Toată Țara Făgărașului s-a mobilizat în sprijinul Ucrainei. Se oferă cazare, se strâng produse și bunuri pentru  refugații ucrainieni. La Făgăraș se strând bunuri și produse la sediul Fundației Comunitare Țara Făgărașului.

Primăria Ucea strânge produse pentru  refugiați 

Primăria Comunei Ucea, Asociația Comunitară Ucea  și parohiile ortodoxe din comună   colectează bunuri de la localnicii care vor să sprijine refugiații din Ucraina.  ,,Faceem un apel la familiile care au posibilități să sprijine Ucraina. Pachetele pot fi aduse la sediul primăriei de luni până vinery între orele 8-16. Pachetele pot conține următoarele produse: haine, încălțăminte, (noi), produse de igienă, medicamente, sticle de apă, conserve, dulciuri, ceaiuri. Să nu rămânem indiferenți la situașia dramatic a cetățenilor ucrainieni care au fost nevoiți să își părăsească țara din cauza bombardamentelor“ a spus Adrian Grovu, primarul Comunei  Ucea.

Primăria Hârseni a pregătit locuri de cazare

Primăria Hârseni pune la dispozitia refugiaţilor din Ucraina care ajung în România mai multe spaţii de cazare. Este anunţul făcut de Daniel Dâmboiu, primarul comuneei Hârseni, impresionat de suferinţele cetăţenilor ucrainieni care fug din calea războiului. ,,Punem la dispoziţie căminul din Sebeş unde avem 20 de locuri de cazare. Este un spaţiu modern în care persoanele pot locui în condiţii bune. Dacă vom mai avea solicitări mai putem crea locuri de cazare suplimentare în alte două cămine cultural din comună şi în cele 3 şcoli“ a anunţat primarul Daniel Dâmboiu.

O delegaţie din Victoria a plecat după refugiaţi

Primăria Victoria pune la dispoziţia refugiaţilor din Ucraina 40 de spaţii de cazare în internatul Colegiului Tehnic „Dr. Al. Bărbat” Victoria şi 30 de spaţii de cazare în sala de Sport a oraşului (lângă Penny).  ,,Luni 28.02.2022, ora 4.00 am, o echipă coordonată de   viceprimarul Cristian Iosipescu şi Stoia Adrian va porni spre graniţa cu Ucraina alături de oameni cu suflet care vor asigura transportul celor care vor dori să fugă din calea războiului în căutarea unui loc sigur. Este momentul să dăm dovadă de solidaritate şi umanitate. Războiul care se desfăşoară la graniţele ţării noastre evocă în sufletele multora dintre noi poveştile de groază ale bunicilor noştri, supravieţuitori ai marii drame din anii 40, cel de-al Doilea Război Mondial. Și atunci, ca şi acum, românii au fost alături de cei care fugeau din calea bombelor şi tancurilor, căutând o zonă sigură pentru ei şi copiii lor, căutând Raiul, căci Raiul este acolo unde este pace. Facem un apel la toţi cei care pot oferi cazare pentru familiile refugiate din Ucraina să facă public acest lucru pe grupul de Facebook Uniţi pentru Ucraina“ a transmis primarul oraşului Victoria, Camelia Bertea. Liceul Teoretic ,,Ion Codru Drăguşanu“ Victoria în colaborare cu Consiliul Școlar al Elevilor, LICD Victoria, a deschis un centru de donaţii pentru refugiaţii din Ucraina, începând cu data de 28.02.2022, la sala de sport de lângă Școala Generală. ,,Vă rugăm să aduceţi produse de igienă, pamperşi, produse de maximă utilitate (neperisabile) pe care să le putem organiza şi duce cu uşurinţă spre centre de donaţii mai mari sau spre graniţă. Nu aduceţi alimente perisabile, îmbrăcăminte sau încălţăminte.  Vom pregăti pachete individuale, care să nu îngreuneze bagajul refugiaţilor aflaţi în tranzit“ a spus primarul Camelia Bertea.

