•    Direcţia de Monitorizare şi Protecţia Animalelor Codlea sau „gaşca celor 14 primării” sifonează de la bugetele locale 1,4 milioane de lei/an

14 primării din judeţul Braşov, respectiv Făgăraş, Râşnov, Codlea, Săcele, Ghimbav, Predeal, Bran, Crizbav, Feldioara, Hălchiu, Hărman, Prejmer, Sânpetru şi Tărlungeni, au decis, în urmă cu peste 10 ani,  să finanţeze un nou adăpost pentru câini la Codlea, o entitate numită pompos Direcţia de Monitorizarea şi Protecţia Animalelor, deşi este doar o asociaţie cu personalitate juridică. Şi cu cotizanţi de la bugetul public al localităţilor menţionate, de unde, în prima fază, s-au „virat” în contul asociaţiei câte 200.000 de lei/localitate, un total de 2,8 milioane de lei, pentru construcţia adăpostului, echipare, maşini. După aceea, în fiecare an, fiecare dintre cele 14 primării a cotizat câte 100.000 annual, un total de 1,4 milioane lei, pentru administrare. Toţi aceşti bani, pentru adunarea de pe domeniul public al respectivelor localităţi a câinilor fără stăpân. Director general al asociaţiei a fost numit Flavius Bărbulescu, fost administrator al Adăpostului Public Braşov.  Ca administrator al adăpostului public Braşov nu e clar cum a performat, pentru că a fost dat în judecată de ONG-urile de protecţie a animalelor pentru rele tratamente aduse animalelor în adăpost şi pentru încălcarea normelor de transparenţă.

O asociaţie pe care nu o controlează nimeni

Deşi  aceste primării au plătit câte 100.000 de lei (în total 1,4 milioane de lei)  în fiecare an, pentru ca acest DMPA să le rezolve problemele cu câinii străzii, astăzi suntem în acelaşi punct. Adică maidanezii îi vedem  pe străzi,  nu există nicio evidenţă clară a numărului de câini cu stăpân, nu s-a făcut nicio campanie de sterilizare,  nimeni nu ştie dacă s-au cheltuit eficient aceşti bani publici şi asta pentru că nimeni nu pare interesat să facă o evaluare a eficienţei activităţii DMPA. Conform monitorulexpres.ro, unul dintre membri asociaţiei este un cabinet veterinar care nu cotizează la fel ca primariile, dar asigură gratuit servicii pentru DMPA. Sterilizarea animalelor se face gratuit deci. Şi atunci pe ce se cheltuie acel buget de 1,4 milioane lei anual, suportat de contruibuabilii din cele 14 localităţi ? Salarii? Prime ? Începând cu acest an, primăriile cotizează şi mai mult la DMPA, adică 120.000 lei fiecare pe an.

Primăria Făgăraş a devenit membru cotizant la ADMPA

În această situaţie se află şi Primăria Făgăraş. După o serie de decizii păguboase, care au făcut ping-pong cu maidanezii de pe raza Făgăraşului,  Primăria  găsise, prin 2018,  ,,soluţia cea mai bună“ aşa cum susţinea viceprimarul de la acea vreme, Valentin Clonţ, în prezent consilier local PRO România, pentru a stăpâni situaţia câinilor comunitari. Numai că aceasta  n-a redus nici numărul câinilor şi nici al victimelor acestora. ,,Prin HCL 182/28 iunie 2018, Municipiul Făgăraş se asociază cu localităţile Râşnov, Ghimbav, Cristian, Codlea, Predeal, Bran, Hărman, Săcele, Hălchiu, Sâmpetru, Feldioara, Crizbav, Prejmer în vederea organizării activităţilor de protecţia animalelor şi gestionarea câinilor comunitari în cadrul Asociaţiei Direcţia pentru Monitorizarea şi Protecţia Animalelor (ADMPA).   La acea dată aveam pe raza oraşului peste 250 de câini fără stăpân care creau probleme cetăţenilor. A fost cea mai bună soluţie”  explica  Valentin Clonţ, pe atunci viceprimarul Făgăraşului. Municipiul Făgăraş a devenit  membru în cadrul ADMPA, dar calitatea de membru însemna plata unei taxe de înscriere în valoare de 200.000 de lei ce se putea achita în două tranşe anuale, dar şi o cotizaţie anuală cu o  componentă fixă   şi una  mobilă  de  8,71 lei/câine/zi. ADMPA spunea că acoperă astfel cheltuielile de întreţinere a câinilor  capturaţi  pentru cele 20 zile, atât cât sunt ţinuţi patrupezii în adăpostul asociaţiei.   În 2018, Primăria Făgăraş a plătit , în luna decembrie, suma de 43.550 lei pentru 250 câini capturaţi în perioada iulie-decembrie ceea ce a însemnat 174 lei/câine. În 2019 s-a plătit pentru 300 de câini. În anii următori nu au mai fost furnizate astfel de informaţii pentru a fi publicate.

