Au fost percheziţii   la adresele a 4 persoane fizice cu cetăţenie română şi la sediul unei persoane juridice române din Brașov marți, 11 octombrie a.c. Perchezițiile au fost coordonate de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov   şi supravegheatede  polițiștii Secţiei Regionale de Poliţie Trasporturi Braşov și a luptătorilor IPJ Braşov, SAS. Este vorba despre un dosar penal în care se  cercetează infracţiuni de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, săvârşită împotriva unei companii americane,  şi spălarea banilor.  Infracţiunea  a fost comisă în perioada 4 – 26 august 2022, având ca obiect transportul aerian a 250 de pasageri ce trebuia operat de persoana juridică română în datele de 15 şi 17 august 2022, pe ruta  New York- SUA-Almatî-Kazahstan şi înapoi. Prejudiciul produs prin înşelăciune este de 775.000 USD. În fapt a fost încheiat un  contract de navlosire (închirierea unui aparat de transport) care n-a fost executat. În perioada 12 august – 23 septembrie 2022, cele 4 persoane fizice şi persoana juridică română au executat în coautorat operaţiuni financiare cu privire la suma de 774.956 USD (produsul infracţiunii de înşelăciune) în scopul ascunderii originii ilicite a fondurilor, respectiv au ascuns natura produsului infracţiunii de înşelăciune sub forma unor drepturi de utilizare a unei aeronave, prin intermediul unui cont colector deschis la o bancă americană în care au transferat suma de 650.000 USD cu titlu de garanţie şi a unui contract de leasing operaţional încheiat în data de 23 septembrie 2022 cu o companie din Irlanda.  Cei patru suspecţi persoane fizice vor fi aduse la sediul organelor de cercetare penală pentru a li se aduce la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală, respectiv pentru a fi încunoştinţate despre sechestru.  Această fază a urmăririi penale este reglementată de Codul de procedură penală şi are ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, însă activităţile şi măsurile luate nu pot, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Nu exista avion pentru zborul cu 250 de pasageri

 Surse din anchetă spun că cei patru făceau de mai multă vreme astfel de practici, asta pentru că pe lângă această faptă mai există încă plângeri pentru încă cel puţin două cazuri. Conform unor surse, firma opera  zboruri cu aeronave închiriate spre mai multe destinaţii. Unul dintre cei patru suspecţi este braşoveanul  Constantin Apăvăloaie, patronul firmei Cobrex, firmă din Braşov care se ocupă cu transportul aerian. După pandemie firma nu ar mai fi plătit taxele aeroportuare dar nici taxele de închiriat spaţiu aerian, astfel a pierdut autorizaţiile de zbor. Cu toate acestea firma nu şi-a oprit activitatea şi continua să organizeze diferite zboruri. Aşa s-a întâmplat şi în acest caz, firma nu avea pregătit niciun avion pentru cei 250 de pasageri americani care îşi cumpăraseră bilete pentru zborurile New York – Almatî din 15, respectiv 17 octombrie returul.

Cine este Apăvăloaie

Oamenii ar fi convins cetăţeni americani să le trimită bani pentru cursă ştiind că nu au cum să o organizeze. Apoi sumele de bani erau transferate în diverse conturi pentru a li se pierde urma, astfel cei 4 oameni au reuşit spele banii. Cu aceşti bani voiau să cumpere o aeronavă. Percheziţii s-au efectuar  la firma Cobrex şi la domiciliile familiei ce patronează această firmă.  Constantin Apăvăloaie a înființat firma Cobrex Trans în 1994. Pe atunci visul lui era să se asocieze cu un mare producător aeronautic și să producă elicoptere. Dar a început doar cu partea de transporturi aeronautice, ținta lui fiind clienții cu bani. În urmă cu șase ani a fost numit chiar erou pentru că a avut o intervenție într-o zonă extrem de dificilă şi salva o turistă din Bucureşti care căzuse într-o prăpastie extrem de adâncă din masivul Piatra Craiului. Intervenţia pilotului braşovean a stârnit admiraţia întregii comunităţi pe reţelele de socializare, mai ales că elicopterul SMURD nu a putut interveni într-o zonă aflată între stânci şi în care doar un pilot talentat şi experimentat avea curajul să se avânte. Ziare de mare prestigiu de pe întreg mapamondul au publicat şi ele materiale cu intervenţia pilotului, iar filmuleţul publicat pe reţele de socializare şi ziare online a avut peste un milion de vizualizări.În  urma acestui eveniment, marea organizație ATOP (Autoritatea Teritorială de Ordine Publică), înființată pentru ca diverși politicieni, și nu numai, să mai ia niște bani degeaba, i-a acordt lui Apăvăloaie titlul de „erou al comunității”. Poate și ca urmare a acestui boom de imagine, afacerile Cobrex Trans au explodat în perioada 2017 – 2019, ajungând la un maxim de 23,38 milioane de lei în 2018. Era perioada în care Cobrex Trans îl transporta pe Liviu Dragnea, fostul lider PSD, la toate chermezele de partid, transporturile fiind decontate de formațiunea politică. Afacerile îi mergeau așa de bine încât a demarat negocieri cu șeful Consiliului Județean Suceava, pesedist și el, pentru a opera de pe Aeroportul Suceava mai multe curse de linie, cu destinații ca Madrid, București, Perugia etc. Anunțate cu surle și trâmbițe, cursele au fost închise înainte de a se desfășura, cu destul de multe persoane păgubite. Între timp, însă, afacerile au mers tot mai prost, chiar dacă Cobrex Trans avea propriul avion. În primăvara aceasta, Cobrex anunța că vrea să cumpere un Airbus A330-200, după ce avionul Boeing 737-300, pe care îl opera, a fost retras din serviciul comercial de Cobrex Trans.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here