Auditorii Curții de Conturi au luat la puricat  activitatea  Regiei Publice Locale Ocolul Silvic „Pădurile Șincii” RA Șercaia   aferentă perioadei cuprinsă între ianuarie 2020 și 30 iunie 2022.  Obiectivele controlului au vizat exactitatea și realitatea datelor reflectate în situațiile financiare, îndeplinirea obligațiilor bugetare, administrarea contractelor de achiziție publică și a contractelor de vânzare masă lemnoasă, gestionarea patrimoniului public și privat, întocmirea și fundamentarea bugetelor de venituri și cheltuieli pe principii economice.  Menționăm că unul dintre acționarii acestei regii, Comuna Părău, a criticat activitatea unității, aducându-i acuzații grave care s-au concretizat prin plângeri la instituțiile abilitate ale statului.  A fost motivul pentru care Comuna Părău nu a  vizat documentele  administratice ale acestei regii. Auditorii Curții de Conturi au identificat la această unitate o serie de abateri.

  • ,,Nerespectarea dispozițiilor legale/a clauzelor contractuale la administrarea contractelor  de vânzare a masei lemnoase pe picior, în sensul că:  eliberarea autorizației de exploatare și predare a parchetelor spre  exploatare s-a efectuat anticipat plății integrale a contravalorii masei lemnoase, fapt ce a condus la existența unor venituri neîncasate de la beneficiarii exploatării. Modificarea graficului de eșalonare a tăieri parchetelor. Urmare a eliberării autorizației de exploatare la altă dată decât cea stabilită inițial, nu a fost asumată de părțile contractante prin încheierea de acte adiționale. Deși contravaloarea masei lemnoase nu a fost încasată conform clauzei  contractuale, respectiv anterior începerii exploatării fiecărei postațe, nu s-a procedat la calcularea penalităților de întârziere prevăzute în contract și implicit la încasarea acestora.  Nerespectarea prevederilor legale privind organizarea auditului intern și a controlului financiar de gestiune prin externalizarea acestor activități, contrar dispozițiilor legale“ explică auditorii Curții de Conturi în raportul întocmit la finele controlului.

Așa cum susșine Curtea de Conturi, la această regie n-a existat un control financiar preventiv propriu așa cum impune legislația, unele operațiuni neavând viza celor în drept.  Mai mult actele care reglementează modul de organizare și funcționare al operatorului economic nu au fost aprobate de autoritatea deliberativă a Comunei Părău.

,,Calitatea gestiunii a fost afectată prin neevidențierea distinctă în cadrul bugetului de venituri și cheltuieli  elaborate pentru anii 2020, 2021 și 2022, a prevederilor aferente cheltuielilor pentru investiții, neîntocmirea programelor de investiții, anexă la buget, nerespectarea prevederilor legale referitoare la alimentarea fondului de  accesibilizare a fondului forestier la nivelul valoric constituit“ mai explică auditorii CC în Raport.

Mașina-cadou pentru  primarul din Șinca

Regia l-a cadorisit de primarul comunei Șinca cu un autoturism pentru care a suportat cheltuielile privind asigurarea. Aceste cheltuieli au fost penalizate de Curtea de Conturi.

  • ,,Efectuarea fără bază legală a unor cheltuieli pentru servicii de asigurare a  unui autovehicul pe perioada când acesta se afla în folosința Primarului Comunei Șinca. Diminuarea rezultatului fiscal al anilor 2020 și 2021, respectiv pentru primele 2 trimestre ale anului 2022, prin includerea cheltuielilor cu amortizarea autovehiculului predat în baza contractului de comodat Primăriei Șinca, în categoria cheltuielilor integral deductibile“ mai explică auditorii în Raport.

(Lucia BAKI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here