La biserica fortificată din Cincșor, Asociația Contrafort Pro Kleinschenk/Cincșor va organiza vineri, 5 august 2022, un eveniment cultural ce îmbină muzica de cor cu arta contemporană.  De la orele 18.00 are loc concertul susținut de corul de cameră CoroPiccolo Karlsruhe din Germania, cu lucrări de Mendelssohn, Becker, Pärt și Tscholl.  Corul este condus de Christian-Markus Raiser și acompaniat la orgă de Leon Tscholl. Cincșorul este penultima oprire în acest turneu, care debutează pe 31 iulie cu un concert la Biserica Neagră din Brașov, urmat de opriri la Prejmer, Mediaș, Sibiu, Sighișoara, și se încheie pe 6 august la Timișoara.

Corul de cameră din Germania, la Cincșor

CoroPiccolo Karlsruhe a fost fondat în 1996 de Christian-Markus Raiser și este format din aproximativ 35 de cântăreți selectați. Repertoriul abordat variază de la muzica veche – literatura a cappella importantă, marile oratorii baroce – până la lucrări contemporane. CoroPiccolo este unul dintre ansamblurile de top din sud-vestul Germaniei și și-a câștigat reputația prin numeroase spectacole în biserici și săli de concert importante, prin înregistrări radio și CD și turnee regulate în țări precum Polonia, Finlanda, Italia, Suedia, Franța, Spania, Estonia și Letonia.

Expoziția tinerilor artiști

Concertul va fi precedat, de la orele 17.00, de vernisajul expoziției câștigătorilor concursului „Tineri artiști români în creația contemporană 2021”, inițiat anul trecut de Fundația Culturală Intact din Cluj și destinat descoperirii și promovării tinerilor artiști și a noilor tendințe în arta contemporană românească. Expoziția este formată din lucrările celor opt artiști selectați în urma jurizării – Andreea Medar, Matei Bogdan, Daniela-Ioana Tocoaie, Ovidiu Leuce, Adrian Ghiman, Cristina Dimuș, Andrei Ispas și Cristina Ré. Exponatele au mai fost prezentate  la Cluj în noiembrie 2021, iar acum este itinerată la Cincșor. În plus, câștigătorii premiilor I-III vor beneficia de trei reședinte creative la Cincșor pe parcursul anului 2022. Concursul a fost organizat de Fundația Culturală Intact în parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca, Banca Transilvania și ,,Cincșor. Transilvania. Case de Oaspeți“. Expoziția rămâne deschisă la biserica fortificată până la finalul lunii  august, când Cincșorul va fi gazda unei noi ediții a Reședinței Internaționale de Artă Vizuală (26 august – 6 septembrie 2022), a cărei expoziție va fi inaugurată sâmbătă, 3 septembrie. După concert, publicul este invitat la o degustare de plăcintă săsească și vinuri transilvănene, cu programare în prealabil la kulturproject@gmail.com.  Intrarea este liberă. Donațiile în beneficiul bisericii fortificate Cincșor sunt încurajate, fondurile obținute din donații sunt folosite pentru întreținerea și restaurarea monumentului.

Cincșor, cea mai bine conservată biserică fortificată din Transilvania

Asociația Contrafort Pro Kleinschenk/Cincșor este un ONG înființat în anul 2008 pentru a sprijini Biserica Evanghelică Fortificată din satul Cincșor și comunitatea locală de aici. Împreună cu Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice C.A. din Romania, Contrafort Pro Kleinschenk/ Cincșor a reușit să acceseze fonduri europene pentru restaurarea bisericii între anii 2011-2013. În anii 2014-2015, a  atras finanțări suplimentare  pentru restaurarea parțială a fortificației bisericii și deschiderea unui centru turistic de importanță zonală în incinta fortificației. Asociația Contrafort Pro Kleinschenk/Cincșor a fost organizator și co-organizator al unui număr important de evenimente culturale (concerte, expoziții, lansări etc..) găzduite de biserica fortificată Cincșor în efortul de revitalizare a acesteia și transformare, conform unui concept inovativ și inedit, în biserică culturală. Biserica evanghelică fortificată din Cincșor este cea mai bine și complet conservată biserică fortificată săsească din zona Făgărașului și una dintre cele mai pitorești din toată Transilvania.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here