Dezvăluirile consilierului judeţean Lucian Rad

Consilierul judeţean Lucian Rad este cunoscut drept un apărător al drepturilor animalelor. El a dezvăluit  modul în care Direcţia pentru Monitorizarea şi Protecţia Animalelor Braşov cheltuie banii publici, cu un singur rezultat: uciderea animalelor. Redăm poziţia consilierului judeţean Lucian Rad.

  •  ,,Știţi cine este domnul Geczi Gellert? Nu.  Domnul inginer Geczi Gellert este viceprimar UDMR al municipiului Săcele. Din 2018 încoace, nu este specificat în declaraţia de avere şi de interese faptul ca domnia sa ocupă şi funcţia de preşedinte al Consiliului director al DMPA, adică Direcţia pentru Monitorizarea şi Protecţia Animalelor, acea pseudo asociaţie care ucide câini pe foarte mulţi bani publici în adăpostul pe care îl deţine în municipiul Codlea. Municipiul Săcele este membru cotizant al acestei asociaţii şi plăteşte anual 120.000 de lei către DMPA pentru gestionarea câinilor fără stăpân de pe raza sa. Ecuaţia simplă ar fi următoarea: Viceprimar UDMR Geczi Gellert = Preşedinte DMPA = 120.000 lei anual din fonduri publice pentru odiosul ,,adăpost” de la Codlea = finanţare uriaşă pentru uciderea a sute de câini comunitari în fiecare an. Căci asta ştiţi cu toţii, directorul DMPA, Flavius Bărbulescu, nu cunoaşte noţiuni precum sterilizare, microcipare şi înregistrare pentru rezolvarea umană şi legală a situaţiei maidanezilor din România, el cunoaşte doar noţiunea de ucidere în masă. Delia Botea, preşedinta asociaţiei braşovene ”Care for dogs”,  a ofertat Primăria Săcele, propunând gestionarea populaţiei canine comunitare de pe raza UAT Săcele gratuit, având o singura pretenţie: ca Primăria să aloce anual un buget de 2.400 de lei pentru sterilizări gratuite pe raza municipiului. 2.400 de lei pentru sterilizări gratuite şi niciun comunitar ucis vs. 120.000 de lei pentru uciderea în masa a câinilor. O variantă de aproximativ 50 de ori mai ieftină decât ceea ce plăteşte primăria Săcele anual către DMPA! Pe raza municipiului Săcele trăiesc peste 200 de câini maidanezi, cei de la groapa de gunoi sfâşiindu-se între ei la propriu pentru orice rest de mâncare, că problema este departe de a fi rezolvată, dimpotrivă, se agravează, în timp ce 120.000 de lei anual se duc în buzunarele largi ale DMPA, asociaţia criminală, al cărei preşedinte este domnul Geczi Gellert, onorabilul viceprimar UDMR al municipiului Săcele. Povestea este şi despre fals în declaraţii şi conflict de interese cel puţin. Posibil şi despre incompatibilitate. În acest moment un avocat desemnat se ocupa de aceasta poveste cu iz penal ţesută în jurul viceprimarului de la Săcele. Primăria municipiului Săcele este condusă de domnul primar Virgil Popa, PSD. Aşadar frăţia ucigaşă de câini pe foarte mulţi bani publici este o frăţie PSD-UDMR.  Pe data de 3.03.2022, Primăria Săcele emite un document prin care oferta Asociaţiei ,,Care for Dogs“ este (elegant) refuzată”, a încheiat dezvălurile consilierul judeţean Lucian Rad.

 Povestea ecarisajului în Făgăraş

A fost soluţia concesionării serviciului în perioada 2011-2017, a fost  înfiinţat un serviciu public local, s-au făcut studii şi proiecte pentru serviciul de gestionare a cîinilor fără stăpîn, a fost o asociere cu un ONG, s-a amenajat un adăpost propriu care ulterior a suferit lucrări de reparaţii şi extindere, au fost amenzi de la DSV pentru ,,lagărul” maidanezilor  plătite de la buget,   s-au emis HCL pentru construirea unui nou adăpost şi pentru achiziţia terenului aferent, bugetul alocat ridicîndu-se la 300.000 lei. Niciuna dintre aceste soluţii n-a dus la alungarea câinilor comunitari care dominau cartierele în haite.  Dar din 2011 până în 2017, bugetul  municipiului a fost sifonat prin actvitatea de ecarisaj de ordinul a milioanelor de euro.

