Lucrările la pictura bisericii din satul Rucăr sunt în plină desfășurare.  Pictorul Ion Filigean a finalizat cele două abside din naos și urmează interiorul altarului. Pictura s-a început în luna iulie a acestui an și se preconizează, conform pictorului, să fie finalizată la finele anului viitor. Biserica din Rucăr, veche de la 1804, are hramul ,,Sfântul Mucenic Gheorghe“, care este și ocrotitorul satului. Prima pictură a fost realizată  la 1829, așa cum stă scris la proscomidie, dar a fost pictată  doar o parte din locașul de cult. Zugravul Ioan Pop din Ludişor a realizat pictura de pe bolta naosului și de pe arcul dinspre altar.

  • ,,Zugravul s-a folosit de paleta sa cromatică de culori mai mult stinse, la cupolă însă e prea mult alb. O variaţie mai plăcută oferă picturile de pe catapeteasmă, unde meşterul a întrebuinţat şi portocaliu, auriu şi roşu. Pantocratorul, pe care trebuie să-l remarcăm, având o figură vie şi naturală, zugrăvit de la genunchi în sus. Dacă această imagine aparţine aceluiaşi meşter Ioan Pop, atunci acesta a lucrat aici cu foarte mare băgare de seamă” consemna Valeriu Literat.

Pictură în etape

Abia pe la 1940 comunitatea locală a reușit să angajeze un pictor care să finalizeze întreaga pictură.

  • ,,Cea de dată mai recentă era de slabă calitate și oarecum în discordanță cu vechea pictură“ explică preotul paroh Silviu Goga.

Anul trecut a fost restaurată vechea pictură, cea de la 1829, de pictorul Valentin Tănasă din București.

  •   ,,Am ales prin licitație pictorul care să ne picteze biserica. Cea mai bună ofertă și calitatea cea mai bună a lucrărilor au fost criteriile care au stat la baza selectării ofertei. Pictorul Ion Filigean din județul Vâlcea a fost ales. Este un moment istoric pentru comunitatea noastră și pentru generația noastră. Această pictură va dăinui sute de ani“ explică preotul Silviu Goga.

Pictură în frescă umedă

Pe absida sudică din pronaos este reprezentată Nașterea Mântuitorului și evenimentele biblice legate de Pruncul Iisus, iar pe absida nordică este, central,  Coborârea în iad a Mântuitorului. Impresionează culorile vii și stilul imprimat de pictorul Ion Filigean scenelor religioase.

  •  ,,Fiecare lucrare e ca la un nou început. Dacă nu ai sensibilitate nu poți face lucruri pe care nu le poate face toată lumea. Va urma pictura din interiorrul altarului. Pe boltă o vom avea pe Maica Domnului cu sfinții Mihail și Gavril. Vor fi  Sfinții Trei Ierarhi, ar și alți sfinți români și străini. Vom avea Înălțarea la cer a Domnului Iisus unde sunt cei 12 apostoli și Maica Domnului.  Am pictat  déjà pe absidă   scena Nașterii Domnului cu  Maica Domnului,   pruncul Iisus  însoțit de cele două animale, asinul și văcuța, în dreapta lor, un păstor, care primește vestea Nașterii de la înger, iar un alt înger privește în sus spre steaua care anunță Nașterea. Jos este dreptul Iosif, un pic amăgit de diavol în privința nașterii pruncului din Fecioară, iar în dreapta o găsim pe moașa Salomeea care îl spală pe prunc.  Tot aici am reprezentat  scenele cu Intrarea Domnului în biserică, Fuga în Egipt și întâlnirea dintre Maica Domnului și Elisabeta, iar în partea opusă,  Închinarea magilor“ a explicat  pictorul.

La biserica din Rucăr se folosește  pictură în frescă umedă ceea ce înseamnă că se udă  peretele cu apă, apoi se dau 2 straturi  de mortar, primul, așa numita  frescă neagră,  alcătuit din var, nisip și câlți de pictură, iar stratul  doi, fresca albă,  făcut din var și câlți. Peste  acestea se așează stratul pictural, urmând finisarea, o procedură delicată.

Investițiile comunității

Pe la 1780, rucărenii și-au construit o biserică din lemn, mai apoi, după 50 de ani, generația următoare a edificat biserica din piatră, cea de astăzi. Se spune că o familie din sat și-a vândut o pereche de boi pentru a plăti pictura bisericii. Ca și atunci, familiile din Rucăr se implică în investițiile ce trebuie realizate la biserică și răspund la toate solicitările preotului paroh, Silviu Goga.  De câțiva ani se derulează la biserica din sat lucrări de reabilitare. A fost consolidată clădirea, a fost rezolvată crăpătura din zidul catapeteasmei, cea amintită și de istoricul Nicolae Iorga atunci când a vizitat satul. A fost restaurată pictura veche în partea altarului, iar în prezent se pictează restul pereților. (Lucia BAKI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here