Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Todorică Şerban – în calitatea sa de preşedinte al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară în Domeniul Apei din județul Brașov, a semnat miercuri, 27 iulie, contractul de finanţare pentru implementarea „Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Brașov/ Regiunea Centru în perioada 2014-2020” Etapa I, finanțat prin Programul Operațional de Infrastructură Mare (POIM). Din partea Companiei Apa Braşov SA, ca beneficiară a proiectului, contractul a fost semnat de directorul general Dorin Fătu, iar din partea Autorităţii de Management pentru POIM au semnat oficialii Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene. Valoarea totală a contractului de finanțare este de 271.414.217,78 lei (adică aproximativ 54,8 de milioane de euro). 94% din contribuția financiară este asigurată din fondurile Uniunii Europene şi 6% reprezintă fondurile proprii ale SC Compania Apa Brașov SA, ca operator regional în domeniul alimentării cu apă şi canalizării la nivelul judeţului Braşov.Întregul proiect are o  valoare totală ce depăşeşte 250 de milioane de euro. Vor fi implementate cele 54,8 milioane de euro până la finele anului 2023, iar pentru perioada 2023 – 2026, în cadrul viitorului Program Operațional Dezvoltare Durabilă (PODD) urmează să fie contractată şi implementată diferenţa de aproximativ 200 milioane euro. Consiliul Judeţean Braşov va contribui cu cofinanțarea tuturor lucrărilor aferente sistemelor regionale de apă și canalizare care sunt deținute în proprietatea sa, dar și a celor din restul localităților incluse în proiect, cu excepţia municipiului Braşov, astfel că va asigura suma de 2,4 milioane de euro pentru ambele etape ale proiectului. Prin acest contract sunt vizate pentru investiţii în următoarele localități: municipiile Brașov şi Săcele şi comunele Prejmer, Hărman şi Feldioara. Pentru infrastructura de apă potabilă, în Etapa I a proiectului se vor realiza extinderea și reabilitarea rețelei de distribuție a apei pe o lungime de aproape 12 km, în timp ce pentru infrastuctura de canalizare, în Etapa I a proiectului sunt cuprinse extinderea și reabilitarea rețelei pe o lungime de circa 12 km. Urmează   alte lucrări de extindere şi modernizare a infrastructurii de apă şi canalizare în localităţile Brașov, Săcele Codlea, Rupea, Ghimbav, Prejmer, Hărman, Feldioara, Hoghiz, Hălchiu, Sânpetru, Bod și Homorod.

Ce lucrări se vor realiza

Per total, investiţiile prevăzute în cele două etape ale „Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Brașov/ Regiunea Centru în perioada 2014-2020” vizează:

  • extinderea și reabilitarea rețelei de distribuție a apei, pe o lungime de aproape 300 km;
  • aducțiuni de apă potabilă, pe o lungime de cca. 75 de km;
  • 1 decantor lamelar pentru Uzina de Apă Târlung (pentru atenuarea turbidității apei);
  • construirea a 2 rezervoare noi;
  • reabilitarea a 7 rezervoare de apă potabilă;
  • reabilitarea a 7 stații de pompare a apei potabile;
  • 1 reabilitare de captare a izvoarelor de la Saroș (zona Rupea);
  • instalarea a 12 sisteme SCADA la nivel local și 1 la nivel regional;
  • extinderea și reabilitarea rețelei de canalizare, pe o lungime de cca. 200 km;
  • conducte de refulare, pe o lungime de cca. 40 km;
  • construirea a 63 de stații de pompare a apei uzate;
  • realizarea unei instalații de uscare termică a nămolului;
  • instalarea a 12 sisteme SCADA la nivel local și 1 la nivel regional.

Adrian Veștea: ,,Ne propunem ca în perioada următoare toate gospodăriile din judeţul Braşov să aibă apă curentă şi canalizare“

  • Prin intermediul acestui contract de finanţare continuăm marile proiecte de investiţii în extinderea şi modernizarea infrastructurii de alimentare cu apă şi canalizare din judeţul Braşov. Locuitorii din aria teritorială deservită de Compania Apa beneficiază deja de servicii de cea mai bună calitate, în urma unor investiţii care au condus la îmbunătăţirea standardelor în materie de apă potabilă şi tratare a apelor uzate. În ultimii ani, operatorul regional a implementat proiecte cu fonduri europene în valoare de peste 150 de milioane de euro, începute prin intermeniul Programului Operaţional Sectorial de Mediu şi continuate prin POIM. Pentru toate investiţiile, administraţia judeţeană a asigurat cofinanţarea necesară şi a susţinut autorităţile publice locale în demersurile lor de a asigura populaţiei apă curentă şi canalizare inclusiv prin intermediul investiţiilor finanţate în cadrul programelor guvernamentale. Ne propunem ca în perioada următoare toate gospodăriile din judeţul Braşov să aibă apă curentă şi canalizare”, a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here