Reprezentanții USR din județul Brașov au ieșit la rampă  pentru prima dată după ce partidul a ieșit de la guvernare, într-o conferință de presă organizată la Făgăraș.  Au fost prezenți senatorul Irineu Darău, consilierii județeni Ovidiu Paraschivescu (Codlea) și Erwan Jofiff (Cobor), Cristina Paicu- consilier local Făgăraș, Cristian Marhau- consilier local Șoarș și Gheorghe Nemeș- consilier local Recea. Fiecare a prezentat problemele cu care se confruntă în administrația publică și proiectele pe care le-au inițiat pentru comunitate. N-a lipsit limbajul de lemn specific politicienilor și acuzațiile aduse adversarilor politici de la nivel local, județean sau central. ,,Avem acum și altă siglă, USR. Ne vom prezenta în fața cetățenilor prin alte mijloace, nu avem acces la presă, aceasta fiind plătită în cea mai mare parte. Vom face politică din aproape în aproape, vom fi în stradă alături de cetățeni. Avem și o aplicație prin care ne prezentăm proiectele“ a explicat senatorul Irineu Darău, vicepreședintele URS Brașov. Noutatea adusă de reprezentanții USR adunați sub noua siglă se referă la dialog între factorii politici, invocând în subsidiar faptul că la Făgăraș, de exemplu, URS poate face acest lucru. Cu alte cuvinte, un fel de ping pong cu majoritatatea și așa firavă construită în ultimul an.

Paicu face acuzații la adresa Executivului

Cristina Paicu, consilier local la Făgăraș a criticat activitatea Executivului în privința respectării transparenței decizionale. ,,Dacă mă refer la bugetul pe 2023, vă spun că nu am primit proiectul de buget. A fost un simulacru de dezbatere publică,  numai pentru a se bifa această procedură. Am cerut ca dezbaterea să se desfășioare la casa de cultură, dar nu s-a vrut. A fost prezentat proiecul de buget fix pe 3 foi, fără să se detalieze investițiile, cheltuielile. Nu este normal. Nu am văzut nicio listă de investiții. Sper să nu ne mai trezim ca în alți ani cu documentele doar înainte de ședință cu 2 ore. Noi am cerut să fie prinse în bugetul pe 2023 câteva investiții: locuri de joacă pentru copii în fiecare cartier, studiu de fezabilitate și execuție pentru Skatepark, patinoar în perioada sărbătorilor de iarnă, utilaje noi pentru curățarea străzilor și trotuarelor, coșuri de gunoi stradale pentru colectare separată, containere modulare pentru amenajarea a două săli de clasă la Liceul C-tin Brâncoveanu, reabilitarea sălii și terenului de sport ale Liceului C-tin Brâncoveanu, extinderea sistemului de supraveghere video în toate cartiere, blocarea spațiului de lângă trecerile de pietoni, centru pentru femeile victime ale violenței domestice, masă caldă în toate instituțiile de învățământ din oraș, reabilitarea Monumentului Eroilor“ a susținut Cristina Paicu. Întrebată dacă va mai funcționa majoritatea din care a făcut parte în legislativ (PNL-5, USR-2, PSD-2 și  FDGR-1) aceasta a răspuns afirmativ. ,,Din punctul meu de vedere, da. Recunosc că au fost niște discuții înainte de ultima ședință, noi ne-am exprimat că proiectele bune pentru oraș le vom vota și asigurăm majoritatea pentru asta“ a spus Paicu.

,,CL Făgăraș este cel mai fărâmițat din tot județul“

Irineu Darău a ținut să precizeze: ,,La noi, USR, nu se dau ordine și comenzi. Făgărașul a avut și are o problemă cu dialogul între factorii politici diferiți și atmosfera este foarte neconstructivă, iar lucrul  acesta trebuie schimbat. Trebuie să existe dialog și diplomație mai ales în CL Făgăraș care este cel mai fărâmițat din tot județul, trebuie să existe dialog între forțele politice și nu neapărat  hai să facem la casa de cultură, să ne certăm. Se folosește mult amenințarea cu justiția și cu plata de daune, dar asta pentru a intimida și de a bloca votul în consiliul local“ a susținut Darău, referindu-se la faptul că primarul a declarat că va da în judecată niște consilieri locali în cazul Salco.

