FOTO: avocatnet.ro

Programul ce va permite persoanelor fizice care vor casa o mașină mai veche de 15 ani să primească de la primăria din localitatea de domiciliu un stimulent în valoare de 3.000 de lei, cunoscut și sub numele de Rabla Local, va demara spre sfârșitul acestei luni. Totuși, pentru că fiecare primărie în parte va decide dacă participă sau nu la Rabla Local, programul ar putea să nu fie disponibil în toate localitățile din țară, iar cei ce locuiesc acolo să nu poată să-și caseze mașina veche și să primească banii de la stat pentru asta.

Rabla Local, care este un program distinct față de cele două deja cunoscute, respectiv Rabla Clasic și Rabla Plus, urmează să fie lansat spre sfârșitul lunii. Potrivit Ghidului de finanțare pentru Rabla Local, cei ce vor să scape de mașinile vechi pe care le dețin vor trebui să se adreseze primăriei de care aparțin, iar aceasta le va da 3.000 de lei pentru casarea și radierea din circulație a unei astfel de mașini.

La rândul ei, primăria va putea cere Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) suma de 1.500 de lei, cu titlu de finanțare, pentru fiecare autovehicul uzat. Altfel spus, AFM contribuie cu jumătate din cei 3.000 de lei, cealaltă jumătate fiind acoperită de primării din fonduri proprii.

După cum a anunțat recent AFM, primăriile își vor putea face cont în aplicația electronică destinată înscrierii în Programul privind casarea autovehiculelor uzate (numele oficial al Rabla Local) din data de 23 septembrie, iar din 30 septembrie 2022, ora 10:00, vor putea depune cererile de finanțare.

Astfel, ținând cont că decizia de înscriere în programul Rabla Local depinde de fiecare primărie în parte și, cel mai probabil, vor fi primării ce nu vor dori să participe, programul ar putea să nu fie accesibil în toate localitățile din țară.

De aceea, așa cum subliniază și AFM, este foarte important ca persoana fizică care dorește să se înscrie în program să:

  • verifice dacă primăria pe raza căreia își are domiciliul participă în cadrul acestui program;
  • caseze și să radieze autovehiculul uzat numai după ce se asigură că primăria de care aparține participă în program.

Pentru a putea cere stimulentul pentru casare, conform Ghidului de finanțare pentru Rabla Local, proprietarul unei mașini vechi va trebui să îndeplinească următoarele condiții:

  • să aibă domiciliul sau reședința în România, pe raza primăriei la care face solicitarea;
  • să dețină un autovehicul uzat înmatriculat pe numele său de cel puțin cinci ani și să fie în evidențele fiscale ale primăriei respective;
  • să nu aibă restanțe la plata taxelor, impozitelor, amenzilor şi contribuţiilor către bugetul de stat și cel local;
  • să nu folosească aceeași mașină pentru a obține diverse alte finanțări, inclusiv prin Rabla Clasic sau Rabla Plus;
  • să nu aibă condamnări definitive pentru infracţiuni împotriva mediului.

Pe de altă parte, mașina ce se poate casa trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:

  • să fie înregistrată în evidențele primăriei la care se face solicitarea;
  • să aibă, la data solicitării, o vechime mai mare sau egală cu 15 ani, calculată de la anul fabricației;
  • să aibă o normă de poluare Euro 3 și/ sau inferioară;
  • să conțină componentele esențiale: motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, șasiu, precum și echipamente electronice de gestionare a funcțiilor autovehiculului și dispozitive catalizator, dacă acestea au fost prevăzute din fabricație.

Persoanele fizice care vor primi cei 3.000 de lei nu vor putea cumpăra, timp de trei ani de la obținerea banilor, o mașină cu normă de poluare Euro 4 sau mai mică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here