Primarii din județul Brașov, membri ai Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „ISO Mediu” (ADI ISO Mediu) Brașov, s-au întâlnit luni, 27 martie, într-o ședință a Adunării Generale, pentru a stabili pașii ce trebuie urmați în relația contractuală cu Fin-Eco, administratorul Depozitului Ecologic Zonal Brașov. Această ședință a fost convocată după ce, în baza unor documente oficiale primite de la Agenția Națională pentru Achiziții Publice, ADI ISO Mediu a anulat procedura de atribuire directă contractului de delegare a gestiunii activității de administrare a depozitului, iar Fin-Eco a transmis o notificare prin care anunța că de la 1 aprilie 2023 nu mai preia deșeurile, invocând că nu există un contract.

Fin-Eco, atac la buzunarul cetățenilor din județ

La această situație de criză s-a ajuns chiar dacă ADI ISO Mediu Brașov a început demersurile pentru încheierea unui contract încă de anul trecut, însă discuțiile s-au blocat din cauza prețului solicitat de operatorul economic. Astfel, potrivit informațiilor președintelui ISO Mediu Brașov, Liviu Butnariu, în baza mandatului acordat de primăriile din județul Brașov și a discuțiilor cu Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), asociația a redactat contractul și l-a transmis la începutul lunii septembrie a anului trecut, spre consultare, reprezentanților Fin-Eco. În 8 septembrie 2022 ar fi trebuit să fie semnat contractul, dar reprezentanții Fin-Eco nu au făcut acest lucru. ADI ISO Mediu Brașov a transmis o nouă adresă, către Fin-Eco, în 13 septembrie 2022, prin care solicita semnarea contractului, dar fără niciun rezultat. Abia în luna noiembrie a anului trecut, Fin-Eco a transmis către ADI ISO Mediu Brașov o adresă prin care anunța că semnează contractul, dar conditionat de modificarea tarifului, oferta operatorului fiind de 214,87/tonă, în condițiile în care, la momentul respectiv se plătea un tarif de 140,97 de lei pe tonă.

Propunerea ADI ISO Mediu Brașov: 170 de lei, în loc de 199,96 lei

  • Nu am fost de acord cu prețul solicitat de Fin-Eco și am avut două obiecții. Operatorul a luat în calcul, pentru anul 2023, o cantitate totală de 190.000 de tone, în condițiile în care anul trecut a fost depusă la depozit o cantitate totală de 224.000 de tone. Argumentul lor a fost că, scăzând cantitatea, crește tariful pe tonă. De asemenea, conform devizului pentru închiderea și monitorizarea celulelor în care nu se mai depun deșeurile, pentru anul 2023 au luat în calcul suma de 12,9 milioane de lei, asta după ce în 2022 aceste cheltuieli s-au ridicat la aproximativ 6 milioane de lei. Eu nu am fost de acord cu aceste aspecte, iar ei nu au vrut să renunțe la pretenții. Le-am propus inclusiv o indexare a tarifului cu rata inflației pentru serviciile de salubritate, care a fost de 20,5%, conform INSS. În aceste condiții, tariful pe tonă ar fi crescut de la 140,97 lei pe tonă, la aproximativ 170 lei pe tonă, dar cei de la Fin-Eco nu au fost de acord”, a declarat președintele ADI ISO Mediu Brașov, Liviu Butnariu în timpul ședinței Adunării Generale a ADI ISO Mediu.

Procedură anulată artificial de ANAP

La anularea procedurii de atribuire directă, a continuat Butnariu, s-a ajuns după ce în luna ianuarie a acestui an, asociația a solicitat un control din partea Agenției Naționale pentru Achiziții Publice (ANAP).

  • Având în vedere faptul ca ANAP a solicitat, prin avizul condiționat nr.  548/3140/DGCECMSS/01.03.2023, anularea procedurii de negociere fără publicare, aviz care a fost respectat de către asociație, am dus la îndeplinire prevederile acestuia”.

O semnătură care a „dezarmat” ADI ISO Mediu Brașov

În paralel cu ADI ISO Mediu, Primăria Făgăraș a urmat aceeași procedură și a încheiat cu Fin-Eco un contract pentru depozitarea deșeurilor, pentru un tarif de 199,96 lei pe tonă. Practic, prin semnarea contractului cu Fin-Eco, Primăria Făgăraș (membră a ADI ISO Mediu Brașov) a lăsat ADI ISO Mediu fără două arme importante, acest aspect fiind evidențiat de prefectul Brașovului, Cătălin Văsii, care a participat la ședința din 27 martie.

  • Dacă Fin-Eco nu avea un contract semnat, nu obținea licență. De asemenea, în condițiile în care au semnat deja un contract pentru un preț (încheiat cu Primăria Făgăraș, n.r.), nu vor putea semna contracte la alte prețuri. Sunt două arme pierdute”, a declarat prefectul.

„A tras de timp până acum, când este pe o poziție de forță”

Altfel spus, Fin-Eco a profitat de faptul că deține monopolul în județul Brașov și a folosit toate mijloacele pentru a obține cel mai mare preț. Strategia este una des folosită, ea fiind prezentată de vicepreședintele Consiliului Județean Brașov Szenner Zoltan, care a participat la ședință: „Este o practică des întâlnită. Când ți se pune în față un contract care nu îți convine, tragi de timp. Asta a făcut și Fin-Eco: a tras de timp până acum, când este pe o poziție de forță”.

Primarul din Șercaia: ,,Primăria Făgăraș a spart unitate“

De altfel, în timpul ședinței, primarii s-au declarat indignați de situație, iar unul dintre ei, cel al comunei Șercaia, Cristinel Paltin, a reclamat Primăriei Făgăraș că „a spart unitatea. Nu ne rămâne acum decât să semnăm contractul pentru acest preț, dar va trebui să monitorizăm situația în teren, pentru a ne asigura că relația cu Fin-Eco este una corectă”. Alți primari au reclamat că operatorul profită de monopol, iar autoritățile locale nu au pârghiile legale pentru a contracara această strategie.  Pe de altă parte, vicepreședintele Consiliului Județean Brașov le-a recomandat primarilor să rămână uniți. „Fin-Eco a încercat să spargă această unitate. A reușit acest lucru cu Făgărașul”.

Care este planul ADI ISO Mediu Brașov

Tot în timpul ședinței din 27 martie, cu unanimitate de voturi, primarii au fost de acord cu planul pentru următoarea perioadă, propus de conducerea ADI ISO Mediu. În primă fază, se va semna, în regim de urgență, un contract pe perioadă determinată de șase luni cu Fin-Eco, la prețul cerut de operator. În paralel, ADI ISO Mediu Brașov va continua procedura de atribuire, pentru a semna un contract pe o perioadă mai lunga. Aceste măsuri au fost discutate în 28 martie de conducerea ADI ISO Mediu Brașov la București, cu președintele ANAP, Iuliana Feclistov.

  • După ce am analizat cu Iuliana Feclistov corespondența dintre asociație și ANAP, aceasta a ajuns la concluzia că funcționarii care au emis avizul nu au ținut cont de toate condițiile prezentate de către ADI ISO Mediu. Astfel ea a menționat că procedura urmată, respectiv negociere fără publicare – în temeiul art. 104 lit. b din Legea achizițiilor publice – este temeinic motivată și că trebuie reluată pentru a finaliza atribuirea contractului de delegare si ca de aceasta data vom primi un aviz conform ”, a explicat directorul asociatie Miria Adrian.

La Adunarea Generală a ADI ISO Mediu din 27 martie nu a participat niciun reprezentant al Primăriei Făgăraș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here