Că legislația se aplică în Primăria Făgăraș după bunul plac și după interes o arată HCL 88 din 16 martie 2022, care se referă la taxa de salubritate  ce îi obligă pe făgărășeni să plătească 19 lei/persoană/lună. Actul normativ, prin conținutul lui,  reprezintă  o încălcare flagrantă a legilor în vigoare și a Constituției României. Inițiatorul HCL 88/16 martie 2022, primarul Făgărașului,  și consilierii locali care au votat ,,pentru“ adoptare au sfidat principiului neretroactivității actului administrativ.  Consilierul local PNL, Lucian Cupu, a explicat,  în plenul CL Făgăraș din 16 martie 2022, că proiectul de hotărâre este ilegal, dar cu toate acestea majoritatea formată în jurul primarului n-a ținut cont de legalitate ci doar de voința edilului.  O mașină de vot condusă de primar! Nici juriștii primăriei prezenți la respectivul plen n-au avertizat legislativul în privința nelegalității  proiectului, doar  pentru a nu-l ,,supăra“ pe edil.

Consilierul local Lucian Cupu a sesizat Prefectura

Consilierul local PNL, Lucian Cupu,  s-a adresat Prefectului printr-o adresă înregistrată la data de 28 martie la Prefectura Brașov în privința legalității HCL 88/2022.

  • ,,Articolele 8 și 9 din HCL 88/2022 le consider a fi nelegale pentru că stabilesc un cuantum al taxei speciale de salubritate aferente lunilor ianuarie și februarie 2022. Menționez faptul că primarul municipiului a supus aprobării Consiliului Local taxa specială de salubritate foarte târziu, în data de 16 martie 2022, deși a știut că aceasta este o taxă specială, era responsabilitatea lui să stabilească cuantumul, aceasta constituindu-se venit la bugetul local. De aceea consider că această taxă nu se poate impune a fi plătită retroactiv“ a prezentat în adresă consilierul local.

Taxa de salubritate de 19 lei încasată ilegal

Nici nu s-a așteptat decizia Prefectului în privința legalității HCL 88 că Primăria Făgăraș a trimis cetățenilor deciziile de impunere privind valorile taxelor locale ce trebuie plătite pentru anul în curs. Figura în respectivele decizii, așa cum explică Lucian Cupu în sesizarea către Prefect, plata taxei de salubritate pentru întreg anul 2022 la valoarea de 19 lei/persoană/lună, inclusiv pentru lunile ianuarie și februarie, deși valoarea de 19 lei a fost stabilită abia la 16 martie 2022.

  • ,,Actul normativ adoptat nu se poate aplica retroactiv. Cu alte cuvinte, făgărășenii care au plătit 19 lei /pesoană pentru ianuarie și februraie trebuie să primească banii înapoi.  Un bun jurist n-ar fi acceptat să semneze de legalitate propunerea primarului de a cere făgărășenilor, prin deciziile de impunere trimise,  să plătească taxa de salubritate de 19 lei pentru lunile premergătoare adoptării HCL 88, respectiv ianuarie și februarie“ explica Lucian Cupu în sesizarea către Prefect.

Prefectul Județului: ,,HCL 88 este nelegală“

Prefectul Județului Brașov, Mihai Văsii, a răspuns adresei remise instituției de către consilierul local, Lucian Cupu, care solicita verificarea legalității HCL 88/2022 privind stabilirea cuantumului taxei speciale de salubritate pentru persoanele fizice și modificarea unor tarife practicare de SC Salco Serv SA pentru persoane jurdice începând cu luna martie 2022.

  • ,,Am constatat că HCL nr. 88/16.03.2022 a fost adoptată cu încălcarea principiului neretroactivității actului administrativ,  respectiv articolele 8 și 9, care prevăd că pentru luna ianuarie și februarie 2022 nivelul taxei speciale de salubritate pentru persoanele fizice, se stabilește în cuantum, de 19 lei/persoană/lună“ se arată în răspunsul prefectului nr. 4869/5.04.2022.

Invocând prevederile legale, Prefectul propune  UAT Făgăraș să ,,reanalizeze HCL 88/2022, actul administrativ fiind adoptat cu nerespectarea prevederilor legale“.

  • ,,Legea dispune numai  pentru viitor, principiul neretroactivității se aplică și actelor normative ale autorităților administrației publice locale, care, potrivit dispozițiilor art. 78 din Legea 24/2000, privind normele de tehnică legislativă  pentru elaborarea actelor normative, se adoptă ori se emit pentru reglementarea unor activități de interes local, iar conform art. 79  ,,Reglementări cuprinse în hotărârile consiliilor locale…“ nu pot contraveni Constituției  României și reglementărilor din actele normative de nivel superior. Actele administrative cu caracter normativ devin obligatorii de la data aducerii lor la cunoștință publică  (art. 198 din OUG 57/2019). În cazul în care deciziile de impunere transmise cetățenilor, având ca obiect aceste taxe speciale adoptate prin HCL  88/2022, sunt aplicate cu 1 ianuarie și nu cu luna martie, se pot considera nelegale“ explică prefectul de Brașov.

Același proiect de hotărâre a fost respins

Stabilirea taxei de salubritate a mai fost analizată și în alte ședințe ale CL Făgăraș în perioada ianuarie-martie. În ședința de îndată desfășurată la 9 martie 2022, proiectul de hotărâre ce impunea majorarea taxei la 19 lei a fost respins de consilierii locali.

  • ,, Referitor la întârzierea adoptării acestei Hotărâri, vă aducem la cunoștință că în ședința cu caracter extraordinar-de îndată din data de 9.02.2022, a fost supus aprobării Proiectul de Hotărâre cu același obiect, care a fost respins cu majoritate de voturi“ explică Prefectul Cătălin Văsii.

,,Bunăstarea cetățenilor“, doar în ,,proiecte“

Dar Municipiul Făgăraş stă doar sub  pavăza proiectelor europene prin care s-ar vrea, cică, să se aducă bunăstarea comunităţii și a cetățenilor ei cu  multe, multe milioane de euro. În acest sens  se fac documentaţii, se desfac, apoi iar se încropesc, se plătesc comisioane fără număr, studii, servicii de consultanţă la greu, se emit pe bandă dispoziţii şi HCL-uri, se anunţă la comandă rezultate excepționale pe FB  de postacii bine plătiți,  numai ,,bunăstarea cetăţenilor“ nu se vede. Sunt numai  vorbe goale în spatele cărora banii publici se aruncă pe orice altceva decât ce vor oamenii.  Având astfel de preocupări mărețe, respectarea legislației nu mai este o prioritate pentru edilul de la Făgăraș. Așa se face că taxa de salubritate de 19 lei/persoană/lună, întrecând și marile orașe din România, este o nimica toată pentru el, dar o povară pentru cetățeni și nicidecum  o ,,bunăstare“.

Dar este voia edilului local, așa cum a fost și dorința lui Ștefan al V-lea, în 1538, când și-a dorit tronul Moldovei. Și l-a avut, numit fiind de turci și nu de țară.  Numai că domnitorul a avut și ghinion. Așa cum descrie Grigore Ureche în Cronica moldo-polonă, Moldova a fost invadată de lăcuste și a fost foamete mare. Așa a devenit acel Ștefan al V-lea ,,Lăcustă Vodă“ (foto), care după 2 ani de domnie a fost ucis chiar de boierii care l-au slujit.  O pedeapsă divină, spuneau moldoveni anilor 1540.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here