Mai multe localități din Țara Făgărașului nu au rețele de gaz metan, localnicii folosind pentru încălzire alte surse de căldură. Primăriile  acestor comune au întocmit cu ani în urmă studii și proiecte pentru a racorda localitățile la rețeaua de gaz metan și au căutat surse de finanțare pentru astfel de investiții. S-au strâns și bani de la cetățeni pentru a se forma un fond care să fie utilizat pentru realizarea acestor investiții. S-a ajuns în 2022 când în aceste sate  rețelele de gaz  n-au fost realizate. Există astfel de proiecte la primăriile Voila, Viștea, Recea. În sprijinul realizării lor vine proiectul senatorului de Alba Sorin Bumb care a fost adoptat în Senat și care prevede că extinderile și racordările la curent electric și la gaz vor fi suportate de acum înainte de distribuitori, nu de consumatorii casnici.  Operatorii de distribuţie a gazelor nu mai pot refuza solicitările de racordare la reţea ale consumatorilor, potrivit unui regulament aprobat miercuri de Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Distribuitorul este obligat să asigure, în limita planurilor anuale de investiţii şi în condiţii de eficienţă economică, finanţarea şi realizarea lucrărilor de extindere a sistemului de transport sau de distribuţie în vederea racordării tuturor solicitanţilor aflaţi în perimetrul concesionat.

Cine suportă contravaloarea lucrărilor de racordare?

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat Regulamentul privind racordarea la sistemul de distribuție a gazelor naturale, care prevede că operatorii de distribuţie a gazelor nu pot refuza solicitările de racordare la reţea ale consumatorilor, mai mult, că sunt obligați să asigure, în limita planurilor anuale de investiții și în condițiile de eficiență economică, finanțarea și realizarea lucrărilor de extindere a sistemului de transport sau de distribuție în vederea racordării tuturor solicitanților aflați în perimetrul concesionat. În cazul clienților finali casnici, contravaloarea lucrărilor necesare realizării racordării la sistemul de distribuție a gazelor naturale se suportă integral de către operatorul sistemului de distribuție a gazelor naturale, până la limita valorii medii a unui racord, stabilită pe baza unei metodologii aprobate de ANRE, în timp ce pentru clienții noncasnici, contravaloarea lucrărilor de racordare, inclusiv a celor de proiectare, se suportă integral de către aceștia.

  • Ca urmare a prevederilor noului Regulament solicitanţii, care pot fi consumatorii de gaze naturale, viitorii clienţi finali casnici sau noncasnici, concesionarii serviciului de utilitate publică de distribuţie a gazelor naturale, unităţile administrativ teritoriale şi/sau asocierile acestora, dezvoltatorii ansamblurilor rezidenţiale etc. vor beneficia de servicii superioare de distribuţie a gazelor naturale faţă de dispoziţiile legale precedente, ţinând cont de obligaţiile instituite pentru operatorii sistemelor de distribuţie a gazelor naturale şi de posibilitatea participării acestora pentru realizarea activităţii de racordare la sistemul de distribuţie a gazelor naturale în termene cât mai scurte”, au transmis oficialii ANRE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here