Un imobil din zona turistică Dejani nu prezintă interes pentru Primăria Făgăraș, dar este o mină de aur pentru Primăria Recea. Cu toate că primarul a declarat că   Făgărașul este un oraș turistic, obținând și o HCL în acest sens.  Este vorba despre fosta cazarmă militară de la Dejani care a fost preluată în proprietate de Municipiul Făgăraș, ștergând datoriile societății comerciale care o deținea față de bugetul local. Primăria Făgăraș vrea să scape  acum de fosta unitate de jandarmi de la Dejani pe care o păstorește  din 2011. Pentru aceasta, primarul a inițiat un proiect de hotărâre pe care l-a prezentat consilierilor locali, dar Legislativul s-a opus predării imobilului către Primăria Recea și i-a cerut edilului să caute fonduri pentru a da o destinație socială sau turistică acestei clădiri. De 12 ani imobilul este în paragină, uitat de proprietar, Primăria Făgăraș.

  ,,Nu prezintă vreun interes pentru instituția noastră“

Obiectivul este format dintr-un teren  în suprafață de 5.389 mp cu valoarea de inventar de 178.762,64 lei,  din  5 construcții întinse pe o suprafață de 966 mp cu o valoare de inventor de1.888.953,95 lei.

  • ,,Imobilul se află într-o stare avansată de degradare și nu prezintă vreun interes pentru instituția noastră, neexistând nicio destinație care să-i poată fi atribuită și neavând resursele financiare necesare pentru a-l putea încadra într-un circuit utilizabil“ a explicat primarul în plenul Legislativului.

  Imobil generos

Obiectivul a fost sub sechestrul nr. 8702 din 7 iulie 2008 emis de Primăria Făgăraș, iar în  2011 a fost înscris în patrimoniul public al Municipiului Făgăraș prin Actul  nr. 15361 din 25 august 2011. La acea vreme conducerea Primăriei Făgăraș a stabilit ca destinație pentru acest imobil tabără de copii sau centru pentru persoane vârstnice. Așa cum s-a explicat la acea vreme, clădirile puteau fi reparate și date în folosință. Clădirile înseamnă, conform inventariului de la momentul preluării în proprietate de către Municipiul Făgăraș: o magazine subansamble de 30 mp, bordei alimente de 51 mp, pavilion bloc alimentar de 251 mp, pavilion pază 583 mp și magazine subansamble de 51 mp. În jurul clădirilor este un teren în suprafață de peste o jumătate de hectar.

 Tabără de copii la Recea

Comuna Recea s-a arătat interesată să preia acest imobil de la Primăria Făgăraș și a emis HCL Recea nr. 21 din data de 28 februarie 2023 privind preluarea cu titlul gratuit a acestui obiectiv.

  • ,,Avem investitori care sunt interesați să transforme vechea cazarmă în tabără pentru copii. Clădirile se pretează la o astfel de activitate, iar zona Dejani, de la poalele Munților Făgăraș, este prielnică pentru aceste activități. Ne dorim ca Municipiul Făgăraș să ne predea imobilul gratuit pentru a-l putea folosi. Investitorii așteaptă să rezolvăm problema juridică a imobilului“ a declarat primarul comunei Recea, Gheorghe Lazea.

