FOTO. digi24.ro

Inflaţia medie pe următoarele 12 luni va fi de 10,56%, în anticipaţiile CFA România, fiind în creştere faţă de proiecţia de luna trecută. Cursul de schimb se va deprecia către o medie de 5.06 lei pentru un euro în următoarele luni. Creşterea economică este estimată la 1,6% în 2023. ROborul la 3 luni revine peste 8%, la 8,39%, iar dobânzile la titlurile de stat cresc peste 9,52%, scrie economica.net.

Adrian Codirlașu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România declară: “Pe fondul anticipaţiilor de încetinire puternică a economiei globale, indicatorul de încredere macroeconomică şi-a continuat scăderea, înregistrând valori apropiate de minimele istorice, evoluţie în concordanţă cu scăderea la minime istorice a indicatorilor de încredere la nivel global. În concordanţă cu scaderea încrederii în economie, şi anticipaţiile de creştere economică s-au redus de la 4.5% în 2022 la 1.6% în 2023.”

Indicatorul de Încredere Macroeconomica al Asociaţiei CFA România a scăzut la valoarea de 33,3 puncte. Această situaţie s-a datorat scăderii, cu 0,3 puncte a componentei de anticipaţii şi cu 3,4 puncte a componentei de condiţii curente. Rata anticipată a inflatiei pentru orizontul de 12 luni s-a majorat faţă de exercitiul anterior, ajungând la o valoare medie de 10,56%.

În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, peste 83% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0000 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0652 lei pentru un euro. Ambele valori anticipate înregistrează o uşoară reducere faţă de exerciţiul din luna august.

Este de remacat faptul că în jur de 79% dintre participanţii la sondaj anticipează scăderea preţurilor proprietăţilor rezidenţiale din marile oraşe (nefiind înregistrată nicio opinie de majorare a preţurilor), în timp ce peste 83% dintre participanţi consideră aceste preţuri supraevaluate (nefiind înregistrată nicio opinie de sub-evaluare).

Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2022: valoarea medie a anticipaţiilor a scăzut la 6,6%, iar pentru anul 2023 valoarea estimată este de 5,8%.

Evoluţia anticipată, în termeni reali a PIB în anul 2022 a crescut la 4,5%. Pentru anul 2023 valoarea anticipate de creştere a PIB real este 1,6%. Datoria publică în PIB este anitcipată să se majoreze la 57% în următoarele 12 luni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here