Un serviciu înfiinţat degeaba

,,Prin HCL 264/29 noiembrie 2017 s-a aprobat înfiinţarea Serviciului specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân la nivelul Municipiului Făgăraş şi a Regulamentului de organizare şi funcţionare a acestuia, a formei de gestiune şi a Caietului de sarcini.  Ulterior, prin HCL 299/20 decembrie 2017 s-a aprobat Studiul de oportunitate privind delegarea prin concesiune a noului Serviciu înfiinţat. Am estimat ca valoarea contractului de concesiune să fie  de 229.800 lei /an inclusiv TVA. A fost organizată licitaţie pentru atribuirea contractului începînd cu luna februarie 2018. Până în iunie 2018 au fost derulate două astfel de proceduri de achiziţie, dar nu a fost desemnat niciun câştigător”   explica atunci viceprimarul Clonţ.    Dacă privim urmările acestui demers care a ţinut ocupată agenda Municipalităţii un an, constatăm că a fost  doar timp şi bani pierduţi.

 Lagărul maidanezilor de pe platforma chimică

La Făgăraş funcţionează şi astăzi  adăpostul pentru câinii comunitari în incinta platformei chimice. Obiectivul a fost amenajat încă din 2011, iar activitatea a fost încredinţată unui srl care a primit bani de la buget pentru îngrijirea, hrănirea, capturarea şi adopţia câinilor fără stăpân de pe raza Făgăraşului. Numai că adăpostul a fost închis în iunie 2017 de către autorităţile sanitar-veterinare întrucât nu era conform, iar condiţiile în care trăiau câinii erau sub orice critică. Adăpostul devenise un focar de infecţie pentru cei 97 de câini cazaţi. Din acest motiv, Primăria Făgăraş a reziliat contractul cu SC Pablotin SRL şi a încuviinţat asocierea cu un ONG pentru administrarea adăpostului. Este vorba despre Asociaţia Saving Orphaned Souls Sheila’s Animal Rescue Mission cu sediul în Braşov administrată de  Georgiana Neagu, asociere parafată prin HCL 188/31 august 2017 şi contractul nr. 25.258/1 septembrie 2017 valabil până la  delegarea gestiunii Serviciului public de gestionare a animalelor fără stăpân din Municipiul Făgăraş.

Un alt adăpost în proiect

Tot în 2017, dar pe la milocul anului, în plin scandal cu adăpostul de pe platforma  chimică, Primăria Făgăraş şi-a propus să construiască un alt adăpost pentru câini, unul mai spaţios, iar consilierii locali au votat investiţia. În plenul din  31 iulie 2017 s-a aprobat  achiziţionarea unui teren de 5800 mp amplasat la intersecţia rîului Berivoi cu contracanalul amenajării hidrografice a rîului Olt pe care să fie construit adăpostul pentru câinii comunitari care să respecte legislaţia în vigoare.   Construcţia noului adăpost a fost trecută  în planul de investiţii prognozat pentru anul 2018. Până atunci însă  ADP a amenajat noi boxe şi a reparat boxele existente de la adăpostul de  pe platform chimică, costurile ridicându-se la suma de 5.200 lei. În noile condiţii,  DSV a autorizat adăpostul. Conform legii un adăpost pentru animale trebuie    să aibă un sistem de încălzire, cuşti acoperite, cuşti individuale, cuşti comune de 6,5 mp unde să să fie cazaţi 4 câini, prosoape, sală de chirurgie, iar fiecare animal trebuie să aibă o fişă de evaluare. După avizarea adăpostului, începând cu luna august  2017, câinii fără stăpân capturaţi de pe raza municipiului Făgăraş au fost  găzduiţi din nou pe platforma chimică în  adăpost. Asociaţia Georgianei Neagu  n-a pretins niciun ban de la buget pentru întreţinerea câinilor capturaţi de pe raza oraşului. Era o noutate pentru că anterior,  Pablotin SRL încasa lunar de la buget pentru serviciile prestate  sume de la 14.00 lei pînă la 27.000 de lei lunar.  Dar,  prin HCL 182/28 iunie 2018  legisativul ia act de încetarea Contractului încheiat de Primăria Făgăraş cu asociaţia Georgianei Neagu şi aprobă o nouă asociere, cea cu ADMPA. Adăpostul ar trebui să fie gol, să nu mai adăpostească maidanezi. Şi asta pentru că ADMPA capturează câinii de pe raza municipiului şi îi cazează în propriul adăpost de la Codlea. Asociaţia Georgianei Neagu activează însă la Făgăraş şi plăteşte o chirie lunară  de cel mult 700 lei/lunar.    (Lucia BAKI)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here