   Proprietăți lăsate în paragină

Primăria Făgăraş a vizat încă din  2009   cazarma de jandarmi de la Dejani care a aparținea SC Fabrica de Pulberi SA, iar în 2011 a înregistrat-o în patrimoniul public. În aceeași perioadă a preluat instalaţia de nitroceluloză a Uzinei de Produse Speciale. Dar n-a încasat niciun leu ci a compensat  datoriile acestor societăți, de la UPS vreo 5,4 milioane de lei adică 191.000 euro, iar  de la Fabrica de Pulberi vreo 1,2 milioane de lei. De atunci, obiectivele au fost lăsate la voia întâmplării, mai puțin instalațiile care au fost tăiate la fier vechi.  Instalaţia de nitroceluloză avea la acea vreme o suprafaţă de peste 3,4 hectare,  12 construcţii într-o stare tehnică bună şi se învecina cu  Parcul Industrial aflat în proprietatea Primăriei.  Povestea respectivelor instalații a ajuns pe masa auditorilor Curții de Conturi și a DNA. Unitatea de jandarmi de la Dejani a ajuns în proprietatea Primăriei Făgăraș care a executat silit Fabrica de Pulberi, cerându-i insolvența  pentru recuperarea datoriei constând în taxe şi impozite.  Dosarul nr. 3101162/2010 a fost deschis la Tribunalul Braşov pentru declanşarea procedurii insolvenţei- judecare, dar Fabrica de Pulberi a contestat executarea silită iniţiată de Primpria Făgăraş prin Dosarul nr. 59521226/2013   deschis la Judecătoria Făgăraş. Reamintim că Fabrica de Pulberi s-a înființat în 2006, desprinsă din SC Uzina de Produse Speciale SA, având un patrimoniu în valoare de 41.785.424 lei. An de an SC Fabrica de Pulberi a înregistrat pierderi, ăn anul 2010, de exemplu, pierderea ajungând la 1.089.624,74 lei.  Conform bilanţului din  anul 2014, Fabrica de Pulberi avea înregistrate stocuri în valoare de 633.384 lei, creanţe de 1.363.695 lei şi de plătit datorii de 3.094.186 lei.  Faţă de bugetul local, taxele şi impozitele pentru clădiri, terenuri au ajuns atunci la valoarea de 1.473.859 lei.

Istoria industriei de armament făgărăşeană

 Prima societate română de explozivi a luat fiinţă în anul 1920 la Făgăraş, iar după 15 ani, în 1935, s-a fondat compania ,,Nitramonia” pentru a produce acid azotic şi azotat de amoniu. În iunie 1948 fabrica a primit denumirea de ,,Prima societate română de explozivi Făgăraş” şi ,,Nitramonia Făgăraş” . Cele două au fuzionat într-o singură societate numită ,,IIS Nitramonia Făgăraş” care în anul 1951 a devenit ,,IIS Combinatul Chimic nr.l Făgăraş”, iar în 1960 ,,Combinatul Chimic Făgăraş”. După 1990 platforma chimică a avut parte şi de alte transformări. Prin HG nr. 1296/13.12.1990,  Combinatul Chimic Făgăraş a fost organizat ca societate comercială pe actiuni, sub denumirea de S.C. Nitramonia S.A. Făgăraş. Prin HG nr. 146/01.03.1991 s-a înfiinţat RA Rompiro Făgăraş, prin preluarea sectoarelor de producţie specială de la SC Nitramonia S.A. Prin HG nr. 324/07.07.1997 a luat fiinţă RA « Arsenalul Arrnatei» Bucureşti care a preluat în subordine şi Uzina de Produse Speciale Făgăraş, uzina rezultată din desfiinţarea RA Rompiro Făgăraș. Prin HG nr. 979/2000 s-a format CN Romarm SA Bucureşti prin reorganizarea RA ,,Arsenalul Armatei” care a preluat toate unităţile speciale. Prin HG nr. 952/2001 ,,Sucursala de Produse Speciale Făgăraş” a fost reorganizată devenind societate comercială pe acţiuni, sub denumirea de ,,SC Uzina de Produse Speciale Făgăraş S.A” având statutul de filială a CN Romarm S.A. Prin HGR 1033/09.08.2006, prin reorganizarea prin divizare parţială a UPS s-a înfiinţat prin preluarea unei părţi din patrimoniul acesteia SC Fabrica de Pulberi SA cu obiect de activitate fabricarea explozivilor, fabricarea armamentului şi muniţiei. Societatea are ca acţionari CN Romarm 91,51% şi MECMA cu 8,49%. Capitalul social este de 12.647.215 lei – CN Romarm SA şi 1.173.000 lei – MECMA. Societatea este condusă de un Consiliu  de Administraţie și are o conducere executivă. Au fost directori executivi la Fabrica de Pulberi: director general  ec. Micu Nicolae, director economic, ec. Metea Carmen, director tehnic, ing. Vlad Monica, director comercial, ing. Barbu Ion. A urmat ca director general ing. Monica Vlad, iar în prezent este Dorin Bârghișan. În perioada 1991-2000 a existat o retehnologizare pentru mai multe linii de producţie a explozibilor de mare putere, iar în 2000 a intrat în funcţiune o instalaţie de nitrare unde poate fi produs TNT. În prezent se vrea înființarea unei linii noi de producție, investiții vehiculate la nivelul a sute milioane de euro. Din punct de vedere administrative, în prezent se lucrează la preluarea de către Fabrica de Pulberi a unității de la Victoria, Pirochim SA.  (Lucia BAKI)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here