Conducerea  ADI ISO MEDIU BRASOV prin preşedintele  Liviu Butnariu, vicepreședintele Consiliului Judetean Brasov,  Todorică Şerban, dar şi  echipa operativă a asociației au participat la Conferinţa Naţională  organizată joi, 9  decembrie a.c.,  la Braşov.  În cadrul evenimentului organizat sub titulatura ,,Managentul deșeurilor în economia circulară”,  au avut loc dezbateri între reprezentanții ADI, operatorii de colectare, transport, sortare și administrare depozite/CMID, OIREP-uri, reprezentanţii Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, producătorii și importatorii de tehnologii în domeniul tratării deșeurilor, precum și specialiști din domeniul serviciilor publice la nivel național.

  • ,,ADI ISO MEDIU BRASOV, prin subiectele abordate în cadrul Conferinței, își propune creşterea gradului de conştientizare referitor la necesitatea gestionării corecte a deșeurilor municipale, separarea la sursă și colectarea separată, gestionarea datelor și digitalizarea sistemelor de monitorizare a serviciilor. În cadrul acestei conferințe am analizat împreună cu invitații aspecte de interes pentru România. Autorităţile administraţiei publice locale joacă un rol deosebit de important în asigurarea implementării la nivel local a obligaţiilor privind gestionarea deşeurilor asumate de România prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană” a declarat Liviu Butnariu, preşedintele ADI ISO Mediu Braşov.

Teme dezbătute în cadrul Conferinţei

  •  Finanțarea activităților de colectare, transport și sortare a deșeurilor de ambalaje din deșeurile municipale pe principiul responsabilității extinse a producătorului, contractare și proceduri de lucru ADI – OIREP.
  •   Finanțarea activităților de colectare, transport și reciclare a DEEE- urilor, bateriilor şi acumulatorilor din deșeurile municipale pe principiul responsabilității extinse a producătorului.
  •  Soluții de finanțare pentru dezvoltarea și completarea infrastructuri de gestionare a deșeurilor prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență;
  • Soluții de finanțare în cadrul Parteneriatului Public – Privat.
  •    Măsuri /Proceduri/Acțiuni concrete privind atingerea țintelor de deviere de la depozitare a deșeurilor municipale, prin reducere, reciclare  reutilizare, compostare, concasare, valorificare energetică precum și alte metode inovative de tratare a deșeurilor.
  •  Provocări generate de implementarea Sistemului Garanție – Returnare (HG 1074 din 04/10/2021)
  •   Exemple de bună practică și soluții alternative pentru colectarea și tratarea deșeurilor municipale și industriale;

România are peste 3200 de autorităţi locale, 9% dintre ele fiind de mici dimensiuni, iar 4% fiind municipalităţi cuprinzând circa 9 milioane de locuitori, aproximativ jumătate din populaţia României.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here