Se împlinesc 10 ani de când Dorel Drăgan, liderul de sindicat de la Fabrica de Pulberi Făgăraş, a trecut în veșnicie.   O boală fulgerătoare i-a scurtat viaţa la doar 54 de ani.

La 12 aprilie 2013, Monitorul de Făgăraș titra 

,,Vestea că Dorel Viorel Drăgan, liderul de sindicat de la Fabrica de Pulberi din Făgăraş, s-a stins din viaţă i-a şocat pe toţi cei care l-au cunoscut. O boală care a evoluat rapid i-a scurtat viaţa la doar 54 de ani, decesul survenind pe un pat de spital miercuri, 10 aprilie 2013. Dorel Drăgan a fost o persoană activă căreia i se potrivea munca de sindicat. A activat şi a deţinut funcţii de conducere la Sindicatul Nitramonia-Rompiro de cînd s-a înfiinţat acest sindicat, din 1990. În ultimul deceniu s-a ocupat mai mult de sindicaliştii din UPS şi Fabrica de Pulberi, subordonate industriei de apărare. A fost liderul de sindicat care îşi respecta funcţia şi pe cei pe care-i reprezenta, cum fac prea puţini lideri de sindicat în ziua de astăzi.

Activitatea iniţiată şi desfăurată de Dorel Drăgan de-a lungul timpului i-a atras funcţii şi la nivelul conducerii Cartelului Alfa şi a Federaţiei din Chimie şi Petrochimie. Numeroasele probleme din sectorul industriei de apărare şi ale salariaţilor de aici nu l-au lăsat indiferent. Activitatea lui zilnică se împărţea între întîlnirile cu sindicaliştii, cu şefia federaţiei, a ministerului sau a Romarm, procesele în instanţă unde era juristul instituţiei, mişcările sindicale şi întîlnirile cu presa. Îi rămînea timp şi pentru problemele civice ale comunităţii locale şi pentru familie. Era liderul amabil, deschis şi direct care apăra drepturile salariaţilor fără să ţină cont de consecinţe. Vineri a avut loc înmormîntarea celui care a fost Dorel Drăgan, omul deosebit pentru toţi cei care l-au cunoscut.

Ultimele declaraţii ale fostului lider Dorel Drăgan

     În memoria celui care a fost viceliderul Sindicatului Nitramonia-Rompiro, Dorel Drăgan, şi prietenul ziarului ,,Monitorul de Făgăraş” vom titra declaraţiile lui din ultima perioadă care au însoţit o serie de acţiuni ale sindicaliştilor de la Fabrica de Pulberi Făgăraş.
,,Fabrica de Pulberi Făgăraş este ameninţată din nou cu insolvenţa pentru o datorie de un milion de lei către Primăria Făgăraş. Recent, societatea a mai obţinut o amînare pînă la data de 1 mai, dată până la care se speră că la Făgăraş va sosi o comisie din cadrul Ministerului Economiei pentru a analiza situaţia.
Datoria este de fapt de 500.000 de lei, dar cu penalităţi şi dobânzi ajunge la un milion de lei. În plus, este creată după 2008, când compania a trecut printr-un proces de separare. Atunci toate activele care nu erau prinse în procesul de producţie au rămas la Uzina de Produse Speciale care este în lichidare. Fabrica de Pulberi a preluat toate activele care sunt prinse în producţie, dar la Consiliul Local a fost înregistrată ca fabrică nouă, aşa că în loc să plătim un impozit pe terenuri şi clădiri de 2%, plătim 7%. În plus aici lucrează aproximativ 200 de persoane. Problema este, pe lângă cea socială, că fabrica trebuie să fie într-un proces de conservare, pentru că altfel ar putea exploda totul aici. Nitroglicerina îngheaţă la 15 grade Celsius, aşa că dacă nu se asigură o temperatură normală se pot întâmpla catastrofe”, a spus Dorel Drăgan, liderul de sindicat de la Fabrica de Pulberi în luna februarie 2013.

Luna octombrie 2012

     ,,Situaţia fabricii şi a noastră a angajaţilor nu înseamnă nimic în faţa celor care ţin cu dinţii să preia instalaţiile pentru a le valorifica la fier vechi. Există deja un proces pe rolul Tribunalului Braşov prin care se contestă sumele invocate de Primăria Făgăraş ca datorii la bugetul local. Primăria susţine că datoriile societăţii sînt la nivelul a 8 miliarde de lei ceea ce nu este real. Societatea nu recunoaşte aceste sume pentru că nu au un suport juridic. Noi contestăm modul în care a fost făcută impozitarea pentru că s-a considerat că societatea este una nou înfiinţată cînd în realitate aceasta s-a format în 2008 din reorganizarea Uzinei de Produse Chimice cînd au rezultat două societăţi, Fabrica de Pulberi şi UPS, ultima fiind trecută la procesul de lichidare. Prin urmare, societatea are de achitat la bugetul local sume mult mai mici, nicidecum 8 miliarde de lei vechi” a spus liderul de sindicat, juristul Dorel Drăgan, în luna octombrie 2012.
,,Avem promisiunea că pînă la 15 noiembrie să primim salariile aferente lunilor iulie, august şi septembrie. O altă promisiune se referă la finanţarea lucrărilor demarate la instalaţiile societăţii” a mai spus Drăgan în luna octombrie 2012 referindu-se la salariile restante ale sindicalitilor întîrziate cu mai bine de ase luni.

