După ce  Municipiul Făgăraș a pierdut procesul privind taxa de salubritate încasată de Primăria Făgăraș în 2022 în cuantum de 19 lei/persoană/lună, făgărășenii vor să ceară Primăriei să le restituie banii plătiți ilegal. Și nu este vorba despre bani puțini, ținând cont că o familie, de exemplu, cu 5 persoane, a plătit 1.140 lei, iar o persoană a achitat pentru un an  228 lei.

  • ,,Nimeni nu ne-a spus că este ilegal să plătim acești bani, chiar ne-a trimis decizii de impunere semnate de primar. Din banii puțini pe care îi aveam, am plătit salubritatea. Acum să ne dea primăria banii înapoi. Vom depune cereri pentru restituirea banilor“ spun făgărășenii.

Curtea de Apel Brașov a stabilit  că HCL nr. 88 este ilegală în integralitatea ei prin Hotarârea  nr. 334 emisă la 15 mai 2023. Hotărârea instanței este definitivă ceea ce înseamnă că Primăria Făgăraș are obligația să o pună în aplicare restituid banii încasați ilegal de la făgărășeni.

  •  ,,Solutia pe scurt: Respinge cererea de recurs formulată de recurenta pârâtă Consiliul Local Făgăraş, prin Preşedinte de şedinţă Știrbu Cosmin Gheorghe împotriva sentinţei civile nr. Definitivă. Pronunţată în condiţiile art. 396 alin. 2 C.pr.civ. prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei, azi, 15 mai 2023. Document: Hotarâre  334/2023  15.05.2023

Monitorul de Făgăraș a stat de vorbă cu consilierul local Lucian Cupu, PNL, cel care a sesizat în plenul Legislativului ilegalitatea, iar prin demersirile făcute a reușit să demonstreze că HCL 88 este un atac la buzunarul făgărășenilor. Părerea consilierului local este prezentată în interviul următor.

Reporter: Care este povestea HCL 88/2022?

Lucian Cupu:  Când a venit acest proiect de hotărâre privind taxa de salubritate în plenul CL Făgăraș, în martie 2022,   am semnalat că este ilegal. Atunci primarul a venit cu un amendament la proiect ca taxa să se aplice retroactiv și pe lunile ianuarie și februarie. Am purtat o corespondență cu Prefectul Brașovului pe partea de nelegalitate, care în urma petiților mele n-a acordat viză de legalitate, cerând reanalizarea HCL 88/2022. Primarul n-a vrut să o reanalizeze spunând că dacă nu e legală prefectul poate să o atace în instanță. Așa a și făcut în mai 2022. De  asemenea, am cerut primarului într-o ședință a CL să stopeze încasarea taxei de salubritate de 19 lei/persoană/lună explicând că HCL 88 este în instanță și nu are  viză de legalitate din partea  Prefecturii. Primarul a susținut atunci că Prefectul i-a dat voie să colecteze taxa, o afirmație falsă pentru că Prefectul nu a spus așa ceva din moment ce a  acționat în instanță. Tot atunci jurista nou angajată de primar, Lavinia Marian, ne spunea că Prefectul  nu a atacat din HCL 88 decât partea de neretroactivitate, iar în cazul în care se pierde procesul, se va pierde doar acele luni, nu toată HCL 88. Le-am spus că este atacată HCL în integralitatea ei. Timpul a trecut, iar în 31 ianuarie 2023 Tribunalul Brașov îmi dă dreptate și anulează   HCL 88 în întregime.

R.: S-a continuat procesul la Curtea de Apel Brașov.

L.C.: Am rămas surprins că în acest proces au fost depuse niște întâmpinări în numele CL Făgăraș despre care noi nu am știut, poate a știut doar o parte din legislativ. Un președinte de ședință nu are alte puteri decât un consilier local, iar un președinte de ședință poate semna în numele CL doar dacă este mandatat de plenul CL nicidecum  să depună întâmpinări sau concluzii în instanță. Acest HCL 88 a trecut cu votul consilierilor locali care-l susțin pe primar. Așteptam  ca primarul sau secretarul să ne informeze că s-a pierdut procesul la Tribunalul Brașov și că putem depune întâmpinare, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Ulterior, am aflat însă   că s-a depus întâmpinare în numele CL Făgăraș, fără a fi cineva împuternicit de legislativ. Am și  înștiințat Prefectura Brașov că nu am împuternicit pe nimeni să depună apel. Acum, Curtea de Apel a respins recursul și a păstrat decizia Tribunalului Brașov, iar decizia este definitivă. În acest caz cineva a făcut abuz de putere. Întâmpinarea este semnată de viceprimarul Știrbu ca președinte de ședință, deși nu a fost el președinte de ședință când a fost adoptată HCL 88. Cetățenii Făgărașului și firmele trebuie să știe acum că banii plătiți pentru salubritate în baza HCL 88  sunt încasări necuvenite, HCL-ul fiind ilegal. Instanța specifică de altfel în conținutul deciziei ca banii încasați ilegal să fie restituiți cetățenilor.

