• Primarul comunei cere sătenilor să îşi facă buletinele de identitate la adresele la care locuiesc şi nu în alte localităţi

  •   15% dintre săteni au buletine la Făgăraş, cei mai mulţi fiind din Hurez şi Beclean

Comuna Beclean se confruntă cu o depopulare în ultimii ani. Și nu este vorba despre o scădere  naturală sau de migraţia externă  ci de faptul că mulţi  localnici, care deşi locuiesc în satele comunei, sunt înregistraţi în municipiul Făgăraş sau alte oraşe. Această situaţie creează probleme comunei în privinţa finanţării din fonduri externe a investiţiilor de care are nevoie comunitatea locală. Pentru a bloca această situaţie, primarul comunei, Claudiu Motrescu, apelează la săteni  să se înregistreze la adresele la care locuiesc.

  • ,,Fac un apel la săteni să îşi facă buletinele de identitate la adresele la care locuiesc astfel ca numărul de personae din  comuna noastră să fie cel real în baza de date stabilită la recensământul populaţiei care se va derula începând cu această lună. Este absolut necesar acest lucru pentru a putea beneficia de finanţarea investiţiilor pe care ni le-am propus şi de care avem nevoie. Trebuie să ştie cetăţenii comunei noastre că această finanţare  se face în funcţie de numărul de persoane înregistrate oficial, existând un prag minim de 2000 persoane. Încă din 2017 guvernanţii ne-au propus să ne lipim de Făgăraş pentru a putea face investiţii. De noi depinde ce va urma“ a spus primarul Claudiu Motrescu.

15% din sătenii comunei sunt înregistraţi în alte localităţi

O statistică întocmită de Primăria Beclean arată că în localitatea Beclean locuiesc 750 de persoane, dar figurează cu buletine de indentitate doar 664 persoane. În satul Luţa locuiesc 77 de persoane din care 20 nu au cărţile de identitate la adresa din Luţa. La Clabor locuiesc 213 persoane şi au CI 193 dintre ele cu adresele în acest sat. La Boholţ au buletine de ientitate în sat 154 de persoane deşi locuiesc 179 de localnici în sat. Și la Hurez este o situaţie similară, locuiesc în sat 489 de persoane dar au cărţi de identitate cu adresa în sat 374 persoane. La recensământul din 2011, comuna Beclean avea 1830 de persoane, din care 1708 adulţi şi restul copii.

Investiţii propuse în 2022

Primăria Beclean are o listă de investiţii care să fie realizate în acest an, finanţarea lor depinzând de numărul populaţiei din comună.

  •   Asfaltarea DC 68, investiţie în valoare de 5.130.000 lei
  •   Reţea de canalizare în Beclean şi Luţa- 17 milioane de lei
  •   Reabilitarea sediului ISU Beclean- 630.000 lei
  •   Realizare de trotuare, rigole, podeţe în Beclean şi Calbor- 19.133.854 lei
  •  Canalizare la Calbor şi Boholţ cu staţie de epurare proprie- 15 milioane de lei. În prezent este în lucru studiul de fezabilitate pentru această investiţie.
  •   Construcţie pod la Calbor- 3.158.867 lei
  •   Iluminat public- 1,5 milioane de lei
  •  Modernizarea DJ 104J, Calbor-Galaţi, investiţie a CJ Braşov- 10 milioane de lei. În luna martie  se vor demara lucrările la acest drum.

Sătenii din Calbor şi Boholț îşi pot racorda casele la reţeaua de apă

Lucrările la reţeaua de apă din satele Calbor şi Boholţ au fost finalizate anul trecut, investiţie în valoare de 6,7 milioane de lei. ,,Rugăm sătenii să îşi racordeze locuinţele la reţeaua de apă potabilă. Până în prezent s-au racordat cam 5% dintre locuinţe. Consumul de apă se va factura după ce reţeaua va fi predată la SC Apa Canal Sibiu SA“ a declarat primarul Claudiu Motrescu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here