Prețuri mai mari cu 50% pentru salubritate?

Conform Memoriului tehnico-justificativ și a Hotărârii CA nr. 8 din 9 decembrie 2022   Salco  Serv SA  cere  Consiliului Local Făgăraș majorarea tarifelor și a taxei de salubritate pentru anul 2023. Sunt prezentate o serie de motive care ar susține o majorare semnificativă a tarifelor și a taxei de salubritate.

  •   Pentru activitatea de colectare și transport fracție reziduală umedă provenită de la populație (casnici) se propune 8,33 lei/persoană/lună, fără TVA.
  •   Pentru colectarea și transportul deșeurilor reciclabile de la populație 4,12 lei/persoană/lună.
  •   Nu sunt incluse și explicate însă în această hotărâre a CA  transportul și depozitarea deșeurilor colectate de pe raza municipiului la depozitul Fin-Eco de la Brașov, singurul din județ autorizat, activități care până în prezent au fost suportate de populație prin taxa de salubritate. La prima vedere, taxa s-ar riddica la 12,45 lei/persoană/lună fără TVA. Numai că la această valoare se adaugă atât transportul la depozitul Fin-Eco, dar și alte cheltuieli. Specialiștii spun că valoarea totală ar putea depăși cu mult   19 lei/persoană/lună cât se plătește în prezent.
  • ,,Se poate ajunge și la 28 lei dacă luăm în calcul toate cheltuielile prezentate de Salco în Memoriu spun unele surse.
  •  Pentru agenții economici și instituții publice se propune un tarif de 432,89 lei/tonă fără TVA , respectiv 151,51 lei/mc pentru colectarea și transportul fracției umede. Aceleași categorii vor avea tariful de 1440,10 lei/tonă respectiv  201,61 lei/mc pentru fracția reciclabilă.

O asociere secretă

Pe masa CA și a directorului de la Salco Serv SA a ajuns oferta de asociere în participațiune din partea unei firme reprezentată de un cetățean german. Respectiva firmă și-a deschis recent un  sediul în Făgăraș, strada Ciocanului nr. 1, unde funcționează Clubul Elite patronat de Grapă Sebastian, fostul senator, acum cercetat în mai multe dosare penale, în unul dintre ele având și o condamnare cu închisoarea, sentință care nu este definitivă.  Conform ofertei, asocierea ar presupune ,,o îmbunătățire a activității de colectare a deșeurilor de pe raza municipiului“. Oferta pare generoasă în privința dotărilor pe care le-ar pune la dispoziție pentru activitatea de salubrizare.

O altă asociere,  eșuată

O cerere  similară, tot a unei firme reprezentată de un cetățean  german,  s-a concretizat în Făgăraș prin 2014   în cazul Ecoterm SA, iar rezultatul a fost dezastruos.  Investitorul fusese adus pe cai mari la Făgăraş să preia activitatea de termie.  Era vorba despre  SC Gaz Energy Ecotherm SA și de Eduard Muller. Societatea  a construit o centrală de cogenerare la marginea Făgăraşului, o investiţie de loc mică şi care poate produce 12,5 Mwt. Făgărăşenii îşi mai aduc aminte de Eduard Muller, cel care spunea că  va salva sistemul de termie al municipiului de la faliment. Era prin anul 2014 când se promitea că Gcaloria se va vinde făgărăşenilor cu cel mult 150-160 lei, dar după ce a intrat legal în patrimoniul urbei a vândut Gcaloria la preţul pieţei nicidecum cel promis, peste 300 lei/Gcal. Nu a respectat nici promisiunea privind eliminarea ,,taxei pe țeavă“, cea care adusese mulți făgărășeni în fața instanței.  ,,Iubirea” dintre investitor şi Ecoterm a ajuns însă la o răscruce când centrala de cogenerare a fost executată silit şi sistată producţia. Aşa s-a aflat că investitorul Muller a folosit finanţarea unui IFN fără să plătească ratele. Informaţiile au ajuns pe masa aleşilor locali chiar de la AGER Leasing IFN SA din Giurgiu, care plătise investiţia, dar care luase, la rându-i, banii dintr-un credit bancar. Astăzi centrala de cogenerare este închisă, iar Gaz Energy Echoterm SA a dispărut din Făgăraș. Activitatea de termie este organizată în prezent de un serviciu public local subvenționat de la buget.  

Făgărașul se depopulează

Toate aceste  ,,proiecte“ se derulează în condițiile în carepopulaţia Făgăraşului se împuţinează pe an ce trece. O statistică în acest sens  este  furnizată de  Salco Serv SA, una credibilă de altfel întrucât datele au fost preluate de la Primăria Făgăraș. Este vorba despre  prevederile  Regulamentulului de salubritate votat de CL Făgăraș în 2019, atunci când tariful de salubritate a fost transformat în taxă locală.    Conform acestuia,   proprietarii de imobile din municipiu aveau obligația  să declare numărul de membri din familie. În baza acestei declaraţii date la Serviciul Taxe şi impozite, Salco Serv SA urma să încheie  noi contracte  de salubritate cu persoanele fizice şi juridice din municipiu. De asemenea, datele primite de la Primăria Făgăraș constituiau  baza întocmirii de către Salco Serv SA a notei de fundamentare pentru cuantumul taxei de salubritate încasate de primărie. Se ştie că orice persoană care locuieşte în municipiu are obligaţia legală să plătească taxa de salubritate instituită de primărie.

În fiecare an alte cifre

În februarie 2019, conform declarației directorului Salco Serv SA, erau în evidențele Primăriei Făgăraș 26.515 persoane care trebuia  să plătească   taxa de salubritate.

  •   ,,Avem 26.515 abonaţi persoane fizice care creează un venit din salubritate de 344.000 lei/lună, iar persoanele juridice sunt în număr de 700“ explica Dragoș Bârsă, fostul director la  Salco Serv,  în februarie 2019.

La nivelul lunii decembrie 2021 figurau 22.900 persoane care locuiau în municipiu şi plăteau taxa de salubritate, iar în ianuarie 2022  mai erau înregistrate 20.687 persoane.

  • ,,În AGA din decembrie am analizat nota de fundamentare prezentată de Salco pentru o taxă de 16,70 lei/persoană. Dar în ianuarie primăria a trimis o notă la Salco prin care a redus numărul de persoane cu 2000. La 12 ianuarie  2022 numărul de persoane comunicat de primărie era 20.687 faţă de 22.900 persoane în decembrie“ explica Polmolea Corina în plenul CL Făgăraș din luna ianuarie 2022.  

În februarie 2022, în documentația prezentată de Ciprian Țețiu, președinte al CA de la Salco Serv, stipula că taxa de salubritate era plătită de  20.687 persoane din municipiu. În ultima AGA de la Salco Serv SA a fost prezentată Hotărârea CA nr. 8 din data de 9 decembrie 2022  prin care se modifică tarifele pentru salubritate ce vor fi practicate începând cu data de 1 ianuarie 2023.  Conform  Memoriului tehnico-justificativ ce însoțește cererea Salco Serv SA adresată AGA populația Făgărașului este de  18.000 persoane. Niciun factor de decizie n-a putut să explice  cum s-a ajuns la acest număr de persoane.  (Lucia BAKI)

 

 

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here