FOTO: Adevărul

Recalcularea pensiilor ar putea ţine cont şi de sporurile pentru care s-au plătit contribuţii, Senatul aprobând deja proiectul privind modificarea legii privind sistemul unitar de pensii.

Concret, în Epoca de Aur, toţi angajaţii care aveau de îndeplinit un plan erau plătiţi în acord global, adică primeau bani  în plus faţă de salariu în funcţie de cum îşi depăşeau planul. Şi cei încadraţi la capitolul „condiţii grele de muncă” primeau diferite sporuri, toate aceste sume fiind taxate pentru pensii şi sănătate.

Un proiect legislativ iniţiat de fostul ministru al Muncii, Violeta Alexandru, şi depus la Camera Deputaţilor în ianuarie a.c., a fost adoptat luni de Senat, pentru a putea fi aplicat fiind însă nevoie şi de aprobarea Camerei Deputaţilor.  Proiectul prevede, printre altele, ca toate sporurile  pentru care s-au plătit contribuţii, inclusiv cele din acord global, să fie luate în considerare în calculul pensiei.   De prevederile legii ar urma să beneficieze, la cerere, şi persoanele ale căror drepturi de pensie au fost stabilite până la data intrării în vigoare a acestei legi.

Pe de altă parte, forma adoptată de Senat prevede ca pensia de urmaş să poată fi acordată soţului supravieţuitor şi în cazul unei căsătorii mai mică de 10 ani dar de cel puţin 1 an (în prezent, legea prevede cel puţin 15 ani respectiv până la 10 ani cu o diminuare a cuantumului pensiei). Şi în acest caz, cu o diminuare corespunzătoare a cuantumului faţă de situaţia în care ar fi avut 10 ani de căsătorie.

Documentul prevede şi ca pentru anii lucraţi în grupe de muncă în condiţii deosebite/grupa I/condiţii speciale să se ia în considerare nu doar anul complet ci şi lunile dintr-un an. A lucrat cineva ani şi 7 luni, atunci toată perioada trebuie să fie apreciată şi valorificată. Până la ultima zi. Se va aplica reducerea vârstei de pensionare proporţional cu timpul lucrat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here