Foto: Centrul  de Instruire Manevră ,,Constantin Brâncoveanu“ Făgăraș

Ziua Armatei a fost marcată și la Făgăraș marți, 25 octombrie 2022. Pe platoul din fața monumentului eroilor din centrul municipiului a fost organizată manifestarea dedicată acestei importante sărbători a României.

  • ,,Astăzi, 25 Octombrie, Armata României își cinstește cu mândrie trecutul de luptă și jertfă al eroilor neamului.  Factor de echilibru și stabilitate în societate, Armata României este instituția fundamentală a statului, cu rol esențial în apărarea intereselor vitale ale poporului român. Prin semnificația sa, această zi readuce în memoria noastră faptele de arme ale ostașilor români căzuți pe câmpurile de luptă pentru apărarea ființei naționale și a gliei strămoșești, pentru libertatea și siguranța noastră. La 25 octombrie 1944, Armata României elibera ultima localitate românească de sub ocupaţie străină, oraşul Carei.  În cinstea acestei zile, la Monumentului Eroilor din Făgăraș, s-a desfășurat o ceremonie militară şi religioasă la care au participat reprezentanți ai autorităților publice locale, cadre militare, militari în rezervă și în retragere. În cadrul ceremoniei s-a dat citire mesajelor șefilor SMAp și SMFT și a fost prezentată semnificația acestei zile“ este comunicatul Centrului de Instruire Manevră ,,Constantin Brâncoveanu“ Făgăraș.

La 102 ani, prezent la Monument

Ca în fiecare an, veteranul de război  col  (rtr.) Gheorghe Prunduș, ajuns la venerabila vârstă de 102 ani, a participat la manifestări și s-a adresat celor prezenți.     Învăţătorul Gheorghe Prundus, veteran de război, a ajuns la frumoasa vârstă de 102 de ani și este cel mai vârstnic făgărășean. A  stat lângă cele mai importante personalităţi ale istoriei noastre, de la cardinalul martir Iuliu Hossu şi până la generalul Leonard Mociulschi sub comanda căruia a luptat pe front. În fiecare an a fost prezent la  Monumentul eroilor din Făgăraş unde a depus câte o coroană de flori  în memoria camarazilor căzuți în lupte pentru libertatea și independența țării. În geamul casei lui așează drapelul țării în fiecare zi care marchează un eveniment istoric. Iar în casă are un colț amenajat dedicat  istoriei țării și credinței strămoșești.Gheorghe Prunduş s-a născut într-o familie de ţărani patrioţi, de confesiune greco-catolică din comuna Căşeiu, judeţul Cluj,  la data de 16 iulie 1920.

  • La final s-au depus coroane de flori la Monumentul Eroilor, iar militarii au defilat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here