FOTOG4Media

Bilanțul victimelor cutremurului uriaș care a lovit Turcia și Siria a urcat joi la peste 16.000 de morți, în timp ce salvatorii încearcă în continuare să ajungă la supraviețuitorii blocați sub dărâmături pe o vreme geroasă, transmite agenția AFP.

Oficialii și medicii au declarat că 12.873 de persoane au murit în Turcia și 3.162 în Siria în urma cutremurului cu magnitudinea de 7,8 grade de luni, ceea ce ridică numărul total confirmat la 16.035.

Accesul la reţeaua de socializare Twitter a fost restabilit joi în Turcia, după ce fusese blocat timp de aproximativ 12 ore la principalii furnizori de telefonie mobilă din ţară, pe fondul înmulţirii criticilor vizând răspunsul guvernului la seismele devastatoare care au lovit Turcia şi Siria la începutul săptămânii, relatează agenția AFP, citată de Agerpres.

Repunerea în serviciu a intervenit la scurt timp după un tweet al patronului acestei reţele de social media, Elon Musk, care a anunţat că ‘Twitter a fost informat de către guvernul turc că acces va fi reactivat în scurt timp’.

Netblocks, care monitorizează conectivitatea pe tot globul şi care alertase asupra întreruperii accesului, a confirmat deblocarea reţelei de socializare.

După seismul cu magnitudinea de 7,8 care a lovit luni Turcia, reţelele de socializare de aici au fost inundate de mesaje ale persoanelor care criticau ritmul lent al desfăşurării echipelor de intervenţie pentru salvarea persoanelor prinse sub dărâmături.

Președintele Turciei a recunoscut că au existat „deficiențe” în reacția țării sale la cutremurul devastator care a provocat moartea a peste 16.000 de persoane în țara sa și în Siria.

Recep Tayyip Erdogan se confruntă cu critici din ce în ce mai mari din partea familiilor frustrate de răspunsul lent al echipelor de salvare, în timp ce speranța că vor fi găsiți mai mulți supraviețuitori se diminuează.

În oraşul turc Gaziantep, lovit de cutremur, temperaturile au scăzut la -5 grade Celsius joi dimineaţa. În ciuda frigului, mii de familii, prea speriate sau împiedicate să se întoarcă la casele lor, locuiesc în maşini şi corturi improvizate, anunţă AFP.

În acest timp, confruntaţi cu dezastrul adus de cutremur, care a pus la pământ mii de blocuri de locuinţe ca pe nişte piese dintr-un joc de domino, oamenii sunt tot mai furioşi că reglementările în domeniul construcţiilor sunt aplicate deficitar, ceea ce a contribuit fără îndoială la prăbuşirea atât de multor clădiri şi la un bilanţ atât de mare al victimelor, relatează BBC, citată de News.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here