La inițiativa preotului   Laurențiu Urian, în cadrul bisericii cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului” din Făgăraș, cunoscută printre făgărășeni și ca biserica din cimitir, sunt organizate  seri educative  cu tematică catehetică și biblică. Preotul paroh Laurențiu Urian se ocupă atât de hrana spirituală a credincioșilor, dar nu neglijează nici aspectul educativ. ,,Dacă am fi doar preoți de molitfelnic, mai ales la oraș, bisericile ar rămâne goale” spune parohul bisericii ,,Adormirea Maicii Domnului”. Serile de studiu biblic sunt foarte bine venite pentru credincioși  pentru că astfel au ocazia să aprofundeze și să înțeleagă mai bine textele biblice și patristice, iar preotul Laurențiu Laurian cunoaște foarte bine fundamentele acestor studii. ,,De când am venit la Făgăraș am început să fac seri catehetice, abordând diferite teme din învățătura de credință, despre cele Șapte Taine, Sfânta Liturghie, cele șapte laude bisericești. De studiul biblic ne-am ocupat de la începutul anului, mai precis începând cu data de 7 ianuarie, cu tematica denumită, în mod sugestiv, ,,Ce este Biblia?!”

Studiu: ,,Fiul înțelept e binecuvântare tatălui, fiul nebun e blestem pentru mamă”  

,,În fiecare Joi seara avem câte o prezentare power-point  de douăzeci de minute despre  cărțile Bibliei. După prezentare urmează întrebările credincioșilor, care țin vreo zece minute. În momentul de față, facem o prezentare generală a Vechiului Testament. Am tratat, până acum, cele cinci cărți ale Pentateuhului (Facerea, Ieșirea, Leviticul, Numerii, Deuteronomul)  atribuite lui Moise, cărțile istorice (Iosua, Judecători, Rut, Regi I-IV, Cronici I-II, Ezdra, Neemia, Estera). După aceea am studiat poezia Vechiului Testament. Le-am explicat credincioșilor ce înseamnă rima la evrei. Nu înseamnă potrivirea cuvintelor finale, așa cum percepem noi poezia, ci o ritmicitate a ideilor, numită, în limbaj de specialitate, ,,paralelismul membrelor”. Era o ritmicitate a ideilor, idei reluate, paralelismul antitetic. Vă dau un exemplu: ,,Fiul înțelept e binecuvântare tatălui, fiul nebun e blestem pentru mamă”. Apoi am vorbit despre cărțile profetice, cele patru cărți profetice mari (Isaia, Ieremia, Iezechil și Daniel) și cei doisprezece profeți mici” explică pr. Laurențiu Urian.

Importanța contextului istoric

,,Am căutat să prezint contextul istoric în care au fost scrise aceste cărți. Pentru a înțelege o operă trebuie să-i înțelegi contextul în care a fost scrisă. Astăzi am vorbit despre cărțile necanonice sau deutero-canonice, acestea se găsesc doar în traducerea greacă, cunoscută sub denumirea de Septuaginta, nu se găsesc în textul masoretic. Traducerea greacă este inclusă în canonul alexandrin. M-am ocupat în special de cartea lui Tobit, cartea Iuditei, Baruh- secretarul profetului Ieremia care se afla în captivitatea babilonică” explică preotul Laurențiu.

Globalizarea, poveste veche

,,În această seară m-am ocupat, în mod special, de cartea Macabeilor. Pentru a înțelege motivul răscoalei fraților macabei, trebuie să înțelegem în primul rând perioada elenistică. Am început de la domnia lui Alexandru cel Mare, am vorbit apoi de împărțirea imperiului între generalii săi, cunoscuți în istorie și sub denumirea de ,,diadohi”, când societatea din cele două regate elenistice cunoaște o perioadă de înflorire, cu greaca  limbă oficială, se înființează nenumărate școli, negoțul cunoaște o expansiune enormă iar nivelul de trai crește foarte mult. Practic, perioada elenistică înseamnă o perioadă de înflorire, așa că ,,globalizarea” despre care vorbim astăzi este, de fapt, poveste veche. Scriptura este tradusă în limba greacă din ordinul lui Ptolemeu al III-lea Philadelphul, fapt pentru care evreii nu puteau fi decât recunoscători. De ce se revoltă, totuși? Pentru că revolta lor nu a cuprins doar Israelul, ci și diaspora. Drama a început din momentul în care fenomenul globalizării le-a cerut să-și neglijeze credința prin îmbrățișarea credințelor și moravurilor standard. Alexandru și urmașii lui au acceptat și au pretins să fie adorați ca niște zei, ceea ce vor face mai târziu cezarii Romei, astfel încât religia și identitatea evreilor se vor ciocni cu ceea ce se impunea în elenism, adică noile tendințe. Evreii au acceptat elenismul ca pe ceva firesc, dar n-au acceptat sincretismul religios. Este  vorba despre dimensiunea politico-administrativă și instituirea unui cult al suveranului. Deocamdată am urmărit o prezentare generală a Vechiului Testament, când ne vom ocupa de Noul Testament vrem să intrăm și în profunzimea unor texte scripturistice” spune pr. Laurențiu.

Prezentări scurte și concentrate

,,Prezentarea mea nu ține mai mult de douăzeci de minute, pentru ca să fie mai ușor de urmărit în primul rând, să nu devină plictisitoare și, într-o altă ordine de idei, mă interesează foarte mult întrebările credincioșilor” mai explică preotul. Venirea preotului  Laurențiu Urian în parohia Făgăraș VI a dat un suflu nou activităților misionare din cadrul acesteia. (Ștefan BOTORAN)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here