Președinte de ședință după interes

Având în vedere faptul că la ultima ședință a CL Făgăraș a fost ales un președinte de ședință încălcând regula stabilită la început de mandat, Paicu a fost întrebată cine va fi președinte la viitoarea ședință. ,,Va fi Nicolae Butunoiu. Din păcate nu s-a mai respectat ordinea stabilită, cei care urmau nu au fost prezenți, urmam eu, dar au venit cu altă propunere și majoritatea a votat“ a menționat Cristina Paicu. În realitate, Butunoiu a fost votat doar pentru ședința trecută. ,,Un președinte de ședință poate să fie, legal, maxim 3 luni votat de o majoritate din consiliu. Dacă se vrea ca aceeași persoană să fie președinte de ședință tot mandatul, se poate,  dar reînoit din trei în trei luni“ a completat senatorul Darău.

Probleme la Șoarș

Cristian Marhau, consilier local la Șoarș, vrea transparență în administrația publică locală, motiv pentru care, spune el, a transmis ședințele de plen ale legislativului local cu telefonul mobil și a chemat în instanță conducerea UAT pentru încălcarea prevederilor Legii 544/2001. ,,Un proiect al meu care a fost aprobat de consilieri a fost legat de alocarea sumei de 1000 lei pentru trusoul bebelușilor din comună. A fost aprobat și proiectul privind bursele școlare ale elevilor. Am depus o petiție împreună cu o parte a părinților elevilor din comună (49 de părinți)pentru proiectul ,,masa caldă în școli“. Alocația este 15 lei/elev/zi, dar produsele nu corespund. Copiii primesc un sanwich sărăcăcios, rece, nicidecum hrană caldă așa cum ar trebui. În acest caz trebuie să se ia măsuri, să fie reziliat contractul cu firma din Brașov. Am depus petiții la primărie, DSP, OPC, IJP Brașov. Avem 308 elevi în comună“ a susținut Cristian Marhau.

Probleme și la Recea

Gheorghe Nemeș, consilier local la Recea, a prezentat câteva dintre situațiile pe care  le întâmpină în cadrul UAT Recea. ,,Comuna are 1600 ha de pădure comunală încredințată Ocolului Silvic pentru administrare. În loc să beneficieze comuna de avantaje, inclusiv bănești, înregistrează datorii. S-a rostogolit, din câte am înșeles, o datorie de 200.000 lei pe care trebuie să o achite primăria ocolului. Consider că lucrările la canalizarea din Recea nu sunt făcute cum trebuie, mă întreb cum vor fi recepționate?“ a susținut Gheorghe Nemeș. Întrebat despre drumul  spre Mănăstirea Dejani care a dat naștere unui adevărat scandal, n-a putut explica  situația, doar că proprietarul va fi expropriat, vehiculând 7 euro/mp, și că mănăstirea este ,,băgată“ la mijloc.

Drumurile județene la zi

Ovidiu Paraschivescu, consilier județean, a vorbit despre lucrările la drumurile județene, enumerând arterele care au fost în șantier (Beclean-Ludișor- 9 km, drumul de sub munte- 53 km care se va finaliza în acest an, Victoria- Viștișoara-9 km) și cele care vor intra în reabilitare, respectiv Viștea de Jos-Viștea de Sus, Sâmbăta- Mănăstire, DJ 105.  A amintit și de lucrările de la podul de peste Olt de la Voila, dar și de ocolitoarea Cincu-Cincșor care v-a fi realizată  ,,dacă vor exista bani“ a completat acesta. S-a arătat surprins de faptul că pe DN1, în localitatea Olteț, nu s-a intervenit pentru accesul legal spre Drăguș, deși a dus o campanie în acest sens.  A vorbit despre un adăpost regional pentru câinii fără stăpân ce se dorește a se amenaja în județ, un proiect al consilierului județean Lucian Rad. La întrebarea jurnaliștilor, a vorbit și de solicitarea consilierului județean Marius Stoianovici de a se înființa în județ un centru pentru reabilitarea tinerilor care consumă droguri, invocându-se centrul construit la Dejani, dar ,,această investiție n-a fost aprobată de plen“ a spus acesta.

,,Administrația publică este închistată“

A fost prezent și consilierul județean Erwan Joliff. ,,Fac parte din comisia ade sănătate, asistență socială din cadrul CJ Brașov. Am vizitat instituțiile publice din subordinea acestei comisii și am constatat că există o diferență între documentațiile pe care le primim și realitatea din teren. Vă dau ca exemplu mutarea spitalului de la Sâmpetru la Dacia, în clădirea fostului centru de plasament, nu s-a putut realiza. Consider că administrația publică este închistată ca mod de funcționare. Trebuie să existe un dialog între societatea civilă și administrația publică“.  (Lucia BAKI)

 

 

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here