Mersul la dentist poate fi descurajant pentru oricine, persoanele cu epilepsie pot prezenta anxietăţi suplimentare legate de convulsii. Acest lucru se întâmplă în special dacă convulsiile lor nu sunt bine controlate sau au avut o experienţă neplăcută în trecut. Epilepsia este descrisă ca o tulburare a sistemului nervos care provoacă perioade de activitate anormală la nivelul creierului. Epilepsia poate fi prezentă în mai multe generaţii ale unei familii, iar printre alte cauze se includ şi traumatismele craniene şi tumorile cerebrale. În plus, boli precum meningita, SIDA şi encefalita virală pot declanşa această tulburare.Cauza exactă a epilepsiei este necunoscută la 75% dintre persoanele diagnosticate cu această afecţiune. Semnele epilepsiei variază, o persoană afectată va avea cel mai probabil acelaşi tip de simptome la fiecare episod:

  • Confuzie temporară
  • clipirea ochilor
  • privire fixă
  • Colaps brusc
  • Mişcări bruşte, necontrolabile sau rigidizarea braţelor şi picioarelor
  • Pierderea conştienţei

În timpul crizelor epileptice, există un risc ca pacientul să-şi rănească limba prin muşcarea acesteia, precum şi riscul leziunii ţesuturilor orale. Articulaţia temporo-mandibulară poate fi şi aceasta afectată prin trauma care apare. Dinţii pacienţilor cu epilepsie pot fi fracturaţi, pot lipsi sau pot avea diverse patologii. Medicamentele utilizate pentru tratamentul epilepsiei pot avea efecte negative asupra cavităţii bucale prin apariţia hiperplaziilor gingivale sau a xerostomiei, ceea ce creşte riscul pentru dezvoltarea cariilor dentare. Deoarece protezele mobilizabile se pot fractura sau pot fi un pericol de sufocare în timpul convulsiilor, lucrarile fixe sunt o opţiune mai avantajoasă pentru persoanele cu epilepsie. De obicei, dacă pacientul îşi urmează tratamentul, crizele sunt rare sau chiar absente. Cu toate acestea, din păcate, natura imprevizibilă a convulsiilor le poate face uneori greu de prevenit, deci este important ca pacientul să aibă un plan atunci când se întâmplă. Este important ca pacientul să anunţe stomatologul despre:

  • Natura, frecvenţa şi modul în care convulsiile au loc
  • Factorii declanşatori ai convulsiei
  • Orice medicamente pe care il ia în prezent
  • Planul de gestionare al epilepsiei, dacă există unul.

Găsirea unui dentist şi a unei echipe dentare pline de compasiune şi cunoştinţe este primul pas în ingrijirea bolnavilor de epilepsie. (Dr. Dan Gavrilă)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here