Iulie 2012

     ,,Dată fiind situaţia, o vizită în fabrică a fost necesară, aşa cum au mai fost şi altele de-a lungul timpului. Ni s-a spus că vor face un raport care va sta la baza unor decizii viitoare. Ministrul Economiei a declarat că va continua investiţiile de la Fabrica de Pulberi aşa cum au fost anunţate. În prima fază se va lucra la partea de curent electric, investiţie pentru care s-au făcut deja licitaţia şi proiectarea. Este vorba despre 12 miliarde de lei. În vizor se află în această perioadă staţia de epurare ape uzate, o altă investiţie la nivelul a 880 milioane lei noi” a declarat liderul Dorel Drăgan în cursul lunii iulie 2012 referindu-se la vizita în societate a secretarului de stat din Ministerul Economiei, Sanda Floarea, şi a directorul general din Romarm, Lori Boian,

Mai 2012

     Liderul Dorel Drăgan a participat la întîlnirea de la Comisia de dialog social din cadrul Prefecturii Braşov împreună cu directorul Fabricii de Pulberi, Nicolae Micu pentru a expune situaţia drastică a salariaţilor care întrerupseră lucrul. ,,Sînt doar promisiuni. Ajutorul lor s-a concretizat în controale la fabrică pe linie de ITM” a spus revoltat liderul de sindicat Dorel Drăgan în urma întîlnirii de la Prefectura Braşov.
,,Am plătit cîte trei avansuri , două de cîte 500 de lei şi unul de 400 de lei din resursele propri, dar cu riscul de a amîna alte plăţi care asigurau activitatea curentă. Oamenii sînt fără salarii de şase luni şi acest lucru înseamnă o prioritate pentru noi” a spus Dorel Drăgan, liderul de sindicat.

Fostul jurist Dorel Drăgan a învins Ministerul Economiei şi Romarm

     Liderul de sindicat Dorel Drăgan a înaintat procese Ministerului Economiei şi regiei Romarm pentru neplata salarilor angajaţilor în anul 2010. Procesele derulate în instanţele braşovene în care sindicatul a fost reprezentat de juristul Dorel Drăgan, liderul de sindicat, au dat cîştig de cauză sindicaliştilor. Sentinţele emise recent de Tribunalul Braşov sînt irevocabile şi executorii şi au fost puse în aplicare deja. ,,Este singurul sindicat din ţară care a cîştigat în faţa ministerului şi în faţa regiei Romarm. Au fost procese grele şi de durată, dar am reuşit să obţin banii pentru salarile restante ale angajaţilor de la Fabrica de Pulberi. Ministerul Economiei a plătit deja suma de 284.000 de lei, bani care au ajuns la salariaţi, iar Romarm trebuie să plătească suma de 154.000 de lei. Am făcut o convenţie de plată cu Romarm prin care banii vor fi achitaţi în şase tranşe. Pînă în prezent s-a plătit prima tranşă, urmînd şi celelalte să fie achitate” a spus atunci Dorel Drăgan, juristul sindicatului.

Primăria Făgăraş cere falimentul Fabricii de Pulberi

     ,,Este a 11-a înfăţişare în procesul dintre Primăria Făgăraş şi Fabrica de Pulberi prin care Primăria cere falimentul societăţii de exploziv din municipiu, următoarea fiind programată pentru data de 27 iunie a.c. la Tribunalul Braşov. Este invocată datoria acestei societăţi faţă de municipalitate (taxe şi impozite), situaţie care este înregistrată şi la alte firme din Făgăraş, dar la care Primăria n-a cerut falimentul. Salariaţii societăţii sînt revoltaţi faţă de conducerea Primăriei Făgăraş şi spun că este inuman felul în care aleşii locali de la Făgăraş se comportă faţă Fabrica de Pulberi ameninţîndu-le locurile de muncă. În loc să creeze locuri de muncă în Făgăraş, ei le desfiinţează şi pe cele care există. De fapt substratul acestui proces de faliment este altul. Cei din conducerea Făgăraşului vor să pună mîna pe societate şi să numească ei administratorul care să le facă jocurile murdare. Şi alte societăţi din industria de apărare au datorii la bugetele locale, dar primăriile n-au cerut falimentul” spunea liderul Dorel Drăgan în timpul procesului în care a reprezentat Fabrica de Pulberi“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here