FOTO: divahair.ro

Cine poate ști mai bine decât un neurochirurg ce reguli trebuie să respectăm pentru a avea un creier sănătos? Reputatul medic Alexandru Vlad Ciurea, în vârstă de 82 de ani, este cunoscut pentru sfaturile pe care le oferă oamenilor ce vor să rămână sănătoși cu ajutorul unui stil de viață echilibrat. În cadrul unui interviu acordat în luna mai a anului 2022, acesta a folosit o comparație specială când i s-a cerut să vorbească despre creier – creierul este o bijuterie, arată divahair.ro.

Podcastul „Altceva cu Adrian Artene” din 28 mai 2022 îl are în centrul atenției pe celebrul neurochirurg, care a dezvăluit pricipalele secrete de luat în calcul de toate persoanele care vor să își mențină creierul sănătos. Când a fost întrebat care sunt cele mai toxice alimente pentru acest organ vital, medicul a răspuns fără să stea pe gânduri. „Toate prăjelile fac rău. Tot ce se face în ulei fierbinte. Dacă ne mai gândim și la cărnăria care vine în valuri, toate acestea fac rău. Și super condimentate, la fel fac rău”, a explicat Vlad Ciurea.

Bineînțeles că a vorbit și despre modalitățile prin care ne putem păstra creierul sănătos, în măsura în care putem. Este adevărat că adesea genetica și îmbătrânirea sunt doi factori ce își pot pune amprenta asupra sănătății mintale, dar putem împiedica problemele să se instaleze prea devreme. Iată ce sfat a oferit neurochirurgul:

„Dar în schimb, creierul are un avantaj pe care noi nu-l luăm în considerație. Trebuie să-i dăm apă. El înghite foarte multă apă, de aceea eu pledez să se bea doi litri de apă pe zi, nu atât pentru burtică, ci pentru creier. Și apa-i 78% din creier. El plutește, mai mult sau mai puțin, și atunci trebuie să-i dau apă în continuu.”

Dar apa nu este singurul elixir bun pentru creier. În cadrul aceluiași podcast, Vlad Ciurea a mai făcut și alte dezvăluiri importante, despre alte două licori miraculoase.

„Ceaiul verde este dovedit minunat pentru creier. Altceva! Cafeaua face foarte bine. Nu exces că e vorba de inimă. (…) Dar cafeaua depinde de persoane. Voltaire bea 40 de cafele pe zi. Balzac – carafa de cafea fierbinte peste noapte.”, a mai dezvăluit medicul.

Specialistul s-a folosit de exemple concrete pentru a le dovedi ascultătorilor că sfaturile date de el sunt dovedite științific și că ele datează de sute de ani.

Creierul trebuie să fie antrenat

De fiecare dată când are ocazia să abordeze acest subiect, neurochirurgul nu ezită să le atragă oamenilor atenția asupra detaliilor de care trebuie să țină cont. Se pare că alimentația nu este singurul factor care influențează starea acestui organ. Într-o altă apariție publică, expertul a vorbit despre importanța unei vieți active, în care mintea este adesea pusă la contribuție. Așa cum mușchii se atrofiază dacă nu sunt antrenați, și creierul poate avea de suferit dacă este utilizat din ce în ce mai puțin.

„Dar noi dacă nu folosim creierul, îl limităm, apăsăm pe un buton și vedem drumul, vedem info despre un travel într-un loc exotic în loc să citim cartea despre Costa Rica (…) Ca să gândești un anumit lucru trebuie să aprindă niște luminițe, să se adune și să dea un rezultat, doar că noi am uitat să mai gândim, dacă nu gândim, nu memorăm, dacă nu memorăm, am uitat să scriem, am uitat să vorbim, uitați-vă, am uitat să parlamentăm. Nu trebuie să fim dependenți de domnul ăsta pe care toată lumea îl… parcă ar fi Dumnezeu, și pe care-l cheamă Google. N-asculți de Google, nu este bine.”, a subliniat într-o emisiune la Trinitas TV, conform Antena 3.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here