PNL Făgăraş cere primăriei să se implice

,,PNL propune demararea urgentă a procedurilor pentru oferirea unor adăposturi temporare pentru oamenii care suferă din cauza războiului, respectiv refugiaţi din ţara vecină, Ucraina. Concret, putem lua în discuţie fosta Unitate Militară, Adăpostul din Str Combinatului, Hotelul Pieţei şi internatul Liceului de Chimie. Aceste spaţii reprezintă la prima vedere posibile variante rapide. Municipiul Făgăraş trebuie să aibă iniţiativă în acest sens. Cerem convocarea Consiliului Local al Municipiului Făgăraş, de îndată, pentru a oferi o mână de ajutor refugiaţilor ucraineni care au nevoie de un adăpost. Pănă la această oră, primarul nu a convocat nici măcar Serviciul pentru Situaţii de Urgenţă, şi nici Consiliul Local. În cazul în care consilierii nu vor fi convocaţi, PNL cheamă consilierii tuturor partidelor politice să semneze convocatorul şi să se dezbată iniţiativa noastră. Cu profund ataşament pentru soarta vecinilor ucraineni“  se arată în comunicatul PNL Făgăraş semnat de preşedintele Persida Ţîmboiu.

Primăria Sâmbăta de Sus foloseşte centrul multifuncţional  

Primăria Sâmbăta de Sus a creat condiţii pentru cazarea  a două familii cu copii în apartamentul de la centrul multifuncţional, dar va căuta şi alte spaţii de cazare. Primarul Nicolae Morariu a apelat la localnici să ofere cazare sau să doneze bunuri pentru refugiaţi. ,,Cel mai mult au de suferit civilii, mulţi dintre ei sunt nevoiţi să îşi părăsească casele şi agoniseala de o viaţă ca să fugă din calea războiului. În aceste momente este nevoie să dăm dovadă cu toţii de solidaritate şi să arătăm că ne pasă şi nu suntem indiferenţi în faţa suferinţei celorlalţi. Cine doreşte să ne ajute, fie ca are disponibilitatea de a oferi cazare unei familii sau are acasă lucruri de care nu mai are nevoie cum ar fi: electrodomestice, mobilier, veselă, saltele etc…poate să ne contacteze mail-ul primăriei: primariasambata@yahoo.com si la telefon 0268246901“ comunică primarul de la Sâmbăta de Sus.

Prima familie cazată la Cârţişoara

La Cârţişoara a fost cazată prima familie de refugiaţi de către localnicul Iulian Niță. ,,Apelăm la toţi localnicii şi pensiunile din Cârţişoara să facă gesturi nobile şi sa nu ia bani acestor oameni pentru cazare. Daţi-le mâncare şi primiţi-i cât puteţi de bine în casele voastre, faceţi-i să se simtă cât mai bine, eu au fugit din patria lor din cauza războiului şi si-au lăsat în urmă toată agoniseala de o viaţă“ comunică Asociaţia Cârţişoara.

Microbuze de la ISU Braşov, în judeţul Suceava

16 microbuze de transport persoane din cadrul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă din judeţele Alba, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Cluj, Mureş, Neamţ şi Sibiu au ajuns în Vama Siret din judeţul Suceava. Nouă dintre acestea vor rămâne în vamă pentru transportul cetăţenilor ucraineni către destinaţiile dorite, iar trei au fost direcţionate către tabăra mobilă de pe stadionul Siret. Pentru gestionarea    solicitărilor de sprijin, tabăra mobilă aparţinând ISU Constanţa a fost trimisă în judeţul Tulcea, la vama Isaccea.  ,,23 de pompieri militari  de la ISU Dâmboviţa s-au deplasat la Suceava  cu un modul de tabără completă, bucătărie mobilă şi generator. A doua tabără mobilă care va deservi nevoile de cazare ale cetăţenilor sosiţi din zona de conflict va fi instalată tot la Suceava“ comunică ISU.  În cursul nopţii de sâmbătă, 26 februarie, 3 microbuze de transport persoane apartinând ISU Brasov s-au alăturat misiunii de sprijin a cetăţenilor ucrainieni care intră în ţara noastră prin punctele de frontiera din judeţul Suceava.  ,,Cei 6 pompieri militari care deservesc microbuzele de transport persoane fac parte din misiunea integrată pentru gestionarea situaţiei generate de conflictul militar din Ucraina. Acestia vor prelua cetăţeni ucrainieni din vama Siret şi îi vor transporta spre punctele de triere sau spre locurile puse la dispoziţie de autorităţi. ISU Brasov este pregătit să suplimenteze sprijinul oferit cu tehnică si personal dacă situaţia o va impune“ comunică ISU Braşov.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here