R.: Ce presupune returnarea banilor încasați ilegal de la cetățeni, acea taxă de 19 lei/lună/persoană timp de un an de zile?

L.C.: Am discuții cu mai mulți avocați despre acest lucru, cum se poate proceda legal pentru ca oamenii să-și recupereze banii plătiți ilegal. În mod normal trebuie să se facă  restituirea banilor, fiecare persoană să obțină dovada că și-a primit banii plătiți ilegal.  Primăria Făgăraș, cea care a încasat taxa ilegal, trebuie să facă dovada că a dat banii înapoi. Cu o cerere de restituire depusă la Primăria Făgăraș, cu număr de înregistrare, se pot obține banii, așa ar fi legal.

R.: Sunt mulți bani de la bugetul local, un calcul simplu arată o sumă de 5 milioane de lei, dacă luăm în calcul numărul de persoane stipulat în nota de fundamentare a valorii acestei taxe.

L.C.: Da, așa este, dar sunt banii cetățenilor. Vom accesa  toate căile legale de a ne îndrepta împotriva celor care  au făcut acest abuz. Cele  două sentințe ne dovedesc clar un abuz de putere și de funcție împotriva cetățeanului. Eu personal am somat în scris Primăria Făgăraș să nu se mai încaseze această taxă, dar nu s-a ținut cont, ba mai mult s-a încasat și în primele luni din 2023. Culpabili ar fi inițiatorul, secretarul de UAT și cei care au votat HCL 88. Dar am văzut că primarul persistă în greșeală și spune că va da în judecată consilierii locali care nu au votat HCL 88.

R.: Cetățenii Făgărașului au criticat valoarea de 19 lei pentru taxa de salubritate, iar demersurile pe care l-ați făcut au fost în interesul făgărășenilor. Dar  după război au apărut voci care și-au arogat meritele acestui demers?

L.C.:  Colegii noștri  de la USR, care au fost alături de noi și au făcut opoziție până de curând, au ieșit pe rețelele de socializare spunând că au câștigat procesul. Este dreptul lor, îl respect, dar este foarte mult să-și aroge niște merite pe care nu le au. Recunosc că la acel moment  nu au votat HCL 88, dar le reamintesc că a trecut HCL 88. Ca să anulezi acea HCL trebuia să facem unele demersuri, dar ele (USR) n-au mai făcut nimic, sesizări, corespndență cu Prefectura. Doar eu am făcut, am strâns dovezi și am semnalat Prefectura care a demarat procesele, iar acum HCL 88 a fost anulată. Mai mult, în 2023, colegele de la USR au votat în rând cu primarul, iar HCL privind taxa de salubritate a trecut. Suntem în aceeași situație ca în 2022.

R.: Pentru 2023 taxa de salubritate este stabilită la 17,5 lei/persoană/lună. În plenul CL Făgăraș când s-a votat noua taxă ați avut din nou obiecțiuni legate de legalitate. Despre ce este vorba?

L.C.: În 2023  conducerea Salco ne-a prezentat niște date în baza cărora s-a emis proiectul HCL pentru taxele și tarifele aferente anului 2023. În ianuarie acea conducere a fost schimbată, iar noua conducere a înaintat, sub senătura CA, a directorului economic și a directorului general, către primărie niște tarife mai mici, fără girul AGA și fără a anula vechea HCL. A ajuns proiectul în plenul CL, a fost votat de consilierii puterii și de cele două consiliere de la USR. Eu am semnalat faptul că este ilegal proiectul, în sensul că noile tarife se aprobă în AGA și mai apoi se aduc în fața CL Făgăraș pentru vot. Dar  nu s-a ținut cont. Am fost chemați în AGA după o lună de la votarea HCL în plen pentru a-și legaliza demersul. Numai că  AGA nu s-a ținut în martie, iar la următoarea întrunire  nu s-a votat.  În acest context, 8 consilieri locali, opoziția, au depus o plângere penală asupra ce s-a întâmplat față de conducerea de la Salco și față de consiliul de administrație al societății. Săptămâna trecută a fost convocată o nouă AGA în care să se voteze tarifele și situațiile financiare. A fost o bătaie de joc, situațiile financiare nu au fost însoțite de raportul CA, al directorului sau cenzorilor, o altă ilegalitate. Față de această situație, în sensul că acționariatul decide ceva, iar CA și conducerea face cu totul altceva, consider că Salco Serv este dusă intenționat spre insolvență și faliment.

R.: De ce credeți acest lucru, că se vrea falimentarea societății de salubritate?

L.C.: La acest moment nu pot da mai multe date, dar pot spune ce am făcut,  am depus plângeri penale față de CA și conducerea societății. De asemenea, am mai depus o plângere la DNA și mi s-a comunicat că s-a deschis un dosar penal de cercetare. Aceste cercetări ne vor arăta ce s-a întâmplat la Salco. Pe modelul fostei Ecoterm se vrea și insolvența Salco. (Lucia BAKI)

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here