, cu vârful  Kinabalu (4100 m). Nu pot să nu fac o comparaţie cu ţara noastră, în sensul că în ultimele decenii Malaysia a depăşit cu mult stadiul de ţară în curs de dezvoltare datorită ritmului de dezvoltare economic, pe când la noi este invers. Este o ţară care se bazează pe industrie, agricultură, minerit şi turism.  Dar şi aici este discrepanţă între păturile sociale, există bogaţi şi comunităţi sărace care nu au nici măcar apă curentă şi curent electric, dar la periferii.

Regatul tigrului malaezian

Ce puteţi vizita în Malaysia, „Regatul tigrului malaezian”? Sunt obiective care te fascinează şi vă prezint locurile prin care am poposit eu. Ştiaţi că Kuala Lumpur este al 6-lea cel mai vizitat oraş din lume şi are cel puţin 70 de mall-uri?  Kuala Lumpur, capitala țării, este un oraș modern, extrem de dezvoltat din punct de vedere al infrastructurii și al tehnologiei. La fel ca în Singapore, toate acestea fac viața mai ușoară turiștilor, însă prețurile de aici sunt cu mult mai mici decât în statul vecin. Shoppingul poate fi numit sport național în Kuala Lumpur, pornind de la tradiționale tarabe din Chinatown sau Little India la imensele mall-uri din zona modernă a orașului. Moneda națională în Malayesia este ringgitul, un ringgit este aproape egal cu 1 leu și aproximativ 25% dintr-un dolar american. Cardurile de credit sunt acceptate aproape în toate magazinele și restaurantele din zona centrală, însă este indicat să aveți întotdeauna bani în moneda locală la îndemână.

Gastronomie locală

Pentru turişti este un oraş sigur, dar dacă te îndepărtezi de centru, ai șanse foarte mari să nimerești prin niște zone unde dincolo de sărăcie şi mizerie funcţionează legile străzii.  Să nu uit, aici se aplică pedepse drastice pentru droguri. Nasi Lemak este un fel de mâncare tradițională specific malay,  orez gătit cu lapte de cocos, felii de castravete, ouă fierte și sos picant. Nu vă sfătuiesc însă să consumaţi oul fiert stricat, pentru ei o delicatese. Puteți încerca însă Rendang, carne picantă de vită bine gătită în sos picant. Nu se consumă pâine, orezul este preparatul obişnuit. Oamenii de aici sunt mari fani ai ceaiului, iar Teh Tarik, băutură locală, este un ceai preparat cu mult lapte. Dar să luăm la pas Malaysia.

  •  Turnurile Petronas din Kuala Lumpur sunt cele mai înalte clădiri gemene din lume şi găzduiesc birouri.   Poți urca până pe podul de sticlă ce leagă cele două turnuri aflat la 170 de metri (turnurile au o înălțime de 451 de metri). Se plăteşte intrarea în turnuri, un bilet costă cam 17 euro, se urcă cu liftul. Am urcat până la nivelul 86, totul este din sticlă şi ai panorama întregului oraş.  Datorită petrolului din zonă, compania de stat Petronas a devenit un fel de a patra putere în stat, dar este si sponsorul oficial pentru Formula 1. Mai este şi Turnul Menara,  construit prin anii 90’, de 421 m înălţime,  cu scopul de a servi telecomunicațiilor. De pe platforma de observaţie a lui  se pot admitea turnurile Petronas şi întreg oraşul.

  •  Batu Caves reprezintă un complex de peșteri și temple hinduse amplasate la capătul a 272 scări din piatră viu colorate. Am urcat aceste scări însoţit de maimuţe, care sunt peste tot unde sunt turişti. La intrare în grote te întâmpină o statuie din aur  înaltă de 42,67 metri a zeului Murugan,zeul Războiului, simbolul Malaysiei. Am poposit aici o zi întreagă, este un loc spiritual, unde poţi înţelege mult mai bine cultura acestui popor. Lumea merge aici să se roage, să mediteze, aprind tămâie. Dacă intri în perimetrul templului îţi laşi papucii afară în semn de respect şi, de asemenea, trebuie să ai o ţinută decentă. Dacă nu ai poţi să cumperi de la intrare sau să închiriezi.   M-a marcat liniştea, lumea vorbeşte în şoaptă, curăţenia. Aprovizionarea grotei se face de oamenii salahori, cărând pe cap cutiile cu produse.  Grotele se deschid la 6.00 şi se închid la 21.00. Am vizitat şi o grotă întunecată, amplasată în apropierea Batu Caves, tot în munte. Grotele sunt cam la 20 km de oraşul agromerat Kuala Lampur.

  •  Masjid Jamek este principala moschee din Kuala Lumpur, un oraș dominat de   religia islamică.   Vizitarea moscheei este gratuită, iar la intrare vi se oferă pelerine prin care este indicat să vă acoperiți hainele. Lângă moschee se află Piața Mardeka,  locul unde Malayesia și-a declarat independența față de Marea Britanie. Tot aici se află și clădirea Sultan Abdul Samad,  fostul sediu al birourilor coloniale britanice.
  •  Muzeul de Arte Islamice al Malaysiei  din Kuala Lampur a fost deschis publicului începând cu data de 12 decembrie 1998 şi este cel mai mare muzeu de artă islamică din Asia de Sud-Est, se întinde pe 4 etaje și acoperă o suprafață de 30.000 m².  Conține 6.000 de piese de artă, dintre care 200 de manuscrise islamice, precum și cea mai mare machetă din lume  a Masjid al-Haram. Construcția muzeului a costat 70 de milioane.
  •  Restaurantul-navă spaţială este situat la o înălţime de 282 de metri, în cel mai înalt turn din Asia de Sud Est, Menara Kuala Lumpur, şi este decorat asemenea unei nave spatiale care se roteşte
  •   Rafflesia, cea mai mare floare din lume, se găsește în padurile tropicale din Malaysia.
  •   Parcul păsărilor  este cel mai mare parc acoperit ce găzduiește păsări din lume,  peste 3000 de păsări din 200 de specii.  Majoritatea păsărilor sunt libere și obișnuite cu oamenii.  (Alexandru Radu Popescu)

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here